Skip to main content

Hospital pakar kanak2?????

sian anak ibu muka ruam susu....

20hb ni ada follow up Aqeef kat Hospital Ampang... Masa bersalin kan Aqeef kan, die slow sebab dah swallow meconia die kan... so masa tu doc diagnose as congenital pneumonia huhu...dah nak masuk 3 bulan ni, ALhamdulillah..nampak sihat anak ibu...cuma before raya hr tu dia selsema n batuk sket... oh oh akan ada follow up telinga jugak 20hb ni... hopefully semuanya normal lah

Yang merunsingkan ni...Aqeef ruam susu la...sian pipi dia huhu...rasenye kulit die mcm sensitif ke eh? masa sebulan lebih hr tu, terperanjat Jiha...bcg die bernanah huhu...tp skang dah sapu ubat dah ok.... pastu since before raya hr tu... tibe2 je pusat die berair, sampai sekarang... sebab pampers ke eh... ke ada kene pantang makan eh... masalah nye tatau ape yg tak boleh dimakan huhuhu

oh oh pasal hospital pakar tu kan..ramai akak2 opis suggest gi specialist, lagi2 la for baby yg case lahir mcm Aqeef...sape2 tau tak Paed mana yg ok eh sekitar KL ni....igt 20hb kat Ampang nanti, nak mintak file Aqeef and then follow up kat specialist je

p/s: kadang2 mcm blur nak buat ape...lagi2 hubby takde kat sisi huhu

Comments

  1. ala sayang aqeef...sian dia..xpe2,aqeef kuat kn,mcm ibu....
    moge aqeef sihat,n ibu aqeef kuat ye...

    jiha,pd pndgn mas(sbb mak dlu keje spital pakar kulit;gomen) pakar besenye kat gomen....yg kat swasta,mas xsure...erm..eczema ke ruam besa jiha?

    nnt tny sedetail mgkn ms folo up ye...insyaallah aqeef sihat..baby nk mbesar cm2la...nnt dia strong...kan aqeef... :)

    ReplyDelete
  2. risaunya kalau anak tak sihat or ade ape2 kan..

    kalau anak kena gigit nyamuk, rasa nak cari je nyamuk tu..

    hope Jiha ok. for my case i nak attach my baby kat Paed HUKM. so far puas hati dengan service n expertise kat sane.

    ReplyDelete
  3. ermm siannye aqeef cayang... sabar ye jiha.. yang pasal ruam tu cuba pakaikan tepung ubi...

    ermm cute la aqeef..aqeef kena kuat ye...

    ReplyDelete
  4. bole try pakar kulit Dr Md Noh kat jln TAR (03-2693 9793). anak sy kulit lg teruk, alhamdulillah 2 kali apply krim Dr ni, dah ok..
    rsnye (rsnye ye) elok refer pakar kulit drpd paed kot..
    pantang makan, yup kene, mcm ayam, seafood, telur..
    nasihat yg semua biasa dgr >>> lps bf, segeralah lap mulut baby dgn kain basah...

    ...semua ni nasihat dari Dr tu, saya sampaikan je..(bile lg nak feeling jadik specialist..he3)

    ReplyDelete
  5. kat mane2 pon ada specialist jiha..
    kat spital sku keje (pantai) pon ramai specialist paeds..
    hurm, yg pasal bcg aqeef tuh, doc @ nurse xbgtau ke apa2 pasal xleh sapu ubat kat tempat injek tuh? biasa klu bernanah tu normal tuk bcg.. cz nnt die akan ada parut kan..
    tp klu smpi nanah infected tuh lain la cite kan.. kem salam aqeef. cumell sgt!! muahh!!

    ReplyDelete
  6. just suggestion,klinik pakar kanak2 ting. depan ioi mall puchong. ubat die sgt berkesan for my baby yg ade same prob as yours :)

    ReplyDelete
  7. jiha, try bg mandi pakai Eubos Oil Cream.. mmg bkesan dalam 3-4 hr ja utk ruam tu..
    saya dah try dah..

    ReplyDelete
  8. jiha, pipi aqeef macam aydan dulu..aydan ade mild eczema..so gi jumpe paed die boleh bg ubat yg sesuai dgn baby..aydan pakai hydrocortisone.gi jumpe pakar terus.bese baby alergic.doc ckp kene byk2 sabar sbb kite xtau die alergic dgn ape..mungkin telur, susu (kalu bf, maknye yg kene pantang mkn benda2 tu la)

    dan bcg jgn sapu pape..takut infection lain pulak.mmg normal akan nanah dan akan tinggal parut.itu tujuan bcg tu.kalu xde parut kene inject lg bile die dh besar..

    sebelum wat pape tny dulu doc atau rakan2 yg dah pengalaman ok..

    ReplyDelete
  9. jiha, try chang skin clinic(kalau tak silap) kat depan pudu raya. dulu i pernah pegi sana. bagus jugak. btw, aqeef still nampak cute sangat. very the chinese look gitu! ;)

    ReplyDelete
  10. hai jiha..makin comel aqeef skrg.ok,ttg paed tu kan,cuba pegi paed hkl tu,sana byk pakar,wlupon gomen,tapi pakar diorg lebih teliti about baby/kids ni.kimmy puas hati dgn paed hkl.

    ReplyDelete
  11. salam jiha.baby ade ruam kt pipi saje ke or badan tangan skali?mcm my daughter pon paed cakap ade mild eczema.dia xleh kena cuace panas sgt memang cepat je naik ruam dia.so paed bagi cream utk sapu kt tmpt2 yang ade ruam tu.alhamdulillah.memang ilang.tapi not permanently la.bile panas sikit,ruam memang akan ada.btw,cream tu namanye physiogel ..nak tau rupanye cmne cube tgk sini http://www.physiogelrepair.com/#/skincare_collection/physiogel_cream/
    dekat watson/guardian pon ade jual.hehe.hope it helps. -intan-

    ReplyDelete
  12. try Earth Mama Angel Baby Bottom..ada jual kt www.thelilcaliph.com..it works like magic!!

    ReplyDelete
  13. hi jiha.. pasal pusat tu.. baby i pon kena jugak.. tak kering2.. so my mum suh pegi kedai ubat cina.. mintak serbuk putih yang buat kering pusat.. ckp je kt cina tu.. nak serbuk kasik kering pusat,, diorang tau.. alhamdullilah lepas 4 hari.. kering pusat baby.

    and psl bcg tu.. biarkan je.. mmg patut bernanah.. kalao tak benanah.. kena inject blk.. benanah maksudnya bcg tu working laa.. saya pun panic hari tu..

    ReplyDelete
  14. hai jiha..

    tips from my mum untuk elak baby dapat ruam susu, lap face baby after feeding..=)

    ReplyDelete
  15. sian aqeef dulu anak nurul raina pun ada kena mcm tu tp just beli cream kat farmasi Alhamdulilah elok

    ReplyDelete
  16. kakak ipar sy misi..ari tuh die ade bg nasihat pasal ruam susu..die kate klu after baby menyusu n ade susu tumpah kt leher ke kt muke ke die kate jgn lap ngan tuala kering..lap ngan tuala basah dlu..then baru lap ngan tuala kering..tp sy blom beranak lg so sy tak taula berkesan ke tak..tp mgkn bole cube..

    bakal ibu..

    ReplyDelete
  17. salam akak.. just bg suggestion.. bg anim, baik akak refer spital gomen je.. lebih2 lg kes mcm aqeef..meconium aspiration syndrom.. aqeef light meconium kn, anak saye moderate meconium.. kalau nak compared antara gomen n private ni mmg byk, lebih2 lg bg org yg bekerja di spital gomen, mereka lg byk tau ttg management..

    mmg klu gomen org komen ubat x bekesan la, itu ini, tp sbnrnya Doc ada rules utk bg patient ubat.. sy taleh terlalu open kt sini, tp camne pun, for me, gomen is the best..

    ReplyDelete
  18. dulu my son ruam susu gak...diorang cakap each time after BF lap ngn towel basah but eventho buat every time lepas BF tetaaaaaaaappp ada ruam tu. then orang dok cakap2 sampai i pun gave up BF (among the reasons). time tu tak banyak ilmu kan. padahal my son memang sensitive skin. maybe kena sapu cream or something kot. tanya yang pakar lah.

    http://twinkywinkystars.blogspot.com

    ReplyDelete
  19. jiha, aku dulu mase baby pun kena ruam susu..mak aku ckp die sapu lipstik je. ngn colgate. tapi utk baby 2010 ni xtau la b'kesan x..better refer pd yg pakar:)

    psl yg b'nanah tu, cube pantang dulu mkn seafood and telur.takut baby lum strong..mak aku ckp la:)

    ReplyDelete
  20. siannya dier..muka habis merah..ruam..

    http://fadthnwan.blogspot.com/

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…