7 Tanda Awal Bell's Palsy (Kelumpuhan Pada Muka)

March 04, 2016

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,


Bell's Palsy adalah kelumpuhan dan lemah pada otot sebelah muka. Kerosakan pada saraf muka yang menyebabkan bahagian sebelah muka menjadi senget dan jatuh. Pesakit Bell's Palsy akan turut kehilangan deria rasa. Namun, kebiasaannya, ianya akan kembali normal selepas beberapa minggu.

Walaubagaimana pun, haruslah segera berjumpa doktor untuk pemeriksaan lanjut.


Bell's Palsy atau Stroke?

Punca Bell's Palsy masih belum jelas lagi. Ianya adalah keradangan pada saraf muka yang menyebabkan muka menjadi senget dan jatuh. Stroke pula adalah akibat masalah kesihatan seperti darah tinggi, diabetes, masalah kolestrol tinggi. Stroke juga bukan sekadar kelumpuhan pada muka, malah pada tangan, kaki dan juga boleh menyerang sebelah tubuh badan dan juga seluruh badan.

7 Tanda Awal Bell's Palsy

  • (Tanda Ketara) Sebelah muka menjadi lemah dan lumpuh dan muka menjadi jatuh dan senget. Agak sukar untuk pesakit untuk menutup mata pada bahagian muka yang lumpuh.
  • Air liur meleleh dan sukar dikawal
  • Masalah lebihan air mata atau kekeringan mata.
  • Kehilangan deria rasa
  • Sakit pada belakang telinga
  • Muka berasa kebas
  • Terlalu sensitif pada bunyi

Vivix dan Bell's Palsy

Walaupun kebanyakan kes, pesakit akan kembali normal selepas beberapa minggu, namun ada juga kes yang berbulan-bulan masih belum pulih sepenuhnya. Dan ini akan menggangu kehidupan harian terutaman sekali bagi mereka yang bekerja. 

Vivix sangat bersifat anti-radang dan salah satu kandungan Vivix ialah 'Purple Carrot' yang kaya dengan anthocyanins. Anthocyanins adalah antioksidan yang mustajab dan juga bersifat anti-radang.

Sifat Vivix yang sangat anti-radang ini membantu mengurangkan keradangan pada saraf muka pesakit Bell's Palsy.
Sekiranya berminat untuk ikhtiar dengan Vivix, anda boleh beli sendiri secara online DI SINIAtaupun sekiranya anda ingin dapatkan konsultasi lanjut dan penjimatan hebat boleh hubungi saya di
Whatsapp 0123807024
Email : sitinajihah83@gmail.com
Facebook : Najihah Razali
Fanpage : Sihat & Cantik dengan Najihah Razali


LAGI ARTIKEL MENARIK

0 comments

Thanks Lovelies