Skip to main content

Wanita Gemuk Tinggi Risiko Patah Tulang

'Gemuk is awesome'. Pernah dengar orang keluar kan kenyataan ini? Tetapi ternyata kegemukan atau obesiti lebih mengundang banyak risiko kesihatan. Antara risikonya ialah, wanita yang berlebihan berat badan dan obese lebih berisiko tinggi untuk patah tulang.


Satu kajian yang dijalankan telah menunjukkan yang wanita yang melebihi BMI 25kgm−2 mempunyai tahap Vitamin D yang rendah. Ini disebabkan lemak yang berlebihan mengurangkan tahap Vitamin D dalam badan.

Kepentingan Vitamin D

Vitamin D membantu penyerapan kalsium dan fosforus. Oleh itu, Vitamin D adalah penting untuk pembentukan dan penyelengaraan tulang, gigi dan fungsi otot. Vitamin D juga menyumbang kepada fungsi normal sistem imun dan boleh membantu mencegah perkembangan auto-imuniti. Gangguan auto-imuniti adalah seperti Type 1 diabetes, Multiple Sclerosis dan Rheumatoid Arthiritis. Vitamin D juga berperangan dalam meningkatkan pembahagian sel yang membawa kepada pencegahan kanser. Kekurangan Vitamin D boleh menyebabkan penyakit riket pada kanak-kanak dan bayi, lemah otot dan sendi, pengeluaran hormon paratiroid (PTH) yang berlebihan dan pecahan tulang.

Cukupkan Recommended Daily Allowance (RDA)?

Kajian yang sama menunjukkan yang dosage RDA Vitamin D adalah sangat tidak mencukupi untuk meningkatkan tahap Vitamin D ke tahap yang normal untuk wanita yang obese. Terdapat 2 kumpulan wanita , satu kumpulan diberi kan dose biasa dan satu kumpulan lagi diberikan 5000IU (125mg) Vitamin D3 selama 8 minggu. Selepas 8 minggu, tahap Vitamin D kumpulan 1 masih di bawah tahap normal manakala kumpulan 2 telah meningkat melebihi tahap normal. Kajian ini dengan disokong oleh Institute of Medicine and Endocrine Society mencadangkan pengambilan Vitamin D sepatutnya 2 atau 3 kali ganda lebih dari dosage harian yang telah dicadangkan sebelum ini.

Ini adalah salah satu kajian yang membuktikan RDA dosage adalah tidak mencukupi. Banyak faktor yang menyebabkan badan kita kekurangan Vitamin D dan dosage ini tidak mencukupi. Badan kita sepatutnya boleh menghasilkan Vitamin D sekiranya kita terdedah dengan cahaya matahari yang secukupnya. Tetapi gaya hidup kebanyakan kita pada hari ini, ramai yang tidak mendapat cahaya matahari dengan cukup.

Boleh rujuk Kajian Lengkap di -- > 25(OH)D status: Effect of D3 supplement

Sebiji Ostematrix mempunyai 100IU Vitamin D3

Wanita normal disarankan mengambil 400IU Vitamin D3 setiap hari. Wanita mengandung pula disarankan mengambil 600IU Vitamin D3. Menurut kajian di atas, untuk wanita yang berlebihan berat badan atau obese, haruslah mengambil 2 atau 3 kali ganda lebih dari wanita normal. Walaubagaimana pun, sekiranya anda obese, anda digalakkan rujuk kepada dietitian di hospital dan dapatkan konsultasi yang lebih lanjut.



Ikhtiar dengan supplement yang selamat.

Ramai yang semakin sedar dengan kepentingan supplement untuk melengkapkan nutrisi harian, namun jangan salah memilih jenama kerana salah memilih boleh merosakkan lagi kesihatan anda. Shaklee adalah satu-satunya jenama yang mempunyai Landmark Study yang dijalankan oleh pihak ketiga. Hasil daripada Landmark Study ini, pengguna Shaklee lebih sihat berbanding pengguna supplement lain dan juga mereka yang tidak mengamalkan supplement.

Rujuk lebih lanjut di sini --> The Landmark Study dan Official Website The Landmark Study

Klik Link eSell untuk pembelian terus

 KLIK DI SINI
KLIK DI SINI

Ataupun sekiranya anda inginkan penjimatan hebat, klik link di bawah

KLIK DI SINI

Najihah Razali
whatsapp : 60123807024
sitinajihah83@gmail.com
Facebook : Najihah Razali
Fanpage : Jom Kita Sihat

Comments

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Kedai Perabot MURAH di Pulau Pinang

Since ramai sangat yang bertanya tentang almari gojes khas untuk stok Shaklee tu... ok let me share
Memang kedai perabot ni MURAH la di area Pulau Pinang ni. Jiha discover masa mula-mula pindah Penang dulu sebab nak mencari stove cabinet. Since rumah sewa kan, cari yang murah la. Rumah sendiri nanti, kalau ada rezeki baru la pasang kitchen cabinet idaman kalbu ahahahaha.
So google punya google jumpa la... stove cabinet nya RM120 je. Rata-rata kedai yang kami survey, paling murah pon rm300, kualiti yang sama malah ada yang lagi teruk kualiti pun ada tapi mahal. Oh NO...tidak berbaloi. So akhirnya kat kedai Uncle tu, dapat beli stove cabinet dan cabinet untuk letak pinggan mangkuk semua. Puas hati hehehhee.
Almari stok Shaklee ku yang murah. Nak yang macam Ikea macam neni Hadhatina punya, tapi tak muat kereta la pulak nak angkut dr sana ke Penang. And if nak kumpul order pon...kos lori semua tu jd mahal jugak. So google and jumpa satu kedai ni, kat Simpang Ampat. Tapi harganya RM700. So…