Skip to main content

3 Tips Atasi Susu Kurang Semasa Pantang

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,

Susu kurang semasa pantang buat ibu risau baby tidak cukup susu dan membuat keputusan untuk mula beri formula milk. Jiha ingin kongsikan tips penting untuk atasi masalah ini.



Pam dapat 0.5oz sahaja?
Bila berusaha pam tetapi hanya dapat 0.5oz, jangan putus asa, jangan kata susu tak cukup. Bayi yang baru lahir perut dia kecil sahaja tau, jadi 0.5oz tu sangat cukup dah. 


Baby Menangis sebab lapar?

Again, perut baby kecil. Cukup susu yang dia hisap direct dari ibu. Baby kan masih baru dan nak adapt dengan dunia di luar rahim...belum biasa lagi kan. Ibu perlu la menenangkan baby dengan sentuhan, urutan, berbedung dan banyak lagi cara. Jangan lupa alunan ayat suci Al-Quran pun sangat membantu menenangkan baby.




3 TIPS ATASI SUSU KURANG SEMASA PANTANG...


1) Kerap kan direct feed. Pastikan baby latch dengan betul. Biasanya awal-awal ada baby yang tak pandai latch membuatkan nipple ibu melecet dan sakit. Kadang kala ini punca ibu tak sanggup meneruskan penyusuan.





2) Pam secara kerap. Pastikan breast betul-betul kosong. Biasanya selepas susukan Amna, Jiha akan mermet atau pam. Bila kita kerap kosongkan breast, signal akan dihantar yang lebih susu diperlukan. Lebih kerap kosongkan breast, lebih cepat dan banyak susu akan terhasil. Pastikan anda sudah beli pam siap-siap sebelum bersalin ok. 



3) Supplement. Perasan tak kebanyakkan ibu nak turunkan berat badan, jadi ada yang makan nasi kosong dengan ikan kering pun ada. Mana khasiatnya. Untuk susu yang berkualiti, ibu perlu cukup nutrisi jadi supplement sangat membantu. Ibu sendiri perlukan nutrisi agar dapat pulih selepas melahirkan. 

Semoga entry ini memberi manfaat kepada ibu-ibu semua. Saya doakan ibu-ibu dapat menyusukan baby sekurang-kurangnya sehingga umur 2tahun.


Kalau ada yang mahukan E-Book ini, sila klik pada gambar di bawah ok


 KLIK SINI
KLIK SINI

Comments

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…