Skip to main content

Resipi Donat Gebu Gebas Yang Senang Sangat

Assalammualaikum,

Hehehehe first time mendonat ni tau. Jiha nak share resipi donat gebu gebas ni. Dan yang penting senang sangat. Dah kenapa la lately ni asek rasa nak makan donat. Rasa macam puas betul kalau dapat makan donat. Jadi try buat sendiri, dapat la banyak sikit kan hehehe. Tapi jaga-jaga jangan sampai badan pun mendonat juga (nasihat kepada diri sendiri hahahaha)

Ok ini dia ok resipi nya. Resipi ni y gf Amy yang share.

Ok la kan for y 1st attempt mendonat. Rupa tu boleh improve lagi kekeke. Tapi rasa and tekstur wallah..MasyaAllah sedap. Memang best resipi ni.

Bahan-Bahan
  1. 3 1/2 cawan tepung gandum
  2. 1 cawan air suam
  3. 2 sudu besar margerin/butter
  4. 5 sudu besar gula pasir
  5. 3 sudu besar susu pekat
  6. 1 paket yis (Mauripan 11g)
  7. 1 biji telur
  8. Secubit dua garam (ni Jiha tambah utk lebih rasa lemak dia)
Cara-Cara nya
  1. Susu dan gula satukan dalam air suam. Kacau gula sampai larut. Kemudian masukkan yis dan tunggu 10min (yis akan hidup/naik dan berbuih)
  2. Sementara tunggu yis naik...Cairkan margerin (guna api perlahan je)
  3. Pukul telur dan campurkan ke dalam margerin.
  4. Bila yis dah naik campurkan campuran margerin dan telur tadi. *(Campuran A)
  5. Bubuh garam dalam tepung dan gaulkan
  6. Masukkan Campuran A sedikit demi sedikit ke dalam tepung dan gaul hingga sebati.
  7. Jom menguli. Taburkan tepung gandum pada tempat nak menguli. Uli dalam 10min sampai dough tak lekit2 dah ye.
  8. Masukkan dalam bowl dan tutup dengan lid ataupun kitchen towel yg basah. Jemur pada cahaya matahari sehingga size dough jadi dua kali ganda.
  9. Bila dough sudah kembang, Tepuk sekali 'setapak tangan' pada dough (kuat sikit) untuk buang angin pada dough.
  10. Uli barang seminit dua dan boleh mula bentuk kan donat.
  11. Tunggu sekejap sebab dough yang dibentuk tu akan kembang sedikit.
  12. Boleh la goreng dengan api perlahan ok. Kalau terapung semasa menggoreng jadi lah tu hehehe.
  13. Dah siap goreng boleh la nak salut gula ke, nak glaze ke ok.
Selamat Mendonat.

Errr tapi bahaya juga bila buat donat sendiri ni. Sebab dapat panas2 kan. Terus ngap 4 ketul berturut-turut. Ish ish bahaya lah sungguh. Kena berpada-pada juga makan tu dan jangan lupa telan Lecithin.




Comments

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…