Skip to main content

KERJA DI RUMAH DENGAN ANAK KECIL

Assalammualaikum,

Dulu masa bekerja, penat nya kan rasa. Balik rumah dengan badan penat. Rasa nak rest je. Now lega sangat lah bila dah berhenti kerja. Boleh santai-santai di rumah.

Hahaha memang tak lah. 

Kerja dari rumah dengan anak kecil, 2 orang pula tu. Lebih penat rupanya. Tapi seronok sangat. Memang lain perasaan nya. Cuma kena pandai lah nak uruskan.

Kerja di rumah dengan bisnes online

Alhamdulillah, ini jalan yang dipilih. Bisnes online sahaja. Lebih mudah sebab ada anak kecil. Tak perlu keluar sangat kecuali kalau ada urgent order so kena ke Pos Ofis dan Shaklee. 

Dan Jiha ada anak kecil yang masih menyusu badan, pulak jenis Auni Nadra ni memang sekejap-kejap nak mengempeng je kan. Tapi sebab bisnes online, bila masa nak susukan dia, jiha switch kepada smartphone. Kalau dia dah main-main tu, berpindah balik ke laptop.

Mudahkan?

Anak gembira, ibu senang buat kerja

Betul tu, kena uruskan dan layan anak dulu. Bagi dia kenyang dan gembira. Baru lah dia tak kacau sangat kita nak buat kerja kan. 

Biasanya pagi memang Jiha busy sikit la. Bagi sarapan kat anak-anak, kemudian uruskan mereka. Make sure setel sebelum pukul 10am. 

Lepas tu pukul 11am nak masuk ke dapur pula untuk masak lunch.

Malam biasanya anak spend masa dengan ayah. So ibu boleh fokus lagi dengan bisnes. Alhamdulillah dapat suami yang memahami. 

my sweethearts


Semua jalan dah ada, kita boleh adapt, InsyaAllah. 
No regret menjadi Work at Home Mom.

Comments

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Kedai Perabot MURAH di Pulau Pinang

Since ramai sangat yang bertanya tentang almari gojes khas untuk stok Shaklee tu... ok let me share
Memang kedai perabot ni MURAH la di area Pulau Pinang ni. Jiha discover masa mula-mula pindah Penang dulu sebab nak mencari stove cabinet. Since rumah sewa kan, cari yang murah la. Rumah sendiri nanti, kalau ada rezeki baru la pasang kitchen cabinet idaman kalbu ahahahaha.
So google punya google jumpa la... stove cabinet nya RM120 je. Rata-rata kedai yang kami survey, paling murah pon rm300, kualiti yang sama malah ada yang lagi teruk kualiti pun ada tapi mahal. Oh NO...tidak berbaloi. So akhirnya kat kedai Uncle tu, dapat beli stove cabinet dan cabinet untuk letak pinggan mangkuk semua. Puas hati hehehhee.
Almari stok Shaklee ku yang murah. Nak yang macam Ikea macam neni Hadhatina punya, tapi tak muat kereta la pulak nak angkut dr sana ke Penang. And if nak kumpul order pon...kos lori semua tu jd mahal jugak. So google and jumpa satu kedai ni, kat Simpang Ampat. Tapi harganya RM700. So…