Skip to main content

Aqeef dh kurang minum susu (botol)?????

Hola.... dah lama tak update pasal Aqeef Danial.... 14 Dec hari tu genap lah Aqeef Danial 5bulan... oh die belum boleh meniarap ke depan... ke belakang and meniarap 360deg adalah sgt terrer hehehe.. Aqeef kan suke hempaskan tangan die kuat (while berbaring, kalau kite dukung die, tak la pulak).... kuat jugak la die hempas2 tgn tu (mcm excited sgt)...kdg2 bile baring sebelah die n tersepuk kat muka ibu dia ni...ouchhh saket lah Aqeef, ibu buat2 nanges nanti die pandang aje pastu sengih (adoyai)

Aqeef skang ni dh pandai nak main2, die suke kiss kita n buat2 geram sampai vibrate2 (eh paham ke hahaha).... mcm Jiha kalau nak cium Aqeef kuat2 kan takut die saket ke ape, so tahan2 vibrate2 gitu cium die... so die pon dah ikut mcm ibu die ( nanti upload video die geram2 ngan abg Naufal die eh, video tu dlm hp la pulak)

Hmm pasal tajuk di atas, Jiha kn prepare 6 botol susu utk Aqeef during the day, satu botol ada 3.5oz, so total 21oz la sehari kn.... lately ni kan, die cume habiskn 5 botol aje.... mang eh, bkn makin besar makin byk minum susu ke, so far lom start ngan solid food lg.... die kurang minum sbb sibuk nk main ke eh? tp pampers penuh, so maksudnye susu die cukup lah kn..... mlm pon without fail, 2 ke 3 jam sekali die bgn nye lah utk susu..... normal ke eh siang tu berkurang minum susu sbb sibuk nk main??

Oh nk tanye....buku Wardina 'Mama, saya lapar' tu ada jual di mana eh... igt nk start menimba ilmu psl solid food lak...plus for Aqeef yg eczema ni kn.....dulu ada nmpk carta makanan bayi kat hospital ampang, mknn yg leh sebabkn allergy n yg tak...tp takde pamplet lak... sape tau mana2 link psl ni eh? mintak share sket bleh.... Aqeef kn dh ter'icip2' bile tgk kite mkn... siap nk tarik pinggan lg....mata bulat bersinar je bile tgk org mkn...alahai anak ibu...less then a month aje lg...nanti ibu bg makan yg berkhasiat k sayang....

oh last Saturday, gi celebrate bday hubby kan.... tp ni bukan nak buh gambar bday tu.. nak buh gambar Aqeef with his new toy....hahaha ayah nye bday, Aqeef pon dpt hadiah.... ye lah sian kat anak i ni.... rasanye die lah yg plg kurang toy... yg ada skang pon flush toy n satu kereta kecil jiran sebelah bg after Aqeef operate itu hari....


with his new toy...he get to choose (iye lah tu)... siap tunjuk satu2 toy and it seems die over excited dgn yg ini hehehehe (susah jugak tau we as parents ni nak decide which toys nak beli, kan hubby? hehehehe berjam gak la pusing2)

ini yg buat die teruja... burung peek a boo...siap nyanyi2...lagu2 die pon best n comel

haip...sumer pon nak masuk mulut...

sedap ke geget toy tu

penat dah..sambung main di umah la

Alhamdulillah, setakat ni kalau Aqeef mcm cranky sket especially in car seat yg mana ibu takleh nak dukung die to calm his down, pasang aje video2 die (adoi suke tgk gambar sendri tau anak i ni) and pasang surah2 Al-Quran, mesti die tenang n buat hal sendri...tp kalau poo poo jgn haraplah.... kene segera berenti utk tukar ye, dh la suke sgt poo poo bile duk dlm car seat nye tu... ergonomic for poo poo kot hahahaha


p/s: ada lg tak org jual baju melayu baby musim tak raya ni (takmo beli online sbb tak dpt rasa material die sejuk or panas)...nak pakaikan Aqeef masa Majlis Aqiqah nanti...inshaAllah Majlis Aqiqah will be on 1.1.11 next year at my PIL at Pengeli, Johor

Comments

  1. mirza pon kalau kite buka video die..die duk senyap jee tau jiha..suka kot tgk gmbr sendiri..hehe..tp kan klu poo poo..haaaa...melalak punyalah tak ingat tau...geli sangat lah tue...hehehee....hurm..baby mmg benda semua nak masuk mulut kan..

    ReplyDelete
  2. amir pun dah kurang minum susu botol. siap nangis tak nak minum dr botol. tunggu I balik le die menyoyot tanpa henti pastu. Risau jugak die minum kurang. so sbb tu masa I ade, layan kan aje kalau dia nak minum.

    ReplyDelete
  3. mun: kan sumer nak masuk mulut... tp comel kan hehehe

    siti: hi salam kenal ;)

    baha: ni aqeef minum cume berkurang then mcm main2 aje teat tu... adoi...

    ReplyDelete
  4. utk baby kurang 6 months, blh try bg mkn rice cereal, pureed apple, prune, ade a few lg. check my blog ade mention psl tu sbb aydan dah start mkn sket2 mase 4.5 months.and yg tu sumer jarang cause alergic.

    ReplyDelete
  5. kak jiha, salam kenal=) jom join contest..
    http://aufahibriyah.blogspot.com/2010/12/contest-si-manjaku-comel.html

    ReplyDelete
  6. time ni kg dia akan xnaik sgt mcm dulu sbb dia nak start nak bwk bdn dia. so susu time siang tu normal kot kalo dia amik kurang. mlm diorg akan minum bykkan. nnti pas start makan, lagi kurang minum susu. jiha jgn risau eh. huhu...

    ReplyDelete
  7. hi jiha, kt my blog ada skit info psl forbidden food for babies. tp skit je ah. apa yg i tahu baby yg eczema maybe allergic to any kind of nuts or cheese psl my niece mcm tu. tp xsemestinya lah. since my family ada history eczema and asthma i mmg particular skit psl baby food ni.

    ReplyDelete
  8. heee, kejap je anak bujang jiha dah masuk 5 bln? nak kene byk tuntut ilmu dgn jiha ni pasal baby eczema...hanie still kontot ilmunya :(
    anyway, pandai die main toy barunye yer hehe excited!

    ReplyDelete
  9. Nia br start rice cereal. blum try yg blend2 or puree lagi. tp dia mkn tk byk pon. stgh sudu sehari skali.

    ReplyDelete
  10. wah cantiknya tarikh nak akikah.. cute aqeef ;)

    ReplyDelete
  11. nadya: thanks for the info ;)

    mama aufa: ok hehehe

    Nrfadlh: cheese mang sgt kan...even jiha pon takleh makan cheese..nanti naik eczema Aqeef

    Hanie: kat sidebar tu ada list of foods yg Jiha takleh nak makan.... tp kene try n error gak hanie...

    jehan: oh dh start makan eh... confuse ni nak tunggu 6bulan ke or start now

    ReplyDelete
  12. tumpang baca blog anda ye Jiha :-)
    bestnya toys aqeef tu hehe..
    my Qhalyf pulak belikan toys dia tak layan sgt yang dia nak main adalah barang2 rumah..aihhh sabor jer laaa..

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…