Salam semua...
Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Stok kena sentiasa ada hehehehe |
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)
Bahan-Bahan
Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana)
Bawang Putih 4 ulas
Kicap
Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya
1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris)
2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend
3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)
Bahan-Bahan
Cili Api/Padi 4-5 biji
Cili Hijau 5-6 biji
Bawang Putih 4 ulas
Kicap
Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya
1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris)
2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend
3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak kurangkan pedas, so kurang kan cili api dan tambah pula cili hijau. Dia kata kalau buat colek2 takde la pedas sangat. Kalau makan sup atau soto dia suka bubuh sambal kicap banyak sebab nak gelap kicap sikit sup tapi taknak pedas sangat. Hehehe macam-macam, layan kan je la selera suami ku.
Version 3 : Pinjam Pinjam Resipi Makcik
Bahan-Bahan
Cili Api/Padi 4-5 biji
Cili Hijau 5-6 biji
Bawang Putih 4 ulas
Bawang Merah kecik 2-3 ulas
Kicap
Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya
1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau, bawang kecik dan bawang putih (tak perlu hiris)
2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend
3. Siap
Hahahah ni hasil makan sambal kicap kat rumah makcik Jiha, rasa macam ada rasa bawang merah. So ku pun cuba la. Ok la sedap. Cuma kalau ikut rasa, version ni sesuai untuk colek2 dengan pisang goreng, keledek dan lain-lain. Kalau dengan sup atau soto, pada lidah ku macam tak sesuai lah. Version 1 atau 2 ok lagi untuk sup dan soto hehehe.
Makan dengan Mee Siput memang syok...sambal campur (sambal kicap dan sambal tumis ikan bilis) |
Ok ini lah 3 Version resipi Sambal Kicap idaman hati kami sekeluarga. Tak lengkap tau kalau takde sambal kicap di rumh hehehee.
Selamat Mencuba
tq for your recepi
ReplyDeletesama2
DeleteKicap ada banyak jenis. Salah kicap tak jadi
ReplyDeleteKicap apa yg paling sesuai ek?
Deletesetakat ni saya pakai kicap kipas udang, jalen pon ok jugak...ikut citarasa masing2 ehehehe
DeleteTerbaik resepi
ReplyDeletethanks
DeleteTerima kasih.. nak tanya.. goreng cili padi tu pakai minyak ke tak?
ReplyDeleteye goreng dengan minyak....cili tu goreng sekali dengan bawang putih
Delete