Apa aje yang tak cuba......Eczema Aqeef Danial

October 30, 2011

Ni antara cream + lotion + minyak yang digunakan for his Eczema... yang prescribed from dermatologist semuanye ada steroid...... Elomet, Bactroban, Fusidin, Nizoral+Elomet+Fusidin, Hydrocortisone, Univate....huhuhu pening pening

Utk elak kan guna steroid based cream ni...ramai yang suggest Physiogel...tp tak berkesan kat Aqeef....then Laleli olive oil pulak.....ni pakai utk moist kan kulit aje, not to treat...tak nampak kesan sgt

Pastu hubby google2...jumpe Healin product ni...Gamat Derma-X..awal2 pakai nampak ok...tp rasanye gel ni mcm panas sket la + mcm scrub sket..so mcm ada gatal2 sket bile apply kat kulit Aqeef huhuu...mahal gilos gel ni

Pastu ada hamba Allah dgn baik hati hadiahkan Aqeef Sudocrem....ok...nampak ok..cume bile eczema teruk...dgn berat hati terpaksa pakai jugak Elomet

Tapi..apa yang I perasan..since dgr nasihat Dr Nadir utk stop giving Aqeef ubat tahan gatal, ubat batuk, ubat selsema dll....eczema Aqeef walaupon blom baik sepenuhnya, tp tak menyerang ganas mcm dulu.....yang lebih risau kalau eczema ni dah teruk sgt, easier to get asthma pulak...so ubat2 ni sebenarnye lg menyebabkan eczema semakin teruk.......skang ni kalau nampak mcm die tergaruk lebih sket...ayah die cepat2 mandikan....so far ok..alhamdulillah




currently guna 3 ini....sebamed lotion utk pelembab, sudocrem pakai kat area pelipat and yang ada gatal2...elomet kalau terpaksa pakai dgn berat hati huhuhu (tp make sure jgn terlalu kerap)


dulu pakai Sebamed utk shower gel...now pakai Eubos shower oil ni...better than Sebamed sebab tak berbuih ....buih lg keringkan kulit kan....so now i'll stick with Eubos je la...tp a bit pricey sket...

LAGI ARTIKEL MENARIK

27 comments

  1. Siannya aqeef, ingatkan bil dah setahun dah hilang eczema tu..

    ReplyDelete
  2. thanks jiha..hehe..mayb pasne jiha leh share pasal pemakanan aqeef lak..fit dah start on strict diet tp cam bler ape yg leh makan ape yg tak..before ne dah pantang seafood, tp ayam n ikan still makan..n mayb produk tenusu cam cheese n so on takleh makan kot?..lepas ne fit n sofea mmg btol2 kene pantang n nak tgk progress die cemane..kalau jiha free leh la share ek..thanksss..=)

    ReplyDelete
  3. anak i irdina pun ekzema..cuma skrg dah tak teruk mcm dulu la..mandi pakai sebamed cleanser, pas mandi sapu balneum lotion dan klau ada ekzema yg merah2 tu kuar cikit2, sapu BVPP oilment

    ReplyDelete
  4. harga mahal sket pon tak pe la kan. asalkan aqeef sehat. kesian kat dia.

    sensitif betul kulit aqeef ye. semoga cepat dapat penyelesaian ye jiha.

    kita nak tolong pon tak reti. huhuhu.

    ReplyDelete
  5. my son has the same problem, do u knw where can i get the sudocrem here?

    ReplyDelete
  6. sudocrem mmg sangat elok..kitorang mmg guna sudocrem utk pelbagai masalah..huhu..it works!!tp mcm takde je kat msia..dina punye pun SIL yang bagi..nanti dia nak gi UK next month, nak kirim lagi utk buat stok..hihi

    ReplyDelete
  7. ilot: tak hilang..tp banyak kurang compared to before lah

    fit: ok nanti jiha buat post pasal makanan plak ye

    yanie: owh yeke....yang tu tak pernah try lagi

    intan: haah..apa aje utk anak kan

    anon: sudocrem malaysia tak jual...ni pon kawan bg...die dulu duduk kat Madinah die beli kat sana

    deena: celet sket hehehe....nak kirim juge hehehe

    ReplyDelete
  8. alahaiii...mencabar sungguh kan kaga anak ada excema ni. ngan pantang makan lg
    hopefully.. excema aqeef akan segera berlalu

    ReplyDelete
  9. dayu: yup...yg lg pening..serba salah nak apply cream2 tu semua sebab steroid based....tp bile dah teruk sgt...terpaksa buh gak

    boleh sampai stress

    ReplyDelete
  10. jiha tak try cetaphil? naurah sgt serasi dgn jenama tu =)

    ReplyDelete
  11. salam kak jiha.ok ek aqeef pki sudocream?alhamdullilah.klu ade sesapa nk kirim,bolela kak jiha gtau.nnt aida belikan lg.cz aida mmg xputus stok sudocream ni dr dok madinah.kt negara barat pun ade jual.tp xtaula price die.(ummu atiyah)

    ReplyDelete
  12. ena: cetaphil tak pernah guna lg

    aida: thanks sgt2 memang serasi especially guna kat nappy area... berapa rm ye sudocrem tu..nanti boleh kirim

    ReplyDelete
  13. salam, tadi saya terbaca kat satu blog yg saya selalu BW, dia citer pasal dia treat eczema anak dia guna virgin coconut oil. dh pernah cuba?

    ni linknya. http://wanznoen.blogspot.com/2011/11/virgin-coconut-oil.html

    ReplyDelete
  14. salam kak, bleh try produk buds baby. eczema rescue kit. ad jual di mothercare/mom's care atau bleh jg beli online. review utk produk ni sgt bgus.

    ni website yg jual online
    www.babydash.com.my

    ReplyDelete
  15. kak..ank sy pun eczema doc kat hosp kpj bg elomet n ezerra cream..ezerra tu bgus kak mula2 dtg hosp muka die merah2 gatal sgt, skali apply ilang merah tu kak..cube akk try..cream tu. moisturisekn kulit die..trutama pipi die..alhamdulillah..xsegan nk bwk di jln, sbb nnt org asyik tanye nape merah muke die..kat badan pun ok sket..kne apply 3jam skali..pastu utk baby bath doc bg lactacyd liquid..ph die rendah 3.5..tgh try tgk camne..so far alhamdulillah..-mummy danish, amylia_wes@yahoo.com

    ReplyDelete
  16. sekarang ni guna MooGoo Eczema starter pack utk Aqeef...Alhamdulillah nampak ok and what i love about it, steroid free...;)

    ReplyDelete
  17. mana nk beli sudocream 2 ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekarang ni kat guardian pun dah ada jual

      Delete
  18. sekarang ni kat Guardian ada jual dah

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam......saya ni pun ade ezema, hai seksa menanggung ini kan budak yg masih kecil.......kedua tapak tgn sdiserang ezema bayangkn lah tgn ni macam 2 kita nk buat ....ade apa2 solution x dah mcm2 saya guna tapi sekejap aje ok pastu jadi balik.......

      Delete
    2. kalau cream, better elakkan yang steroid kan sebab tak elok untuk jangka masa panjang. Boleh cuba yang natural macam MooGoo, Buds tapi memang makan masa la

      Macam sekarang ni saya pakaikan Herbal Blend je dan Mealshakes untuk anak saya. Alhamdulillah kulit nampak kurang keringnya.

      Kalau untuk dewasa boleh try set eczema Shaklee

      Delete
  19. Assalam,nk tnya..sudocream ni selamat utk bayi kn?maksudnya x de racun.sape yg tahu mungkin blh bntu jwbkan.

    ReplyDelete
  20. kt farmasi ada jual sudocrem

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye sekarang kat farmasi pun dah ada jual...kat guardian ada

      Delete

Thanks Lovelies