Skip to main content

Ubat cirit-birit dewasa ini atasi masalah ulang alik jamban

Assalammualaikum,

'Ubat' cirit-birit dewasa yang ini memang berkesan hehehe. Nanti saya share ye. Ya Ampun, saya ni memang jarang kena cirit-biri tapi tiga hari lepas kena pulak cirit birit yang kaw kaw punya. Pukul 2 pagi terjaga sebab perut memulas sangat dan tercicit-cicit lah lari ke jamban hehehhe. 

Sebenarnya bukan ubat ye sebab memang dah lama saya tak makan ubat ni. Selagi boleh elak, memang saya elak. Sama untuk anak-anak juga, selagi boleh elak kan dari beri ubat, memang elak. Jadi apa yang saya ambil untuk atasi masalah cirit birit ni. Kalau nak tahu, tangan kaki sampai mengigil sebab kerap sangat ke jamban tu.



Bila kita cirit-birit ni, badan keluarkan air, kalau tak minum balik air dan elektrolit badan tak seimbang, boleh dehydrate dan lebih berbahaya. Jadi, saya pastikan tak lupa untuk minum Performance Drink. Ianya minuman isotonik tapi dah tentu lebih berkhasiat dan berkualiti sebab ianya bukan lah air berkarbonat @ air gas dan juga manis semulajadi. Bila minum Performance Drink ni, dah tak rasa lah menggigil tu lagi..

Untuk berhentikan cirit-birit tu pula, saya ambil Sustained Release Vita C dan Garlic. Kenapa?
Sebab Sustained Release Vita C ni bagus untuk 'boost immune' dan Garlic pula bagus sebab bawang putih sememangnya 'antibiotik' semulajadi. Jadi kalau rasa tak sedap badan macam dedar nak demam pun, saya memang start gandakan dose vitamin ini.

Alhamdulillah, esok bangun pagi tanpa perlu mencicit-cicit ke jamban lagi. Rasa lega sangat perut, tinggal saki baki sebu ja, tapi dah tak sakit macam hari semalamnya. Lega sangat. Nak buat kerja rumah pun lancar je.


Kalau anda kerap kena cirit-birit, boleh ikhtiar dengan Set ini. Bayangkan kalau di pejabat terpaksa berulang alik ke tandas. Kan mengganggu waktu kerja namanya tu. Kalau nak MC selalu pun nanti bos bising pulak kan. Jadi, ikhtiar untuk atasi masalah ini dengan whatsapp/sms saya di 0123807024 ye. InsyaAllah, kita ikhtiar, apa-apa pun, dengan izin Allah maka akan sembuhlah segala penyakit di dunia ini kan.



Comments

  1. Vitamin C berlebihan penyebab cirit-birit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye betul....kalau nak upkan dose kena tahu berapa max dose yang perlu diambil

      Delete

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…