Skip to main content

Bagaimana cara nak detox dengan betul?

Assalammualaikum,

Dah detox? Pernah detox? Rasa tak perlu detox? Jom teruskan membaca dan anda akan sedar kepentingan detox dan tahu bagaimana cara nak detox dengan betul.


Dah berapa tahun kita hidup?
Dah berapa banyak toksin yang diserap dalam badan kita. Baik dari pemakanan, dari pencemaran udara (asap motor, asap rokok, asap kilang etc), malah dari pencuci baju kita, pewangi rumah kita...semuanya mengandungi toksin walaupun sedikit. Tapi kalau dah hari2 selama kita hidup ni terdedah dengan semua tu, bayangkan lah berapa banyak toksin yang ada dalam badan ni.



Itu sebab pentingnya untuk kita nyah kan toksin tu dari badan kita. Agar badan kita boleh berfungsi dengan lebih optimum. Malah bantu mengelakkan dari penyakit berbahaya seperti Kanser. Ada yang susah sangat nak kurus, susah sangat nak pulihkan masalah kulit. Sebab banyak toksin la.

Contohnya:
Usus kita ni akan menyerap nutrien yang kita makan, tapi kalau usus penuh diselaputi dengan keladak2 dan toksin, nutrien tidak akan diserap oleh usus. Itu sebab tak kurus2, tak ploles ploles lagi kulitnye.

Macammana nak detox?
Ada yang kata tampal-tampal aje...toksin boleh keluar. Aduhai kalau lah semudah itu. Perasan tak produk sekarang ni mengajar untuk kita hidup lebih malas. Itu juga yang buat badan kita penuh dengan toksin tu.

Sebenarnya untuk proses detox yang betul, kita kena ubah pemakanan kita. Utk tempoh 7-14hari perlu lebihkan sayuran dalam menu. Tinggalkan habit makan tidak sihat seperti junkfood, processed food dan sebagainya

Untuk tempoh detox ini juga, nutrien dari sayuran sahaja tidak mencukupi, jadi kita perlukan Set Detox Shaklee untuk menyokong dan melancarkan lagi proses detox ini.


Boleh klik #HairusDetoxJourney di Facebook untuk tengok sendiri perjalanan 7 hari  detox shaklee. Memang sangat impressive sebab boleh turun 6kg dan sampai sekarang maintain tak naik2 berat dia.

Jom detox dengan sihat.

Najihah Razali
0123807024

Comments

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…