Skip to main content

3 Tips Atasi Susu Kurang Semasa Pantang

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,

Susu kurang semasa pantang buat ibu risau baby tidak cukup susu dan membuat keputusan untuk mula beri formula milk. Jiha ingin kongsikan tips penting untuk atasi masalah ini.



Pam dapat 0.5oz sahaja?
Bila berusaha pam tetapi hanya dapat 0.5oz, jangan putus asa, jangan kata susu tak cukup. Bayi yang baru lahir perut dia kecil sahaja tau, jadi 0.5oz tu sangat cukup dah. 


Baby Menangis sebab lapar?

Again, perut baby kecil. Cukup susu yang dia hisap direct dari ibu. Baby kan masih baru dan nak adapt dengan dunia di luar rahim...belum biasa lagi kan. Ibu perlu la menenangkan baby dengan sentuhan, urutan, berbedung dan banyak lagi cara. Jangan lupa alunan ayat suci Al-Quran pun sangat membantu menenangkan baby.




3 TIPS ATASI SUSU KURANG SEMASA PANTANG...


1) Kerap kan direct feed. Pastikan baby latch dengan betul. Biasanya awal-awal ada baby yang tak pandai latch membuatkan nipple ibu melecet dan sakit. Kadang kala ini punca ibu tak sanggup meneruskan penyusuan.





2) Pam secara kerap. Pastikan breast betul-betul kosong. Biasanya selepas susukan Amna, Jiha akan mermet atau pam. Bila kita kerap kosongkan breast, signal akan dihantar yang lebih susu diperlukan. Lebih kerap kosongkan breast, lebih cepat dan banyak susu akan terhasil. Pastikan anda sudah beli pam siap-siap sebelum bersalin ok. 



3) Supplement. Perasan tak kebanyakkan ibu nak turunkan berat badan, jadi ada yang makan nasi kosong dengan ikan kering pun ada. Mana khasiatnya. Untuk susu yang berkualiti, ibu perlu cukup nutrisi jadi supplement sangat membantu. Ibu sendiri perlukan nutrisi agar dapat pulih selepas melahirkan. 

Semoga entry ini memberi manfaat kepada ibu-ibu semua. Saya doakan ibu-ibu dapat menyusukan baby sekurang-kurangnya sehingga umur 2tahun.


Kalau ada yang mahukan E-Book ini, sila klik pada gambar di bawah ok


 KLIK SINI
KLIK SINI

Comments

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Kedai Perabot MURAH di Pulau Pinang

Since ramai sangat yang bertanya tentang almari gojes khas untuk stok Shaklee tu... ok let me share
Memang kedai perabot ni MURAH la di area Pulau Pinang ni. Jiha discover masa mula-mula pindah Penang dulu sebab nak mencari stove cabinet. Since rumah sewa kan, cari yang murah la. Rumah sendiri nanti, kalau ada rezeki baru la pasang kitchen cabinet idaman kalbu ahahahaha.
So google punya google jumpa la... stove cabinet nya RM120 je. Rata-rata kedai yang kami survey, paling murah pon rm300, kualiti yang sama malah ada yang lagi teruk kualiti pun ada tapi mahal. Oh NO...tidak berbaloi. So akhirnya kat kedai Uncle tu, dapat beli stove cabinet dan cabinet untuk letak pinggan mangkuk semua. Puas hati hehehhee.
Almari stok Shaklee ku yang murah. Nak yang macam Ikea macam neni Hadhatina punya, tapi tak muat kereta la pulak nak angkut dr sana ke Penang. And if nak kumpul order pon...kos lori semua tu jd mahal jugak. So google and jumpa satu kedai ni, kat Simpang Ampat. Tapi harganya RM700. So…