Steaming the 'Dr Nadir' style hehehehe

November 25, 2011

Hopefully gambar rajah di bawah senang lah utk difahami ye hehehe.....

ATTENTION:
Anak of course akan menangis cos tak selesa cos wap yang agak panas....kite as parent ni kene la berhati tabah (huhhu i kememe bab tgk anak sakit gini)..... tp bile tgk kahak n ingus yang kuar selepas itu and anak pon dpt tido lena afterwards...hati ibu pon rasa sgt lega ;)

Kalau anak selsema batuk....atleast 4 kali steaming

even anak tak selsema & batuk...atleast once a day...let say after steaming tu die batuk2, means ada kahak la dalam paru2, kalau tak batuk, means paru2 ok ;)

jadikan steaming tu rutin harian, u have nothing to lose pon (kata Dr Nadir)....

and don't forget to tepuk and sedut guna NA after steaming tau..... pg td after steaming Aqeef, tepuk and sedut..hamek ko ingus warna ijo....



Step 1: panaskan air dlm rice cooker, Dr Nadir suh buh vicks sket but i chose not to (sebab baca kat Vicks Baby Balsam tu die state that 'not to be heat in water, do not vaporized bla bla and so on)....bile agak2 dah nampak wap steam tu... hadapkan muka anak mcm gambar di atas, make sure pegang anak kuat2...guna bantuan suami anda jika perlu...cos air di bawah tu panas ye....meronta sket takut terjatuh pulak or tangan tercapai ke air panas tu...Nauzubillah ...oh ya steam up to 15mins ye...ni adalah process nak mencairkan kahak ye....kalau in the process tu, normally anak akan terbatuk and kahak akan keluar, normally die tertelan...takpe cos akan kuar from poo poo, bukan masuk ke paru2 semula...so dun worry...





Step 2: Mari menepuk... masa jumpe Dr Nadir...wah bunyi tepukan die sgt kuat..tp suprisingly tak sakit cos bentuk tangan tu...cupping method.... kalau tangan flat kite tepuk memang lah sakit....ok tepuk side sini....process ni adalah utk pecahkan kahak bg spread ye...buat dlm masa 2 ke 3 min...nak lama sket pon boleh


Step 3: Mari menepuk sebelah sini pulak






Step 4: Mari menepuk bahagian depan pulak ye....oh tp i tak seberani Dr Nadir, so tepukan tak berapa kuat la ye....see my anak menangis mintak dilepaskan tu...bukan sakit tersiksa ke apa ye (saya tak dera anak hehehe)



Step 5: Mari tepuk di sini pula......


Ok selesai tepuk2 tu..... kuar2 ingus anak i mcm belon...so guna nasal aspirator or ada yang sedut guna mulut utk menyedut keluar ingus2 tu ye..... saya sedut semalam tak sempat amek gambar lak,...hasil sedutan ingus tu pon suami saya dah cepat2 gi basuh NA tu while saya tgh pujuk2 anak after the steaming, tepuk and sedut process tu....ye la kene bgtau die kenapa ibu buat mcm ni.....


and then u'll have a happy baby...no more tersumbat idung, takde dah dada berombak masa bernafas..fuh lega..... mang fobia cos Aqeef Danial lahir2 tertelan ketuban so he have pneumonia, pastu ada history bronchitis pulak..... yang paling benci kalau admit to hospital, kene poke jarum kan and urat Aqeef susah nak cari pulak tu...cucuk tangan kanan, tangan kiri, tak jumpe jugak, turun ke kaki...tak jumpe jugak, ulang balik cari ke tangan...ohhh saya benciiiiii.... hopefully no more hospital for Aqeef Danial lah









LAGI ARTIKEL MENARIK

38 comments

  1. nnt nak try lah..tq jiha..hehe qaid x pernah batuk..tp batuk2 manja a.k.a gatal tetiap hari ade..cuma kalau bernafas tuh terasa mcm ade kahak je kat tekak dia..risau gak.. - biha -

    ReplyDelete
  2. wah good info jiha. After this kalau anak tak sihat selsema batuk boleh diapply cara ni....thanks jiha..:)

    ReplyDelete
  3. Minta izin copy ke blog, Terima kasih.

    ReplyDelete
  4. tq for the info! :) very useful

    ReplyDelete
  5. waa..gd job la jiha..sian aqeef..tp tuk kebaikan anak jugak kan..gd info!

    ReplyDelete
  6. info yang berguna...baru tau ade proses steaming mcm ni

    ReplyDelete
  7. Thanks jiha.. Info yg bguna. Bb 3 month + boleh guna cara tu ker.

    ReplyDelete
  8. as early as 2 weeks pon dah boleh (according to the Dr)

    ReplyDelete
  9. haa, sgt2 membantu!!! thanks jiha hehehe. nak kene print ni :)

    ReplyDelete
  10. Puan Jiha,

    sorry nak tanya sebab tak tau ni ..
    "and don't forget to tepuk and sedut guna NA after steaming tau"
    NA tu apa puan jiha

    ReplyDelete
  11. oh NA tu nasal aspirator dear...sedut ingus guna ni

    ReplyDelete
  12. alamak..xleh follow ek..hehehe..igt nak jdkan panduan..skrg kt ofis takot xigt..hehehe

    ReplyDelete
  13. salam.. bagus info ni..siap dengan gambar tu yg extra tu.. boleh saya share di blog saya?thank you..

    ReplyDelete
  14. Puan Jiha....untuk anak umur 2 tahun bleh jugak ke??sbb selsema dia tak ilang2....dh lama dh...huhuhu...risau...tp bagus info ni...tk penah tau pun....huhuhu...

    ReplyDelete
  15. Dr cakap dari umur 2weeks dah boleh...kite yang dah besar ni pon boleh nak buat steaming tu

    ReplyDelete
  16. saya tiap kali buat kuar hingus jer, anak mmg tak pernah muntah & kuarkan kahak..ok lah..buat masa dia nak mandi..habis mandi pakaikan baju baru wat cupping percussion...tu kot sbb takde pun muntah huhuuu.. tapi ai baca article dia kata takpe...percussion tu nak kasi kahak tu cair & tak tersumbat kat paru2

    ReplyDelete
  17. thanks for the tips..mohon share yer..
    between salam kenal ;)

    ReplyDelete
  18. minta izin copy blog nie..thanks

    ReplyDelete
  19. bestnyer info ni.. tq jiha.. by the way,, ank sy xnmpk pon ingus.. tp kahak die byk. bile bf jer, brbunyi2.. blh jga ke gna kaedah ni dear??

    ReplyDelete
  20. boleh...kahak yang susah dierang nak kuarkan, kalau ingus dah sah2 meleleh kan

    mang kaedah ni utk cairkan kahak, tepuk tu pulak untuk spreadkan kahak tu jgn berkumpul so senang kahak tu nak kuar from batuk anak tu

    ReplyDelete
  21. good info...tq jiha.nk try tuk my bby nt.

    ReplyDelete
  22. thanks for the info kak..

    ReplyDelete
  23. thaks for the info kak jiha..ank sy bru kuar hosp smlm sbb batuk bkahak..n kahak da byk msuk paru2 die..5hari admitted,stiap 3jam pkai NEB..doc nk sedut pki tiub sy n suami xnk sbb xsmpi ati...jap g sy nk bli NA tu pastu nk wat..insyallah..-mummy danish

    ReplyDelete
  24. Slm..saya nak copy info ni yer.. TQ

    ReplyDelete
  25. sila2....sharing is caring ;)

    ReplyDelete
  26. salam.. tq info berguna ni.. anak mmg tgh selsema n batuk berkahak. saya mohon copy info ini ye.. tq banyak2..

    ReplyDelete
  27. Ok.esok beli NA untuk ghazi..pastu nak buat. Tq btw :)

    ReplyDelete
  28. maaf Pn. Jiha..nk Tanya. NA tu nama penuhnya apa ye? semua farmasi ada jual ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasa;l Aspirator...kalau nak cari, cari brand Basilic, boleh beli online kat Little Whiz ataupun Twinsbaby

      Delete
  29. Aslkm--puan--
    Berapa ye harga NA tu ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam...saya tak berapa ingat harganya...mungkin below rm20

      Delete
  30. Puan--anak sy 35 hari..
    Perlu ke makan ubat batuk yg diberi di klinik.. Atau memadai dgn cara ini? Sbb kalau blh xnk bg die mkn ubat..kesian x selesa tdo mlm batuk.hem

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puan Najwa...utk baby 35 hari saya tak pernah buat pulak kaedah ni. kalau Puan tinggal area KL boleh la jumpa dr nadir dulu

      kalau ada ape2 pertanyaan boleh whatsapp saya 0123807024

      Delete

Thanks Lovelies