Skip to main content

Senaman ibu2 semasa pantang....

Since demand tinggi nak tau pasal senaman2 yg Jiha gitau kat entry semalam... ok ni dia

oh ya... semua senaman adalah berbaring ye... jgn tertidur pulak hehehe

Senaman pernafasan
Tarik nafas, tahan sepuluh saat, then hembus thru mulut.... repeat several times....

Senaman Payudara
Ni rasa ramai dah tau, ok.. pada yang full bf..most probably takkan dtg period kan... so amek satu tarikh dlm sebulan..misal kata 1hbOgos... then repeat lg 1hb seterusnya.... pada yang dh dtg period... buat senaman ni 7 to 10 days after period

Senaman nye cam ni... baring... utk check breast kanan, letak tangan kanan bawah kepala... then tangan kiri, seret keliling breast 2 to 3 times utk rasa lumps tu... igt!!! seret ye... jangan diangkat2 tangan tu, takut ada area yang terlepas... utk check di bawah ketiak pulak, letak tangan kiri bawah ketiak kanan, pastu kepit..then rasa..... pastu lumps tu kan.... kalau ada lumps tapi rasa saket.. tu sebab susu.. tp kalau tak rasa pape.... cepat2 jumpe doctor ye

Senaman kempiskan perut
Lupa2 sket la.... tp rasa nye camni.... letakkan dua2 belah tangan di bawah kepala, then tarik napas sambil buncitkan perut selama 10 saat.... pastu hembus thru mulut.... repeat lah beberapa kali............ mintak2 la mujarab cara ni.. perut ku buncit..ayooo...

Senaman kecutkan 'flower'...owwwwwwwwwww hehehe
baring... silangkan kaki..kepit2 ye.... luruskan tangan sampai cecah ke pangkal paha.... tarik nafas 10 saat sambil kemut/tahan kencing... pastu hembus thru mulut.. kalau ikut cara ni.. u all akan rasa mcm tertarik sket kat flower tu.... repeat beberapa kali ye hehehehe

p/s: baru turun 10kg... masa pregnant hr tu mang naik 10kg... tp sebab lepas kawen berat naik mendadak.. naik 7kg... so kira mcm kene kurangkan 17kg lah kan hehhe.... ni baru 10kg... tp I aim for another 10kg...boleh ke? hehehee

Comments

  1. wah..nice info ya pn jiha...nanti leh guna :)

    ReplyDelete
  2. good luck with ur mission jiha!!banyak dah tu turun..sonoknyer..

    ReplyDelete
  3. good luck jiha!! semoga cepat turun,nanti blh minta tips :)

    ReplyDelete
  4. wah! mmg demand tinggi kekkeke! TQ jiha (^_^)

    ReplyDelete
  5. berhasil ke kempiskan perut?
    huhu, kalo berhasil tingin jugak nak buat :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…