Skip to main content

Hilangkan Batuk & Selsema Bayi Tanpa Ubat Berbahaya.

Assalammualaikum,

Macam mana nak hilangkan batuk & selsema bayi tanpa ubat? Terdapat kajian yang mengatakan bayi di bawah umur 2 tahun tak perlu di beri ubat batuk & selsema sebab boleh menjurus kepada asthma. Jadi bagaimana nak pastikan bayi bebas dari batuk & selsema. Takkan nak dibiarkan, kalau dibiarkan boleh berlarutan dan lebih bahaya untuk paru-paru bayi anda. Kita sendiri pun tak sanggup melihat bayi tak lena tidur sebab macam susah nak bernafas kan.

hilangkan batuk dan selsema bayi tanpa ubat

1. Untuk Bayi yang masih menyusu badan.

Kalau ibu masih menyusukan bayi, ibu perlu jaga pemakanan. Makan lah makanan yang seimbang, elakkan makanan yang boleh menggalakkan kahak, makan lah vitamin yang sesuai untuk tingkatkan imunisasi. Ibu menyusu perlu pastikan yang susu ibu berkualiti. Dan di saat bayi selsema dan batuk, ibu perlu tingkatkan imunisasi supaya dapat disalurkan kepada bayi. Sangat penting sebab kita nakkan bayi cepat sembuh bukan.

Vitamin yang dicadangkan ialah, ESPSustained Release Vita COmega Guard dan juga Garlic. ESP membantu memperbanyakkan susu ibu, manakala Sustained Release Vita C dan Omega Guard bagus untuk tingkatkan imunisasi. Garlic Complex pula sangat bagus kerana garlic adalah antibiotik semulajadi. InsyaAllah dengan dose yang saya bakal cadangkan kepada anda, selsema hingus bayi anda akan cepat kering.

hilangkan batuk dan selsema bayi tanpa ubat

Contoh Makanan Yang Perlu dielak Ibu Menyusu
1. Buah-buahan (sekiranya bayi berumur 6 bulan dan sudah mula dengan 'solid food', elakkan juga  beri buah-buahan)
2. Tinggalkan terus minuman bergas, yang ber'ais' ok ibu.
3. Ketahui kalau bayi anda ada alergi terhadap makanan, bayi yang ada eczema selalunya akan batuk selsema kalau diberi makanan yang mereka alergi. Jadi ibu menyusu pun perlu elak makanan tersebut.

2. Untuk Bayi yang minum susu Formula

Kemungkinan bayi anda tidak sesuai dengan susu tersebut. Ibu boleh cuba menukar dengan susu yang lain ataupun cuba bancuhan yang sedikit cair. Banyakkan beri minum air suam. 

Contoh Makanan Yang Perlu Dielak
1. Seperti mana yang saya sebut di atas, jika bayi anda sudah mula makan 'solid food', elak dari beri buah-buahan. 
2. Ketahui kalau bayi anda ada alergi terhadap makanan, bayi yang ada eczema selalunya akan batuk selsema kalau diberi makanan yang mereka alergi. Ikut '4 thumbs rule' untuk ketahui bayi anda alergi terhadap makanan apa.

Jika ibu ingin bayi cepat sembuh dari batuk dan selsema, bertindak sekarang. Jangan biarkan keadaan ini berlarutan sebab ianya boleh menjurus kepada masalah bronchitis, pneumonia, asthma. Tak mahu bayi dimasukkan ke dalam wad kan, pasti sayu hati bila lihat lengan bayi yang comel tu dicucuk jarum. Saya pernah mengalaminya dan ikhtiar sesungguhnya agar perkara itu tidak terjadi lagi. Jika ingin dapatkan Vitamin yang dicadangkan, boleh hubungi saya di 012-3807024. Dengan pembelian vitamin ini, saya juga akan kongsi tips legakan batuk selsema yang berkesan. Jadi jangan berlengah lagi, sayangi lah bayi anda, anugerah terindah dari Allah S.W.T.

Untuk respon yang lebih cepat, saya cadangkan ibu-ibu untuk whatsapp/telergram saya ok. Terima Kasih

Comments

  1. Anak saya memang selalu selesema lepas tu batuk. Kalau tak dikawal batuknya cepat-cepat confirm kena warded. Bila budak tu dah besar sikit baru dapat dibagikan makan vita c Chew Shaklee. baru kuat sikit imun badan dia. Kalau tak letih nak bungkus barang masuk keluar wad aje.

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…