Skip to main content

Aloya Aloya No 3

Assalammualaikum,

Kalau ikut kan minggu ni baru 6 weeks. Previous pregnancies, masuk 9 weeks gitu baru start Aloya Aloya ni.

Ni perut dah sentiasa rasa sebu. Alahan takde la macam teruk sangat. Masak ok lagi, boleh menumis semua, bau tanak nasi pun ok je ni. Oh tapi after smell dia tu, memang ler rasa nak muntah tau. Rasa macam kuat sangat melekat kat baju. Pastu rasa macam satu rumah kuat sangat baunye hehuhehuhehu. Lepas masak  memang kena mandi semula la gamaknye tau.


Oh tapi confirm muntah lepas makan chocolate huhu. Teringin tapi lepas tu sure muntah. Hari tu buat chocolate tart, kesudahan nye ke jamban aje la. Lepas tu semalam makan Oreo, pun sama juga. Jadi rasanya makanan berasaskan chocolate memang tak boleh dulu kot buat masa ni.

Oh rasa macam blurr sangat. Macam dah lama tak pregnant pulak. Hehehe padahal lebih kurang sama je gap Aqeef-Auni dulu. Lepas dua tahun kan. Kena buka balik buku 'What to Expect When You Are Expecting ni'. Macam lupa-lupa aje ni hahahaha.

Hujung bulan ni nak gi check up untuk confirmkan EDD. Hari tu scan baru nampak little tiny sac aje hehehe.

Semoga membesar dengan sihat ye. Ibu loves u so much.

(oh semalam came across one video ni, ada 3d printer untuk Ultrasound, best jugak eh...kat Malaysia ada ke tak eh)

Comments

  1. Yayanggg. Nak masuk 3 dah? Bagi la tips dapat baby ramai2. Nak jugakkkk :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah beauty....ada rezeki pasti akan ada baby comel untuk beauty,,

      Dah pergi jumpa doktor dah?

      Tips Jiha dari anak dulu, enjoy je..kalau macam terlalu fikir nak conceive sgt, selalu tak lekat

      Rasanya better gi check up dulu, lepas tu mungkin boleh ikhtiar dengan set kesuburan ye yang

      Delete

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…