Skip to main content

Resipi Donat Gebu Gebas Yang Senang Sangat

Assalammualaikum,

Hehehehe first time mendonat ni tau. Jiha nak share resipi donat gebu gebas ni. Dan yang penting senang sangat. Dah kenapa la lately ni asek rasa nak makan donat. Rasa macam puas betul kalau dapat makan donat. Jadi try buat sendiri, dapat la banyak sikit kan hehehe. Tapi jaga-jaga jangan sampai badan pun mendonat juga (nasihat kepada diri sendiri hahahaha)

Ok ini dia ok resipi nya. Resipi ni y gf Amy yang share.

Ok la kan for y 1st attempt mendonat. Rupa tu boleh improve lagi kekeke. Tapi rasa and tekstur wallah..MasyaAllah sedap. Memang best resipi ni.

Bahan-Bahan
  1. 3 1/2 cawan tepung gandum
  2. 1 cawan air suam
  3. 2 sudu besar margerin/butter
  4. 5 sudu besar gula pasir
  5. 3 sudu besar susu pekat
  6. 1 paket yis (Mauripan 11g)
  7. 1 biji telur
  8. Secubit dua garam (ni Jiha tambah utk lebih rasa lemak dia)
Cara-Cara nya
  1. Susu dan gula satukan dalam air suam. Kacau gula sampai larut. Kemudian masukkan yis dan tunggu 10min (yis akan hidup/naik dan berbuih)
  2. Sementara tunggu yis naik...Cairkan margerin (guna api perlahan je)
  3. Pukul telur dan campurkan ke dalam margerin.
  4. Bila yis dah naik campurkan campuran margerin dan telur tadi. *(Campuran A)
  5. Bubuh garam dalam tepung dan gaulkan
  6. Masukkan Campuran A sedikit demi sedikit ke dalam tepung dan gaul hingga sebati.
  7. Jom menguli. Taburkan tepung gandum pada tempat nak menguli. Uli dalam 10min sampai dough tak lekit2 dah ye.
  8. Masukkan dalam bowl dan tutup dengan lid ataupun kitchen towel yg basah. Jemur pada cahaya matahari sehingga size dough jadi dua kali ganda.
  9. Bila dough sudah kembang, Tepuk sekali 'setapak tangan' pada dough (kuat sikit) untuk buang angin pada dough.
  10. Uli barang seminit dua dan boleh mula bentuk kan donat.
  11. Tunggu sekejap sebab dough yang dibentuk tu akan kembang sedikit.
  12. Boleh la goreng dengan api perlahan ok. Kalau terapung semasa menggoreng jadi lah tu hehehe.
  13. Dah siap goreng boleh la nak salut gula ke, nak glaze ke ok.
Selamat Mendonat.

Errr tapi bahaya juga bila buat donat sendiri ni. Sebab dapat panas2 kan. Terus ngap 4 ketul berturut-turut. Ish ish bahaya lah sungguh. Kena berpada-pada juga makan tu dan jangan lupa telan Lecithin.




Comments

Popular posts from this blog

Pengalaman Sendiri Punya Cyst Semasa Mengandung

Cyst semasa mengandung? Lately ni dapat tahu beberapa orang yang keguguran sebab cyst dah pecah. Allahu sedihnya tetapi Allah sebaik-baik perancang. Kita kena lah redha dengan segala ketentuan-Nya. Jiha nak kongsi pengalaman Jiha sendiri ada cyst semasa mengandung. Post ini agak panjang dan bereemosi sedikit hehehe. Cyst pada kehamilan ketiga Pengalaman ini bermula pada April 2015 . Instinct rasa macam mengandung ditambah pula dengan period yang tak kunjung tiba. Masa ni anak kedua iaitu Auni Nadra dah pun 2 tahun jadi memang Jiha plan untuk conceive. Pergi ke klinik panel, doktor agak keliru samada yang di scan itu adalah kantung bayi ataupun cyst. Tak sempat tunggu nak jumpa Dr Rosita di Pearl Maternity Hospital, Jiha pergi ke klinik pakar lain malam tu.  'Awak tak pregnant tapi ni cyst' Allah...menitik airmata. Bukan sebab doktor kata tu cyst. Tapi sebab doktor kata 'Awak tak pregnant', sedangkan instinct ni kuat rasa pregnant. Kemudian Jiha ikhtia

Resipi Jawa : Tepung Jewer

Hahahaha pernah dengar tak...   Tepung Jewer...sebutan nya 'Jay wear' (pekatkan rrrr tu untuk lebih bunyi kejawaan hehehe) Ok lah...ni antara menu sarapan atau minum petang yang orang jawa Malaysia selalu makan... (sebabnya ada kenalan Jawa dari Indonesia tak tahu menu ni hehe...) Oh atau pun di kalangan orang India, ianya adalah PURI, mereka biasanya makan dengan kuah kari....tapi kalau orang jawa, semestinya sambal ketuk atau sambal sardin. Ok lah meh nak share resipi Tepung Jewer ni Bahan-Bahan 1. 500gm Tepung gandum 2. 1/4 Butter yang dicairkan atau minyak masak 3. Secubit garam 4. Air secukupnya Uli semua bahan hingga menjadi dough. Pecahkan kepada bulatan dough kecil Biar dough 'sit' dalam setengah jam. Ok dah setengah jam!! Lenyekkan dough secara membulat, jangan terlalu nipis. Goreng 'deep fry' dalam minyak panas. Apabila ianya kembung dan kekuningan, boleh la angkat. Dah hilang panas sikit...boleh l

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa. Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe. Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie . Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20