Skip to main content

Luka Jahitan Bersalin Masih Sakit Punca Ibu Stress

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,

Tempoh berpantang adalah untuk ibu yang baru melahirkan untuk memulihkan kesihatan badan. Dan yang paling menjadi keutamaan ibu berpantang ialah luka jahitan. Luka jahitan bersalin masih sakit boleh membuatkan ibu berasa tidak selesa. Apatah kalau sudah berminggu masih juga belum baik, boleh stress dibuatnya.

Ibu yang luka jahitan banyak selepas bersalin normal pasti bimbang. Sama juga dengan ibu yang bersalin secara c-sect. Semasa saya bersalin anak pertama, selepas 3 minggu luka masih tak kering lagi. Memang rasa agak 'down' masa tu. Selepas minggu ke 4 baru lah luka kering tetapi masih rasa nyilu lagi. Alhamdulillah semasa anak kedua dan ketiga , luka jahitan tak banyak dan luka baik kurang dari 10 hari. Saya amalkan Set Pantang Premium dan juga Vivix.

luka bersalin masih pedih
Hari ini saya 42 hari berpantang

Puan Ainul bersalin anak kedua secara vacuum dan luka jahitannya banyak hingga sangat sakit bila duduk. Apetah lagi nak jalan. Selepas 3 hari dia ambil Vivix, Alhamdulillah hilang rasa sakit.
jahitan bersalin banyak
Pengalaman Puan Ainul

Kalau luka lambat baik, pergerakan pun terbatas. Kelam kabut jadinya kalau baby dah menangis nak susu tu kan. Nak tukarkan lampin dia semua tu. Yang kita terkedek-kedek sambil menahan sakit. Boleh stress dibuatnya. Stress pulak boleh menggangu produksi susu ibu. Jadi kalau boleh cepat sembuhkan luka, supaya ibu tidak stress dan boleh berpantang dengan lancar. Nak dapatkan Vivix, boleh hubungi saya whatsapp di 0123807024 (Najihah Razali). Pembelian Vivix 2 botol akan dapat tawaran yang sangat baik. Selamat Berpantang .

Comments

Popular posts from this blog

Pengalaman Sendiri Punya Cyst Semasa Mengandung

Cyst semasa mengandung? Lately ni dapat tahu beberapa orang yang keguguran sebab cyst dah pecah. Allahu sedihnya tetapi Allah sebaik-baik perancang. Kita kena lah redha dengan segala ketentuan-Nya. Jiha nak kongsi pengalaman Jiha sendiri ada cyst semasa mengandung. Post ini agak panjang dan bereemosi sedikit hehehe. Cyst pada kehamilan ketiga Pengalaman ini bermula pada April 2015 . Instinct rasa macam mengandung ditambah pula dengan period yang tak kunjung tiba. Masa ni anak kedua iaitu Auni Nadra dah pun 2 tahun jadi memang Jiha plan untuk conceive. Pergi ke klinik panel, doktor agak keliru samada yang di scan itu adalah kantung bayi ataupun cyst. Tak sempat tunggu nak jumpa Dr Rosita di Pearl Maternity Hospital, Jiha pergi ke klinik pakar lain malam tu.  'Awak tak pregnant tapi ni cyst' Allah...menitik airmata. Bukan sebab doktor kata tu cyst. Tapi sebab doktor kata 'Awak tak pregnant', sedangkan instinct ni kuat rasa pregnant. Kemudian Jiha ikhtia...

Batas Aurat Dengan Keluarga Mertua Supaya Tidak Salah SALAM di Hari Raya

Assalammualaikum, Kini Ramadhan dan tidak lama lagi Syawal bakal menjelma. Adat orang kita kena bersalam-salaman lebih-lebih dengan mereka yang lebih tua sebagai tanda hormat. Tetapi sebagai orang Islam kita perlu tahu batas aurat kita kerana Hukum Islam melebihi dari adat.  Saya terjumpa di Facebook info ini, Alhamdulillah inisiatif dari hamba Allah ini sangat bermakna dan semoga kita semua dapat memanfaatkannya. Turutan dalam keluarga mertua yang kita patut tahu batas aurat kita. Terima Kasih Wardah Rashid

Resipi Jawa : Tepung Jewer

Hahahaha pernah dengar tak...   Tepung Jewer...sebutan nya 'Jay wear' (pekatkan rrrr tu untuk lebih bunyi kejawaan hehehe) Ok lah...ni antara menu sarapan atau minum petang yang orang jawa Malaysia selalu makan... (sebabnya ada kenalan Jawa dari Indonesia tak tahu menu ni hehe...) Oh atau pun di kalangan orang India, ianya adalah PURI, mereka biasanya makan dengan kuah kari....tapi kalau orang jawa, semestinya sambal ketuk atau sambal sardin. Ok lah meh nak share resipi Tepung Jewer ni Bahan-Bahan 1. 500gm Tepung gandum 2. 1/4 Butter yang dicairkan atau minyak masak 3. Secubit garam 4. Air secukupnya Uli semua bahan hingga menjadi dough. Pecahkan kepada bulatan dough kecil Biar dough 'sit' dalam setengah jam. Ok dah setengah jam!! Lenyekkan dough secara membulat, jangan terlalu nipis. Goreng 'deep fry' dalam minyak panas. Apabila ianya kembung dan kekuningan, boleh la angkat. Dah hilang panas sikit...boleh l...