Skip to main content

Rawatan Alternatif Untuk Penyakit TIBI

Assalammualaikum,

Tuberculosis (Tibi) atau batuk kering merupakan penyakit berjangkit yang berbahaya dan boleh membawa maut sekiranya tidak mendapatkan rawatan awal dan sempurna. Tibi adalah disebabkan oleh kuman Tubercle Bacili yang biasanya menjangkiti paru-paru dan kuman ini boleh merebak dan menyerang bahagian lain seperti selaput otak, kelenjar, tulang, buah pinggang dan kulit.


Tanda Penyakit Tibi

1. Batuk berlarutan lebih dua minggu
2. Kahak mengandungi darah
3. Mudah letih
4. Hilang selera makan dan susut berat badan
5. Sakit dada semasa batuk dan rasa perit bila menarik nafas panjang
6. Demam dan berpeluh di waktu petang dan malam


Bagaimana Tibi boleh merebak?

Kuman Tibi boleh merebak melalui udara. Apabila pesakit Tibi bersin atau batuk, udara akan tercemar dengan kuman dan individu yang menyedut udara ini akan dijangkiti.

Sekiranya terdapat tanda seperti di atas, perlu lah segera ke hospital bagi mendapatkan rawatan. Pakai topeng mulut dan hidung bagi mengelakkan menyebarkan kuman.

Ikhtiar Pesakit Tibi dengan Vivix

Alhamdulillah ni lah testimoni yang Jiha nak kongsikan tadi. Baru je dapat dari customer merangkap anak Shaklee Jiha siang tadi.

Kisah ini kisah kakak dia, Puan Salasiah yang mengalami penyakit Tuberculosis ataupun Tibi. Bukan Tibi sahaja, dia juga diuji dengan Diabetes, , Darah Tinggi, Buah Pinggang Bocor dan juga SLE. Ikhtiar dengan Vivix bermula September 2016. Puan Salasiah beli 3 botol Vivix bulan tu dan tak pernah miss beli Vivix setiap bulan.


Alhamdulillah ada perubahan positif cuma ada mengalami healing crisis yang agak teruk tapi Puan Salasiah tak pernah miss minum Vivix.

Dan kini, dia sudah bebas dari Diabetes dan Tibi. SLE pun dah tidak aktif.

Jiha dapat tengok gambar sebelum dan selepas. Maaf tak dapat nak kongsikan gambarnya. Tapi memang ketara berbeza. Puan Salasiah sekarang nampak lebih ceria. Jom doakan agar Puan Salasiah terus sembuh dari semua penyakit dan dapat hidup dengan lebih sihat dan ceria bersama keluarga tersayang.

Tak rugi ikhtiar dengan Vivix ni. Jiha dah kongsikan kajian tentang Vivix ni sebelum ni. Ada Landmark Study dan ini lah kriteria yang perlu kita lihat bila memilih supplement demi kesihatan kita

Jom Vivix.
Untuk lebih penjimatan, Jiha cadangkan beli 2 botol Vivix atau lebih sebab anda akan dapat keahlian percuma dan potongan hingga 20%.

Nak konsisten Vivix, lebih bijak jadi ahli.
Hubungi:
Najihah Razali
0123807024

Comments

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…