Skip to main content

Mangsa rompak/samun?????

ni lah antara brg2 perompak yg tertinggal...helmet pecah, tgk pisau panjang tu..ngeri kan..another perompak bawak parang yg lg besar, bagpack tu penuh dgn no plat motor so senang die nak tukar2 plat nnt.... huhuhu


Oh... semalam masa balik, hati mcm tergerak nak isi myk kereta dulu... mule2 macam malas aje sebab macam nak shi shi dulu kat umah..... tp mcm boleh tahan lg...so gi la pi isi minyak kete dulu kan.... lepas habes pump tu my mom called...tp i tgh drive so tak angkat (maybe die nak tanye napa tak balik lg....semalam ujan so agak jam sket)

dah nak sampai umah tu, my mom called lg, angkat and die pon cerita ada kekecohan jd kat depan rumah... hmmm sampai aje umah, tgk ramai nye orang... so ini ceritanye

Jiran ni baru balik keje...ngan anak2 dlm kereta.. husband yg drive so wife die ni turun utk bukak gate.... sekali perompak berparang snatch brg kemas wife tu and another perompak acu parang kat husband yg dlm kereta tu (kot)..... they all berjaya la snatch....maybe mangsa (husband) geram and kejar dan langgar perompak itu....pelanggaran tu jadi btol2 kat depan umah Jiha (tempat yg biasa ku parking kereta)...rupanye ada lg satu motor...altogether 4 perompak...1 down, cedera parah jugak la.... yg si mangsa ni lepas langgar, cermin kete die dipecahkan oleh salah sorang perompak berparang ni... bengang sebab langgar geng die kot...then kereta tu terus lari ke balai polis

yg mama Jiha pula....die dgr bunyi dentuman (pelanggaran tu), so die igt kan Jiha ke yg accident kan, when she saw the incident yg perompak tu berdarah n another perompak berparang2 die pon menjerit sekuat2 hati nyorok2 ke belakang kete (kesian mama i mcm fobia, makan pon tak lalu)...so adik n abah i pon kuar la... my adik igt kan perompak yg tercedera tu adalah mangsa, so die mcm nak tolong lah kan...lucky pagar tu berkunci.... tu pon die nak melompat pagar tp ditarik oleh my mom.... besar woo parang die.... unfortunately, perompak2 inc. yg cedera tu dpt lari... (perompak ni tak tgl kawan, siap papah naik motor)...tp mang teruk lah die...sampai helmet pecah, sunglasses die pon pecah...kasut tertanggal sumer lah.....

mang sumer org sgt terkejut lah... called polis.... tak lama, kete saga tinted gelap gile dtg... tak pki uniform.... die kata mangsa (kereta td) dh kat balai buat report...and die tanye lah no plat ape2...tgk2 sket and make calls...pastu belah....we all mcm... eh eh ape ni... mcm tu aje ke.... tak ambik pon bahan bukti...duh!! (ko ni polis ke sekongkol perompak2 tu td???)

pastu dtg lak 2 motor...2 org polis (tp tak pakai uniform juge)...tp die tunjuk kad kuasa...die tanye itu ini and bawak barang2 bukti tu pergi.... skarang ni mang kejadian rompak/samun camtu byk kat area tu... tp masih blom tertangkap lg... huhuhu before ni modus operandi dierang, org yg balik keje malam.... ni petang pon jadi...time budak2 ramai main badminton...time nenek2 and ibu2 bawa baby ronda naik stroller (nasib mak i tak ronda2).... rumah /kwsn perumahan should be a safe place for us... tp ni mcm dah fobia lak jdnye huhuhu donia donia...dah nak kiamat dh rasanye.....

so lepas ni kene berhati2... pandang keliling,.... waspada lebih....abah Jiha pesan...lg 5 min nak sampai umah, call so they akan bukak kan pagar...so i cepat2 turun kereta n masuk...or nampak motorcyclist yg mencurigakan....hon sekuat2 nya...bg semua org alert....or teruskan pemanduan...pusing2 sat baru balik umah..... huhu semalam tu kalau tak singgah kat petronas, it could be me yg mangsa....Ya Allah...lindungi lah kami Ya Allah...hanya kepada-Mu tempat kami berlindung.....

p/s: hati-hati k guys.....

Comments

  1. scary!!moge kite dilindungi olehNya...

    eh,polis tu napenye gitu?mcm suspicious jee

    ReplyDelete
  2. Salam Jiha..rumah jiha area Tmn Permata/ Tmn Melawati / Wangsa Maju ker? sebelum ni dah ada 2 blog citer psl peromapak berparang ni di sekitar Tmn Permata/Tmn Melawati/Wangsa Maju..cara pun sama..jiha leh baca kat blog ni..1. http://neenaanuar.blogspot.com/2010/11/cerita-sebenar-disebalik-kejadian.html. 2. http://doudemoeewa.blogspot.com/2010/11/i-got-robbed.html..hati2 tau..

    ReplyDelete
  3. Ya Allah...apelah nak jadi ni...
    hummmm...

    ReplyDelete
  4. manusia skrg mmg ganas.klu yg buat jenayah tu tak kira siapa dh mangsa dia.semua main nekad je.takot kan..

    ReplyDelete
  5. jiha dok area keramat au2 tu jugak..... semalam mang kene teruk la perompak tu...mintak2 dierang tertangkap n insaf la jgn buat2 bende tak elok lg huhuhu

    ReplyDelete
  6. huhu takutnye...elly dah la rutin harian setiap petang sama je.. takut org dapat baca

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…