Skip to main content

My 'Official' birthday hehehe


Apakah ini? Percaya atau tidak, Jiha ada dua tarikh birthday hehehe...satu utk urusan 'rasmi' dan satu utk diraikan...............

Kalau mengikut sistem dan segala urusan rasmi, my birthday ialah 8 April 1983... itu yang tertulis dalam surat beranak sejak tahun 1983 dulu lagi dan dari surat beranak terus ke IC... nak tau kenapa? mungkin kerana terlalu teruja dengan baby yang baru lahir (iaitu Jiha lah)...my parents tak perasan yang nurse di HKL tu salah tulis tarikh lahir di surat beranak tu...sepatutnya 8 May 1983... dah lama baru mereka perasan and rasa tak perlu lah nak tukar2 kot...tak kuasa agaknye hehehe... tp of course la birthday Jiha diraikan and di'wish' pada 8 May kan... cuma urusan rasmi and isi2 borang terpaksa la buh 8 April.........

and selalunye I don't bother to bgtau org yang tak rapat about my actual birthday ni..pada yang rapat2 aje lah kan.... then, ada org yang tak tau tu wish la kan on 8 April, tp Jiha langsung la tak teruja hehehehe....cume cakap thanks aje lah sebab dierang mcm sweet la kan nak wish2 hehehe...the thought tu yang penting, even not on my actual birth date hehehe... tp pada agak2 yang Jiha rajin nak cerita tu, cerita la jugak kisah benar di sebalik birth date Jiha ni... semua mcm 'yeke? nape tak tukar?' ... ntah la ...mcm tak la penting sgt pon nak tukar2 tu kan....

hehe tp mcm penah terjadi satu kes ni..mase final sem, nak prepare resume la kan... letak la no IC and birth date dlm resume tu...IC dah betul... tp birth date tu Jiha buh 8 May (my actual birthday) hehehe...sepatutnye kene buh 8 April (my official) sebab according to IC kan... before nak print tu my fren ni cek kan...n kate Jiha mabuk, birthday sendri pon salah letak hehehe... mase tu i don't bother nak explain kat die..tukar aje lah... skang ni agak berhati2 masa nak isi borang2 rasmi sebab takut tersilap mcm dulu lg heheheh

p/s: texted hubby mintak hadiah utk my 'official' birthday esok..hahaha tak aci kan... hubby kate tak valid.... tunggu lg sebulan..... hehehe ape salahnye kan kalau nak sambut 2 kali birthday, hadiah pon dapat dua kali..oh bestnye hehehe jgn harap la Jiha ooiiii

Comments

  1. jangan kata u mabuk, i baca pun rasa mabuk jugak, pening nak pahamkan.. hehe, sampai 2 birthday.. kene salu alert kalau isi form kan.. anyway happy birthday mommy to be.. :)

    ReplyDelete
  2. aik, macam tu pun boleh ka??haha..btw, happy 'official' bday jiha :D

    ReplyDelete
  3. hahaha...dulu masa 1st time u cerita..i dah rasa kelakar..sebab nnti for sure pening bila nak isi borang apa2...now bila baca lagi sekali..still rasa kelakar..sebab bila ada org yg wish ikut official date n bukan real date...ingat lagi dulu..selalu ketawa2kan...rindu la!

    ReplyDelete
  4. haiyak..sampai sebulan beza nya? my mum pun ade masalah ni, tapi tersalah sebab die register lewat beberapa hari, so die ikut hari yg diregister, bukan tarikh die patutnya lahir huhu.
    takpela..mungkin ade hikmahkan? dpt sambut 2 kali? hehe :D

    ReplyDelete
  5. huda: mabuk kan..nway thanks for the wish hehehe

    farah: hahah itu lah...sebenarnya nurse tu yang mabuk kot

    amy: hahaha teringin dulu2 selalu dpt sms dr mamat mana tah, konon2 nak wish birthday..penin penin

    hanie: tu la syok kan...tp hubby taknak layan hehehe

    ReplyDelete
  6. waa..best nyer,,sethn 2 kali sambut besday...ehehehhe...

    cam mak i la jiha..tp mak i lewat 2thn..bleh??atok i cite dulu kg i banjir..so, surat beranak sume hanyut la kan..then mase register blk leh x atok i letak thn sama ngan adek mak i...mak i bulan 4, n makcik i bulan 12 gitu..heheheh..n yg plg lawak, atok i register surat beranak die n nenek i sama tarikh ngan adek mak i tuh..4/12...penin2x..:))

    neway, happy 'official' birthday Jiha!!!

    ReplyDelete
  7. amy:opsss bukan teringin..teringat... mentang2 la baru pas teringin kek oren....taip pon teringin instead of teringat hehe

    ReplyDelete
  8. farhana: hahah mcm2 kes kan...so bukan i aje lah yang ade kes pelik2 ni hehehe

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…