Skip to main content

My 'Alarm Clock' Baby hehehe


Dulu Jiha penah cite dlm entry ini tentang 1st time rasa tendangan baby kan... sekarang baby dah makin kerap tendang..sgt comel hehehe...

Pasal 'Alarm Clock' baby tu pulak kan hehehe... everyday Jiha set hp alarm clock at 6am tuk bangun solat kan.... hikhik tp mcm bese la mesti la off kan terus and terpisat2 nak bangun and still baring2 kan...... yang comelnye, bile tak bangun tu, baby akan keep menendang sampai la ibunye ni bangkit ke toilet hehehehehe, baru die stop tendang.... alahai pandainye anak ibu ni...Amin... maybe takut ibu die ni terbabas solat subuh kot hehehehe...syok la ada org tukang kejut pagi2...hehehe nanti baby dah kuar nanti, mesti die nanges2 comel? or jerit utk kejutkan ibu dia ni hehehe...alahai =)

p/s: soklan agak cencored, sorry ya =), thru my reading, it is ok to 'bersama' till the end of your pregnancy, the 'activity' will help you in labour soon bcos the male cement tu mcm akan ease the contraction la.. tp for those yang ada complication mang have to stop having it la kan...tp kan hubby heard from his seniors that kene stop bile dah masuk third trimester...kononnye takut effect the baby..this is what the seniors practise... hmmm mcm contradict plak info ni....
this is the answers from babycenter

Comments

  1. hehe..p/s tu kalu xsilap kalu dah dekat2 EDD tu kalu baby xmo kuar lg, elok le bersama utk menggalakkan kelahiran..tapi mase 7-8 bulan nie xpasti pulak..kene tanya doc la kot..i pun tertanya2 gak..kang kalu 'on', terdeliver awal ke susah lak..huhu

    ReplyDelete
  2. nadya: tu la..if baca kat baby center tu leh aje 'on' hehehe...tp nanti nak try tanye doc la jugak hehehe..and next check up ni nak cek position uri tu kat mana..mintak2 jangan la kat bawah...bukan aje bahaya kalau 'on' tp takut kene c-section ayoyo

    ReplyDelete
  3. masa mun peknen dulu..doc ckp dah msuk 38 week br leh bersma untuk mudahkan baby kluar nanti..tp xsempat...hahaha..uwais kluar genap 38 mgu....

    ReplyDelete
  4. mien ada terbaca tau jiha, kalau awal2 kite bersama ngan hubby, cement hubby tu bleh menyebabkan baby lahir premature. lupe la wats causing it. dats y org advise bersama time EDD mcm kawan jiha cakap tu kalo in case baby syg sgt nk tinggal dlm pewut mummy dia :)

    ReplyDelete
  5. i rase bole je la. doctor pon penah pesan still bole bersama lg smpi bersalin sbb bole mengeratkan lg bonding parents & anak.
    utk kes2 tertentu mcm uri kt bawah sgt atau lain2 je yg tak boleh. tp nak selamat, kene tanye doc dulu la. ape2 pon, baby jiha mmg sweet. pandai kejut ibu die smyg subuh..:))

    ReplyDelete
  6. jiha syg.. ok je. my doc said xde mslh utk brsm ur hubby anytime throughout th pregnancy. unless u feel any heavy contraction after or during th intercourse.

    it is natural to feel a bit uneasy or th baby may move a lot during then due to th physical activity. if ur baby is not totally engaged to th right position 4 birth, doing it wth ur hubby shouldnt make it any earlier..

    p/s: babies feel n know whnever their mothers r happy. so do things tht make urself happy coz th little fella will surely b happy 4 u..

    ReplyDelete
  7. thanks for the advise...walaupon ada mcm2 pendapat hehehe.... will do more readings and consult my doc =)

    thanks..love u all =) =) =)

    ReplyDelete
  8. hihihi macam tu eh jiha..ntah la..elly bab2 tut ngan husband nie tak tau sangat..lagi2 time peknen ni elly agak 'dingin' sikit ngan hubby...tu yang tak bape kisah sangat tu..nasib baik la dia pun memahami..hihihi

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…