3 Tips Atasi Susu Kurang Semasa Pantang

February 12, 2016

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,

Susu kurang semasa pantang buat ibu risau baby tidak cukup susu dan membuat keputusan untuk mula beri formula milk. Jiha ingin kongsikan tips penting untuk atasi masalah ini.



Pam dapat 0.5oz sahaja?
Bila berusaha pam tetapi hanya dapat 0.5oz, jangan putus asa, jangan kata susu tak cukup. Bayi yang baru lahir perut dia kecil sahaja tau, jadi 0.5oz tu sangat cukup dah. 


Baby Menangis sebab lapar?

Again, perut baby kecil. Cukup susu yang dia hisap direct dari ibu. Baby kan masih baru dan nak adapt dengan dunia di luar rahim...belum biasa lagi kan. Ibu perlu la menenangkan baby dengan sentuhan, urutan, berbedung dan banyak lagi cara. Jangan lupa alunan ayat suci Al-Quran pun sangat membantu menenangkan baby.




3 TIPS ATASI SUSU KURANG SEMASA PANTANG...


1) Kerap kan direct feed. Pastikan baby latch dengan betul. Biasanya awal-awal ada baby yang tak pandai latch membuatkan nipple ibu melecet dan sakit. Kadang kala ini punca ibu tak sanggup meneruskan penyusuan.





2) Pam secara kerap. Pastikan breast betul-betul kosong. Biasanya selepas susukan Amna, Jiha akan mermet atau pam. Bila kita kerap kosongkan breast, signal akan dihantar yang lebih susu diperlukan. Lebih kerap kosongkan breast, lebih cepat dan banyak susu akan terhasil. Pastikan anda sudah beli pam siap-siap sebelum bersalin ok. 



3) Supplement. Perasan tak kebanyakkan ibu nak turunkan berat badan, jadi ada yang makan nasi kosong dengan ikan kering pun ada. Mana khasiatnya. Untuk susu yang berkualiti, ibu perlu cukup nutrisi jadi supplement sangat membantu. Ibu sendiri perlukan nutrisi agar dapat pulih selepas melahirkan. 

Semoga entry ini memberi manfaat kepada ibu-ibu semua. Saya doakan ibu-ibu dapat menyusukan baby sekurang-kurangnya sehingga umur 2tahun.


Kalau ada yang mahukan E-Book ini, sila klik pada gambar di bawah ok


 KLIK SINI
KLIK SINI

LAGI ARTIKEL MENARIK

0 comments

Thanks Lovelies