Skip to main content

WARNA DARAH HAID MENDEDAHKAN SEMUA PERUBAHAN YANG MERBAHAYA DALAM BADAN !!!

Warna Darah Haid Mendedahkan Semua Perubahan Yang Merbahaya Dalam Badan. Kitaran haid berlaku setiap bulan untuk tempoh 6-7 hari. Pada hari ini, seorang wanita mungkin mempunyai senggugut yang luar biasa bersama-sama dengan beberapa masalah kecil yang lain, seperti sakit kepala dan gangguan perut. Apabila darah haid mengalir dengan cepat dari badan, warna yang akan menjadi merah atau pink. Kadang-kadang, kebanyakan kaum wanita boleh perasan darah hitam atau coklat semasa tempoh dan kemudian risau. Menurut pakar, darah yang gelap menunjukkan bahawa ia perlahan-lahan mengalir keluar dari badan.



Sudah tentu sepanjang kitaran, haid diperhatikan kerana warna darah adalah kadang-kadang lebih cerah, kadang-kadang lebih gelap, dan ramai wanita berhadapan dengan pendarahan di luar kitaran. Kadang-kadang boleh menjadi tanda kebimbangan adalah warna darah haid dan ia adalah penting untuk tahu apa warna-warna tertentu nyatakan bila anda perlu menghubungi gynecologist.

PINK

Darah haid merah jambu adalah kitaran haid. Tetapi jika ia berlaku lebih awal, misalnya di tengah-tengah itu, ia mungkin tanda awal kehamilan, satu gangguan hormon atau lain-lain penyakit organ-organ reproduktif, jadi adalah terbaik untuk melawat gynecologist anda.

TERANG

Aliran darah haid jenis ini sangat mudah dan sering berlaku selepas hari yang sibuk Bilakah darah dengan pantas berjalan keluar dari badan tanpa masa untuk gelap. Tidak perlu bimbang – ia adalah perkara biasa. Masalah berlaku apabila ada pendarahan berlangsung lebih daripada seminggu, dan darah menjadi pinkish dan tidak lenyap.

MERAH GELAP

Dan warna-warna merah darah adalah agak biasa. Jika warna tidak pudar dan berdarah lebih daripada biasa, ia mungkin tanda keguguran spontan atau, paling teruk, kehadiran tumor.

OREN-MERAH

Ini adalah agak abnormal semasa haid dan merujuk kepada sebarang jangkitan. Dengan warna ini biasanya ada bau, tanda-tanda bahawa anda perlu melawat gynecologist serta-merta. Warna ini dilihat apabila darah bercampur dengan cecair dari serviks. Tetapi juga tanda kepada kewujudan sebarang jangkitan

COKLAT-HITAM

Ianya biasa muncul apabila anda didatangi haid beberapa hari. Secara umum ia adalah kira-kira normal, tetapi jika anda perhatikan terdapat juga warna kekuningan darah, ia boleh menjadi tanda jangkitan.

BERAT PENDARAHAN

Kebanyakan wanita, diawal kitaran haid akan mengalami haid yang banyak. Memang biasanya hari kedua atau ketiga, dan ia adalah agak biasa. 

Walaubagaimanapun,  sekiranya berlarutan, segera hubungi gynecologist anda. Fenomena ini mungkin disebabkan oleh awal kehamilan atau disebabkan oleh kekacauan hormon.

KITARAN HAID SIHAT DENGAN GLA COMPLEX

GLA ni biasanya dikaitkan dgn orang perempuan, betul? Tapi sebenarnya tahu tak ia sangat penting, tak kira lelaki ke perempuan ke. GLA mengandungi Omega-6, yang diperlukan oleh ovari dan sistem pembiakan wanita. Sebab itu juga masalah haid, kehamilan dan menopaus memang digalakkan untuk mengambil GLA. 

FUNGSI GLA 

Membantu dalam keseimbangan hormon untuk melancarkan kitaran haid 

Membantu meningkatkan kesuburan dengan mewujudkan persekitaran rahim yang sihat dan optimum untuk persenyawaan dan membantu wanita dalam menghasilkan kualiti mukus serviks

Melegakan simptom PMS 

Membantu mengatasi masalah menopaus 

Menguatkan kuku dan rambut 

Menjadikan kulit yang cantik, sihat dan berseri (jika diamalkan kulit sentiasa berseri akan muncul) 

Membantu menangani ekzema 

Membantu melegakan gejala rheumatoid arthritis 

Menguatkan sistem imun 

Anti-oksidan untuk memperlahankan proses penuaan 

Mengurangkan pembekuan darah yang menyebabkan arteri tersumbat

Membantu dalam mengawal diabetes dan tekanan darah tinggi 

Membantu mengawal kolesterol dan pembakaran lemak 

Membantu fungsi saraf 

Melambatkan proses osteoporosis 

Membantu menghalang pembentukan sel-sel kanser 

Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri



Untuk maklumat lanjut mengenai supplement Shaklee, klik --> Whatsapp 0123807024

Comments

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Kedai Perabot MURAH di Pulau Pinang

Since ramai sangat yang bertanya tentang almari gojes khas untuk stok Shaklee tu... ok let me share
Memang kedai perabot ni MURAH la di area Pulau Pinang ni. Jiha discover masa mula-mula pindah Penang dulu sebab nak mencari stove cabinet. Since rumah sewa kan, cari yang murah la. Rumah sendiri nanti, kalau ada rezeki baru la pasang kitchen cabinet idaman kalbu ahahahaha.
So google punya google jumpa la... stove cabinet nya RM120 je. Rata-rata kedai yang kami survey, paling murah pon rm300, kualiti yang sama malah ada yang lagi teruk kualiti pun ada tapi mahal. Oh NO...tidak berbaloi. So akhirnya kat kedai Uncle tu, dapat beli stove cabinet dan cabinet untuk letak pinggan mangkuk semua. Puas hati hehehhee.
Almari stok Shaklee ku yang murah. Nak yang macam Ikea macam neni Hadhatina punya, tapi tak muat kereta la pulak nak angkut dr sana ke Penang. And if nak kumpul order pon...kos lori semua tu jd mahal jugak. So google and jumpa satu kedai ni, kat Simpang Ampat. Tapi harganya RM700. So…