Skip to main content

PENGALAMAN PERIOD LANCAR SELEPAS MAKAN ALFALFA

Assalammualaikum,


Hari ni nak share pengalaman Jiha baru-baru ini. Nak dijadikan cerita period agak lewat. Suspen juga ni sebab dah 10 hari lewat. So mana la tahu kalau pregnant ke kan. Memikirkan ada possibility untuk pregant, Jiha stop lah kejap makan Alfalfa. Cop cop I am not hoping for one right now, tapi kalau Allah dah beri rezeki anak ketiga pulak, saya terima dengan hati yang terbuka hehehe.

Perut rasa sebu dan tersumbat

So pagi yang nak period tu, perut rasa sangat lah sebu. Tahu macam bakal period, tahu macam dah nak keluar tapi tak keluar tau. Tak selesa nya perut huhuhu. Then, petang tu keluar la sikit.

Esoknya, pun tak mahu keluar betul, sampai tak terjejas pun pad nya. Perut tak selesa, rasa macam ada benda tersumbat. 

lancarkan period dengan alfalfa
Yang botol gemok tu la Alfalfa saya. Ada juga botol yang kecik ye.

Alfalfa lancarkan period

Then Jiha teringat lah nak makan balik Alfalfa tu. So lepas breakfast tu makan lah Alfalfa. Wahhhh dalam tengahari macam tu, terus lancar keluar. Perut pun rasa selesa dan dah tak ada dah rasa macam tersumbat ke apa. 

Huhuhu kena la kasi lancar dan kasi keluar habis betul darah kotor ni kan. Kalau period tak lancar ni yang ada kemungkinan risiko fibroid, cyst tu semua. Nauzubillah. Mintak la dijauhkan. 


Manfaat Alfalfa yang lain

Ok lah ini lah sedikit pengalaman Jiha makan Alfalfa untuk melancarkan period. Sangat suka Alfalfa ni sebab bukan sahaja untuk melancarkan period, tapi bagus 

  • sebagai 'perapat' especially ibu-ibu yang lepas bersalin, 
  • membantu penyusuan ibu menyusu dan 
  • agen detoks yang bagus, bagus untuk kurus.


Sekiranya korang ada masalah yang sama, boleh hubungi JIHA untuk dapatkan Alfalfa ni ye

Ni no Jiha ; 0123807024

Comments

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Kedai Perabot MURAH di Pulau Pinang

Since ramai sangat yang bertanya tentang almari gojes khas untuk stok Shaklee tu... ok let me share
Memang kedai perabot ni MURAH la di area Pulau Pinang ni. Jiha discover masa mula-mula pindah Penang dulu sebab nak mencari stove cabinet. Since rumah sewa kan, cari yang murah la. Rumah sendiri nanti, kalau ada rezeki baru la pasang kitchen cabinet idaman kalbu ahahahaha.
So google punya google jumpa la... stove cabinet nya RM120 je. Rata-rata kedai yang kami survey, paling murah pon rm300, kualiti yang sama malah ada yang lagi teruk kualiti pun ada tapi mahal. Oh NO...tidak berbaloi. So akhirnya kat kedai Uncle tu, dapat beli stove cabinet dan cabinet untuk letak pinggan mangkuk semua. Puas hati hehehhee.
Almari stok Shaklee ku yang murah. Nak yang macam Ikea macam neni Hadhatina punya, tapi tak muat kereta la pulak nak angkut dr sana ke Penang. And if nak kumpul order pon...kos lori semua tu jd mahal jugak. So google and jumpa satu kedai ni, kat Simpang Ampat. Tapi harganya RM700. So…