Skip to main content

Rashes - rashes go away.....

Layan gambar dulu ye... susunan tak teratur hehehe


suke sgt tgk Aqeef pakai cap ni... paksaan pakai sebab tanak bg die garu kepala

alala momot nye pipi anak ibu..ni time die kering tau..time die merah menyala, rasa nak hantuk kepala ibu kat dinding huuhuhu sedih

ganas tak ganas la anak bujang ku ni...pakai mitten tp boleh cabut rambut dgn kerak2 nye sekali, mesti gatal sgt kan...huhu nangesssss

oh ni gambar baru amek td (day 2)...pipi kiri die dah melicin, pipi kanan ada kesan luka tu lg...

ubat2 nye

while waiting for Dr Biduwiah... oh hitam pipi anak ku ;(

dah la tu bu...penat dah amek gamba

Dah 2 hari makan antibiotik and sapu cream, alhamdullilah..nampak mcm berkurangan rashes2 Aqeef...

sedih + cuak + nanges bile tgk baby kecik tergaruk2....die garuk sampai melecet2 telinga die, sampai tercabut rambut dan kerak kepala, sampai luka segaris kecil (tp ibu die dah melolong bagai huhu)... alah to peluh i guess, habis merah melecet leher die (dah la leher berlipat2 kan..hehe semangat budak kecik ni tau)...selalu malam mang akan tukar baju die...sebab kat keliling round neck baju tu dah kuning2 kene kesan kemelecetan tu..... huhu nanges

balik dr hospital semalam.. bg makan ubat then mandi..pastu sapu sumer2 cream yg di bagi.... mlm td nampak kurang merah nye... Aqeef pon dah tak tergaruk2 dah... and hari ni, hari ke 2...dah nampak byk sgt kurang...Alhamdulillah... japgi nak email hubby...mesti hati die pon lega kat sana... Oh hai Aqeef Danial.....

Oh ye... this is the prescription

For his cradle cap
-Dentinox (shampoo, to apply twice daily)
-Normal Saline (dap2 before applying the cream)
-Daktacort (cream for the scalp)

For pipi, leher, blakang telinga (oh boleh juga diletak pada badan kalau ada rashes)
-dab saline first
-Nizoral (cream, 3x daily)

Utk pushaaaat Aqeef
-dab with saline
-Fucidin (cream, twice daily)

Ubat makan
-Zithromax (once a day, for 7 days only)
-Chlorpheniramine syrup (when needed)- syrup ni just bg sekali baru since Aqeef dah tak tergaruk2 dasat lg

Oh mintak2 cepat sembuh ye Aqeef, ibu nak cium2 pipi Aqeef yang halus mulus...before ni asek cium pipi keras je hehehehe

p/s: jadi ibu ni mengajar utk jadi tabah jugak kan...

Comments

  1. p/s: jadi ibu ni mengajar utk jadi tabah jugak kan...

    yes....sangat tabah...:)
    zafri ngan ibu die happy for aqeef n ibu die..:D

    ReplyDelete
  2. sabar eh jiha.

    semoga Aqeef cepat sembuh.
    amin :)

    ReplyDelete
  3. da kurus la jiha hehe.. nmpk cm better dah skin dia tu..oh kena g dermatologist gk ni..byknye ubat jiha

    ReplyDelete
  4. cepat tol beza kulit aqeef...da nmpk perubahan....bgs2....cream n ubat 2 mmg serasi ngn aqeef... :)

    ReplyDelete
  5. utk aydan cradle cap tu guna shampoo sebamed je and letak olive oil..now dah ilang kerak2 tu.kene rajin kikis la.nizoral tu antifungal cream same cam zaricort but for long term xelok.ni paed yg ckp aritu.but mmg berkesan la.but in case of eczema, takde rawatan.even doc pun ckp kene byk sabar..huhu.die akan ada sentiasa ade on off.kalu bukan then aqeef is lucky!

    ReplyDelete
  6. aqeef cpt baik ok, sian auntie tgk pipi somel aqeef. ibu xmo nanges dah. dah nampak kurang dah rashes tu. =)

    ReplyDelete
  7. alhamdulillah..nampak dah kurang dah aqeef..tomey tomey.. ibu jangan la sedih sangat tau.. nanti aqeef pun cedih.

    p/s : cakap pandai la... sendiri pun sama je kalau dah melibatkan hal anak ni

    ReplyDelete
  8. kesiannya aqeef tapi tape, selagi rajin usaha insyaAllah akan ada hasilnye. smuge cepat sembuh ya. jadi ibu mmg kena tabah, mcm2 dugaan lagi yg akan dtg utk kite tempuh.

    ReplyDelete
  9. sabar ye jiha..dah getting better aqeef tu..

    ReplyDelete
  10. ida: ;)

    miera: thanks...

    wizza: hehe muka je kurus la... tu la..gi klinik pon die advise suh gi dermatologist instead of paed... jiha pon gi je la

    mas: haah nampak sgt perubahan nye... alhamdulillah

    nadya: oh yeke...tak penah try shampoo sebamed..hr tu beli cream sebamed tp mcm tak serasi la ngan Aqeef...dah byk gak try, last2 hubby suh gak gi dermatologist... so far nampak ok...

    wardah: tu la, alhamdulillah.. sian tgk budak kecik tergaruk2 kan

    elly: heheehe ibu kememe

    fadeadsy: InsyaAllah...thank u

    deena: ;)

    ReplyDelete
  11. ciannye aqeef, sofea dulu pon rashes gak tp jenis yg cam jerawat tu..besa2 pastu pecah2 macam melecet..kat area dypers die ngan leher..memacam gak gune tp last2 g klinik gune ubat sapu etg ke ape tah name die..sehari jek tross nampak keberkesanannye..tp mayb aqeef punye kes lain kot, tp tgk muke aqeef dah makin clear tu alhamdulillah..dah makin bam bam dah aqeef kan..cepat sembuh yea..

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…