Skip to main content

My Review on Medela Swing =)

Baru sempat nak buat review on Swing ni... skang ni kat opis dah takde masa nak blogging, FB... rasa bersalah kot... sebab dah 'curik' sket masa utk pumping2 session hehehe

Ok here goes...Swing amat menyenangkan bg saya yang 'cik las' ni hahahaha... lebih details lg

1) kalau lah Jiha pakai manual, nescaya takkan bangun malam utk pump..ngantuk mengatasi segalanya hehehe...tp dgn ada swing ni..tadah aje..tadaaa ..oh tp hati2 ngan backflow (nanti japgi cerita lebih lanjut)

2) reduce masa kot.. let say satu sesi dlm 30min...Jiha guna swing 20mins or even less...

hahaha 2 je kot yang leh terpk..tp faktor no 1 tu la yg buat beli swing tu hahaha

oh ye ..pasal backflow tu kan...time pumping2 tu biasalah kdg2 susu kuar sekali byk kan... so die mcm tak sempat nak masuk ke botol.. die kuar ke tubing pulak... bahaya ni sebab susu leh masuk dalam motor, kang rosak lak ... what i did... lepas2 kan sket breast kite tu... bg angin masuk sket...bg pressure nye berkurang..so nanti susu tu terus je mengalir ke botol... masa mula2 tatau tu kan..agak bengang la sebab tgh syok2 pump.. susu masuk dlm tubing die lak... so kene stop jap... tp skarang tiada masalah itu lg hehehe

p/s: since abes pantang, terus dah tak consume ape2 yg boleh tambahkan susu dah..busy sgt..dh keje ni lg la tak sempat..weekend ni misi mencari source2 yg boleh tambahkan susu..yeah... so far sehari dpt pump 24oz utk Aqeef..nanti makin besar makin byk la kene pump kan..

p/s lagi: ada jumpe dlm kitab my dad, amalan utk tambah kan susu ibu... tulis surah yassin dgn menggunakan safron di atas pinggan.. kemudian curahkan air pada pinggan tu.. pastu minum...
yang Jiha agak confuse..safron tu nak buat mcm dakwat ke...pastu besar mana lak nak cari pinggan tu..any ideas?

Comments

  1. sehari 24oz???????? jelessnye jiha

    ReplyDelete
  2. Salam,

    safron tu ader yg jenis liquid kalau tak silap.tp kat msia tak tau pula nak dapatkan kat mane...
    boleh tulis atas pinggan yang seramik putih tu. contohnyer,pinggan yg besar kaler putih yg kite makan kat hotel tu...

    ReplyDelete
  3. wuhhuu..x sabar mahu menggunakan my swing tu..currently baby rafique sangat kuat mengempeng..try jugak pump smlm, tp sket sangat dapatnyer..yg lain dah selamat ke dalam perut rafique kot..hehehe..

    ReplyDelete
  4. nieza pon tgh survey breast pump.. ingt nk beli yg swing ni.. :)

    ReplyDelete
  5. lg satu tips nak elak backflow, letak moto tu lebih tgi drpd bekas pump... setakat ni, sy ok cmtu.. =)

    ReplyDelete
  6. elly: jiha buat 3 session kat opis,, pg, lunch n petang... Dpt dlm 18oz je..kat umah lak sebelah susu aqeef, sebelah pump... Opis jiha jauh so kene sediakan stok lebih sket

    anon: yeke..nanti nak try cari la yg liquid nye

    deena: hehe jiha dulu awal2 pon tak dan nak pump..aqeef ngempeng aje heehe

    niza: hehe rasanya ok swing ni

    anon: oyeke..patut la.. Sebab selalu pump atas katil n kat opis bersila kat lantai..motor mang kt bawah..lepas ni cuba la..thank u

    ReplyDelete
  7. jihaaaaa...
    nk tgk ur father buat ring sling....
    ri2 aku buat,hampehhhh....
    nk menuntut ngn ayah ko laa..kikikiki
    ok..xde kaitan dgn swing.. :D

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…