Skip to main content

Kenapa Soya sebagai sumber protein yang bagus?

'Kenapa Soya, Kenapa Bukan Daging?'

Ok Jiha cuba terangkan se'simple' mungkin ye supaya lebih mudah faham

Untuk protein diproses dalam badan, kita memerlukan asid amino lengkap. In fact badan kita pun memang ada menghasilkan asid amino TETAPI

kekurangan 9 asid amino

Jadi dari mana kita nak dapatkan 9 asid amino ni?

Dari makanan lah kan hehehhee. Tapi tak semua makanan ada 9 asid amino ni.

Yang ada 9asid amino lengkap ialah SOYA dan DAGING. 




Jadi kenapa tak pilih daging, kenapa nak pilih soya pulak?

Sebab kita perlu makan sejumlah daging yang besar untuk dapatkan 9asid amino tu.
Larat nak makan? Larat nak merana sebab berat naik berkilo2 sebab daging sangat berlemak. Dan boleh sentiasa dapatkan lembu yang tak dicucuk? Yang tidak dibela sempit2 dalam kandang?

Kalau mampu silalah makan daging untuk dapatkan 9asid amino tu hehehehe.

Untuk Jiha, mesti lah pilih SOYA. Tapi nak pilih Soya kenalah bijak. Pastikan yang semulajadi, NON-GMO, tidak dicuci dengan alkohol sebab banyak khasiat akan berkurang. Kena pilih yang dicuci dengan air sahaja. Kriteria tu semua ada pada ESP Shaklee.

Saya pilih Soya ESP :)

Nak ESP atau mana2 produk Shaklee....whatsapp ye
Najihah Razali
0123807024

Comments

  1. saya tetap pilih ESP sebagai alternatif kesihatan.. hee~ alhamdulillah.. dah 2 tahun pon dengan ESP..

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Kedai Perabot MURAH di Pulau Pinang

Since ramai sangat yang bertanya tentang almari gojes khas untuk stok Shaklee tu... ok let me share
Memang kedai perabot ni MURAH la di area Pulau Pinang ni. Jiha discover masa mula-mula pindah Penang dulu sebab nak mencari stove cabinet. Since rumah sewa kan, cari yang murah la. Rumah sendiri nanti, kalau ada rezeki baru la pasang kitchen cabinet idaman kalbu ahahahaha.
So google punya google jumpa la... stove cabinet nya RM120 je. Rata-rata kedai yang kami survey, paling murah pon rm300, kualiti yang sama malah ada yang lagi teruk kualiti pun ada tapi mahal. Oh NO...tidak berbaloi. So akhirnya kat kedai Uncle tu, dapat beli stove cabinet dan cabinet untuk letak pinggan mangkuk semua. Puas hati hehehhee.
Almari stok Shaklee ku yang murah. Nak yang macam Ikea macam neni Hadhatina punya, tapi tak muat kereta la pulak nak angkut dr sana ke Penang. And if nak kumpul order pon...kos lori semua tu jd mahal jugak. So google and jumpa satu kedai ni, kat Simpang Ampat. Tapi harganya RM700. So…