Skip to main content

Check Up + Bersalin + Berpantang

Alhamdulillah now dah 7 weeks.... sabtu ni InshaAllah 1st check up...or is it too soon eh?

Sekarang ni dah tak dpt nak buat check up kat KK due to cuti yang kureng di opis baru ni...so we plan to have check up kat Pearl Maternity Hospital and 5 min sahaja dr rumah hehehehe....and the hospital is owned by a Muslim Dr, Dr Rosita...

Dah buat appoinment with her Sat 1230pm ni....ngee tak sabar nye

oh now dah mula aloya2 ye...sgt awal...dulu masa Aqeef masa 8weeks baru dpt clear line masa buat UPT and start aloya2 pon 9 weeks..... tak sabar nak melalui saat2 indah masa ngandungkan Aqeef dulu...i really miss those moments

oh ye..... korang yang kg jauh kan....lepas bersalin mcm mana korang pulang ke kg halaman eh... ayoyo takleh bayangkan....dulu my mom kata lepas abes pantang baru leh travel jauh....tp takkan saya mau berpangtang di Penang.... I want my mom (manja hehehe)

p/s: perut saya 7weeks mcm perut 4 bulan ye sebab sy membesar bagai johan bile pindah Penang...menci ah

update: td dah pegi check up sebab tak sihat sket...scan and doc kata ~4 to 5 weeks.....lagi sebulan dtg lg utk confirm EDD ;)

Comments

  1. nani yang 2nd ni bersalin kat kg...so, balik awalla nampaknya..

    ReplyDelete
  2. Jiha, kita dulu deliver Friday, keluar wad Sat. tu terus mak bawak balik kampung. Naik kereta. Duduk seat depan pun azab sungguh lah. Alas bantak pun masih rasa lagi. Huhu. Tapi Alhamdulillah safely arrived. :))

    ReplyDelete
  3. Try cuti awal sebelum tarikh due..tapi kalau baby keluar awal,tunggula seminggu baru balik..may be dah sihat sket mase tu..if bersalin normal la

    ReplyDelete
  4. ainul dl sbb plan czer.so mak dtg awal.pantang seminggu kt umah lps tu balik kangar.jauh tuuu..nasib baik Arreessa baik time tu .skrg ni asal nampak R&R kena stop.

    ReplyDelete
  5. tahniah..kita dlu ke hulur ke hilir naik keta..tp husband bw tak laju sgt..sbb gerak dr as ke penang..penang ke kl..gitula..ms marissa pantang sendiri kt penang.. ;)

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…