Skip to main content

Apa aje yang tak cuba......Eczema Aqeef Danial

Ni antara cream + lotion + minyak yang digunakan for his Eczema... yang prescribed from dermatologist semuanye ada steroid...... Elomet, Bactroban, Fusidin, Nizoral+Elomet+Fusidin, Hydrocortisone, Univate....huhuhu pening pening

Utk elak kan guna steroid based cream ni...ramai yang suggest Physiogel...tp tak berkesan kat Aqeef....then Laleli olive oil pulak.....ni pakai utk moist kan kulit aje, not to treat...tak nampak kesan sgt

Pastu hubby google2...jumpe Healin product ni...Gamat Derma-X..awal2 pakai nampak ok...tp rasanye gel ni mcm panas sket la + mcm scrub sket..so mcm ada gatal2 sket bile apply kat kulit Aqeef huhuu...mahal gilos gel ni

Pastu ada hamba Allah dgn baik hati hadiahkan Aqeef Sudocrem....ok...nampak ok..cume bile eczema teruk...dgn berat hati terpaksa pakai jugak Elomet

Tapi..apa yang I perasan..since dgr nasihat Dr Nadir utk stop giving Aqeef ubat tahan gatal, ubat batuk, ubat selsema dll....eczema Aqeef walaupon blom baik sepenuhnya, tp tak menyerang ganas mcm dulu.....yang lebih risau kalau eczema ni dah teruk sgt, easier to get asthma pulak...so ubat2 ni sebenarnye lg menyebabkan eczema semakin teruk.......skang ni kalau nampak mcm die tergaruk lebih sket...ayah die cepat2 mandikan....so far ok..alhamdulillah




currently guna 3 ini....sebamed lotion utk pelembab, sudocrem pakai kat area pelipat and yang ada gatal2...elomet kalau terpaksa pakai dgn berat hati huhuhu (tp make sure jgn terlalu kerap)


dulu pakai Sebamed utk shower gel...now pakai Eubos shower oil ni...better than Sebamed sebab tak berbuih ....buih lg keringkan kulit kan....so now i'll stick with Eubos je la...tp a bit pricey sket...

Comments

  1. Siannya aqeef, ingatkan bil dah setahun dah hilang eczema tu..

    ReplyDelete
  2. thanks jiha..hehe..mayb pasne jiha leh share pasal pemakanan aqeef lak..fit dah start on strict diet tp cam bler ape yg leh makan ape yg tak..before ne dah pantang seafood, tp ayam n ikan still makan..n mayb produk tenusu cam cheese n so on takleh makan kot?..lepas ne fit n sofea mmg btol2 kene pantang n nak tgk progress die cemane..kalau jiha free leh la share ek..thanksss..=)

    ReplyDelete
  3. anak i irdina pun ekzema..cuma skrg dah tak teruk mcm dulu la..mandi pakai sebamed cleanser, pas mandi sapu balneum lotion dan klau ada ekzema yg merah2 tu kuar cikit2, sapu BVPP oilment

    ReplyDelete
  4. harga mahal sket pon tak pe la kan. asalkan aqeef sehat. kesian kat dia.

    sensitif betul kulit aqeef ye. semoga cepat dapat penyelesaian ye jiha.

    kita nak tolong pon tak reti. huhuhu.

    ReplyDelete
  5. my son has the same problem, do u knw where can i get the sudocrem here?

    ReplyDelete
  6. sudocrem mmg sangat elok..kitorang mmg guna sudocrem utk pelbagai masalah..huhu..it works!!tp mcm takde je kat msia..dina punye pun SIL yang bagi..nanti dia nak gi UK next month, nak kirim lagi utk buat stok..hihi

    ReplyDelete
  7. ilot: tak hilang..tp banyak kurang compared to before lah

    fit: ok nanti jiha buat post pasal makanan plak ye

    yanie: owh yeke....yang tu tak pernah try lagi

    intan: haah..apa aje utk anak kan

    anon: sudocrem malaysia tak jual...ni pon kawan bg...die dulu duduk kat Madinah die beli kat sana

    deena: celet sket hehehe....nak kirim juge hehehe

    ReplyDelete
  8. alahaiii...mencabar sungguh kan kaga anak ada excema ni. ngan pantang makan lg
    hopefully.. excema aqeef akan segera berlalu

    ReplyDelete
  9. dayu: yup...yg lg pening..serba salah nak apply cream2 tu semua sebab steroid based....tp bile dah teruk sgt...terpaksa buh gak

    boleh sampai stress

    ReplyDelete
  10. jiha tak try cetaphil? naurah sgt serasi dgn jenama tu =)

    ReplyDelete
  11. salam kak jiha.ok ek aqeef pki sudocream?alhamdullilah.klu ade sesapa nk kirim,bolela kak jiha gtau.nnt aida belikan lg.cz aida mmg xputus stok sudocream ni dr dok madinah.kt negara barat pun ade jual.tp xtaula price die.(ummu atiyah)

    ReplyDelete
  12. ena: cetaphil tak pernah guna lg

    aida: thanks sgt2 memang serasi especially guna kat nappy area... berapa rm ye sudocrem tu..nanti boleh kirim

    ReplyDelete
  13. salam, tadi saya terbaca kat satu blog yg saya selalu BW, dia citer pasal dia treat eczema anak dia guna virgin coconut oil. dh pernah cuba?

    ni linknya. http://wanznoen.blogspot.com/2011/11/virgin-coconut-oil.html

    ReplyDelete
  14. salam kak, bleh try produk buds baby. eczema rescue kit. ad jual di mothercare/mom's care atau bleh jg beli online. review utk produk ni sgt bgus.

    ni website yg jual online
    www.babydash.com.my

    ReplyDelete
  15. kak..ank sy pun eczema doc kat hosp kpj bg elomet n ezerra cream..ezerra tu bgus kak mula2 dtg hosp muka die merah2 gatal sgt, skali apply ilang merah tu kak..cube akk try..cream tu. moisturisekn kulit die..trutama pipi die..alhamdulillah..xsegan nk bwk di jln, sbb nnt org asyik tanye nape merah muke die..kat badan pun ok sket..kne apply 3jam skali..pastu utk baby bath doc bg lactacyd liquid..ph die rendah 3.5..tgh try tgk camne..so far alhamdulillah..-mummy danish, amylia_wes@yahoo.com

    ReplyDelete
  16. sekarang ni guna MooGoo Eczema starter pack utk Aqeef...Alhamdulillah nampak ok and what i love about it, steroid free...;)

    ReplyDelete
  17. mana nk beli sudocream 2 ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekarang ni kat guardian pun dah ada jual

      Delete
  18. sekarang ni kat Guardian ada jual dah

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam......saya ni pun ade ezema, hai seksa menanggung ini kan budak yg masih kecil.......kedua tapak tgn sdiserang ezema bayangkn lah tgn ni macam 2 kita nk buat ....ade apa2 solution x dah mcm2 saya guna tapi sekejap aje ok pastu jadi balik.......

      Delete
    2. kalau cream, better elakkan yang steroid kan sebab tak elok untuk jangka masa panjang. Boleh cuba yang natural macam MooGoo, Buds tapi memang makan masa la

      Macam sekarang ni saya pakaikan Herbal Blend je dan Mealshakes untuk anak saya. Alhamdulillah kulit nampak kurang keringnya.

      Kalau untuk dewasa boleh try set eczema Shaklee

      Delete
  19. Assalam,nk tnya..sudocream ni selamat utk bayi kn?maksudnya x de racun.sape yg tahu mungkin blh bntu jwbkan.

    ReplyDelete
  20. kt farmasi ada jual sudocrem

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye sekarang kat farmasi pun dah ada jual...kat guardian ada

      Delete

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…