Skip to main content

Breastfeed di mana-mana???

Salam... hari ni puasa..melepek rasanye...dah lama tak puasa..hr tu masa ramadhan, nifas kan... so lama lah tak puasa (jenuh nak ganti nanti ni)...plan nak start ganti puasa bile Aqeef dah masuk 6 bulan sebab die dah start nak amek solid food kan... mtk2 hari ni and esok sempat puasa sunat wukuf... amin ;)

oh oh nak tanye...camne korang breastfeed in public eh.... so far Jiha kalau takat kat mall, mcm ok je... tp let say kenduri kawen ke...camne eh..so far tak penah lg attend kenduri kawen lepas bersalin ni... nak bawak stok ebm ke or bf aje eh... masa raya dulu, gi open house kawan, bf dulu Aqeef dlm kete sebelum keluar...kalau pakai baju kurung mcm susah sket kan nak bf... kene pakai yg senang nak selak dr atas...oh oh skang ni Jiha tgh transforming all my mini dresses and tops to nursing dress hehehe...so takyah nak susah2 beli nursing dress... mini dress tu kerat kat tgh then put buttons or zipper (hehe tp bukan Jiha la yang jahit..my abah..terrer kan terrer kan heehehe)

at cozy house..pakcik depan meja pandang2 aje... lantak kan hehe

really loves this moment..when Aqeef kejap2 akan tenung muka ibu while susu-ing... pastu senyum2 then sambung susu balik (tanpa melepaskan mulut, still nyonyot heheh)

from inside the nursing poncho...ramai org tanye tak lemas ke baby... 'No. no..it is breathable' hehe cume if suasana panas mase tu..die akan peluh sket di dahi...anak ku kuat peluh la ayo..mashamm anak ibu ni

p/s: semalam gi Watson...pil noriday sepapan RM12.40... sebab kan tiada masa nak menunggu di KK..so tambah lg peruntukan bulanan RM12.40 utk noriday hehehe

Comments

  1. ainul penah bf kt public..mula2 mmg malu giler.sume org asik pandang je.ainul guna shawl je..

    ReplyDelete
  2. hihih elly pun tiap2 bulan p watson cari noriday... hihih sweet kan moment anak menyusu tu.. hihi

    ReplyDelete
  3. nursing in public...aku slambe je jiha...
    memula malu gak(lagi la ank aku xsuka dcover)..
    kalo uma org kawen yg kenal,aku masuk dlm uma,if p soppg mall yg xde nursing room aku blasah kat memana je la...yg penting aurat ttutup... :) kena pandai cover...heheheh

    p/s:if abah ko xnk amik tempahan ke?heheheh..serba boleh la pakcik!

    ReplyDelete
  4. ainul: hehee tu la..jiha so far kat mall, hospital mang selamba je... kenduri kawen time pakai baju kurung yg mcm susah sket

    elly: hehehe Jiha baru abes makan sepapan lebih..tu amek kat KK...rasenye mang takde masa nak amek kt KK..so beli aje la.... hehe suke sgt moment ni

    mas: Aqeef kdg2 selak2 gak kain tu hehehe... hahaha takde nye die nak amek upah...aku pon kecek2 gak nak mtk tlg die jahit...sebab aku mang takde bakat jahit langsung hehehe

    maz: pil perancang for breasfeed mommies

    ReplyDelete
  5. setakat ni, kalo kuar gi mane2, mmg dina prepare ebm untuk rafique..x konfiden laa..lg pun nak kena cover2 takut terselak mane2 yg x patut tu, x reti laa..huhu..

    ReplyDelete
  6. Kagumnye dgr ur dad boleh menjahit. Malu rasaya....

    ReplyDelete
  7. hi jiha..hebat seh ur abah...hehe..tunjuk la sket camne baju2 u tu transform... :-)

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…