Skip to main content

7 Tanda Awal Bell's Palsy (Kelumpuhan Pada Muka)

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,


Bell's Palsy adalah kelumpuhan dan lemah pada otot sebelah muka. Kerosakan pada saraf muka yang menyebabkan bahagian sebelah muka menjadi senget dan jatuh. Pesakit Bell's Palsy akan turut kehilangan deria rasa. Namun, kebiasaannya, ianya akan kembali normal selepas beberapa minggu.

Walaubagaimana pun, haruslah segera berjumpa doktor untuk pemeriksaan lanjut.


Bell's Palsy atau Stroke?

Punca Bell's Palsy masih belum jelas lagi. Ianya adalah keradangan pada saraf muka yang menyebabkan muka menjadi senget dan jatuh. Stroke pula adalah akibat masalah kesihatan seperti darah tinggi, diabetes, masalah kolestrol tinggi. Stroke juga bukan sekadar kelumpuhan pada muka, malah pada tangan, kaki dan juga boleh menyerang sebelah tubuh badan dan juga seluruh badan.

7 Tanda Awal Bell's Palsy

  • (Tanda Ketara) Sebelah muka menjadi lemah dan lumpuh dan muka menjadi jatuh dan senget. Agak sukar untuk pesakit untuk menutup mata pada bahagian muka yang lumpuh.
  • Air liur meleleh dan sukar dikawal
  • Masalah lebihan air mata atau kekeringan mata.
  • Kehilangan deria rasa
  • Sakit pada belakang telinga
  • Muka berasa kebas
  • Terlalu sensitif pada bunyi

Vivix dan Bell's Palsy

Walaupun kebanyakan kes, pesakit akan kembali normal selepas beberapa minggu, namun ada juga kes yang berbulan-bulan masih belum pulih sepenuhnya. Dan ini akan menggangu kehidupan harian terutaman sekali bagi mereka yang bekerja. 

Vivix sangat bersifat anti-radang dan salah satu kandungan Vivix ialah 'Purple Carrot' yang kaya dengan anthocyanins. Anthocyanins adalah antioksidan yang mustajab dan juga bersifat anti-radang.

Sifat Vivix yang sangat anti-radang ini membantu mengurangkan keradangan pada saraf muka pesakit Bell's Palsy.




Sekiranya berminat untuk ikhtiar dengan Vivix, anda boleh beli sendiri secara online DI SINIAtaupun sekiranya anda ingin dapatkan konsultasi lanjut dan penjimatan hebat boleh hubungi saya di
Whatsapp 0123807024
Email : sitinajihah83@gmail.com
Facebook : Najihah Razali
Fanpage : Sihat & Cantik dengan Najihah Razali


Comments

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…