Resipi Jawa : Tepung Jewer

March 19, 2014

Hahahaha pernah dengar tak...  

Tepung Jewer...sebutan nya 'Jay wear' (pekatkan rrrr tu untuk lebih bunyi kejawaan hehehe)

Ok lah...ni antara menu sarapan atau minum petang yang orang jawa Malaysia selalu makan... (sebabnya ada kenalan Jawa dari Indonesia tak tahu menu ni hehe...)

Oh atau pun di kalangan orang India, ianya adalah PURI, mereka biasanya makan dengan kuah kari....tapi kalau orang jawa, semestinya sambal ketuk atau sambal sardin.

Ok lah meh nak share resipi Tepung Jewer ni

Bahan-Bahan
1. 500gm Tepung gandum
2. 1/4 Butter yang dicairkan atau minyak masak
3. Secubit garam
4. Air secukupnya


Uli semua bahan hingga menjadi dough. Pecahkan kepada bulatan dough kecil
Biar dough 'sit' dalam setengah jam.

Ok dah setengah jam!!

Lenyekkan dough secara membulat, jangan terlalu nipis.
Goreng 'deep fry' dalam minyak panas.
Apabila ianya kembung dan kekuningan, boleh la angkat.
Dah hilang panas sikit...boleh la makan...

Uli la semua bahan tadi...make sure dah tak melekit2 lah dough tu ye...lepas ni, pecahkan la kepada bulatan kecil (lupa nak ambil gambar lepas dah bulat2 kecil kan tu heheh)
ok dah sit....it is time to lenyek
lenyekkan lah macam ni... kalau buat bentuk bulat betul lagi comel ye hehehe
goreng...sebenarnya kene kembung lagi baru betul...ni tak biar dia 'sit' lama sangat. Tu yang tak berapa nak kembung hehehe. Semalam cicah ngan sambal sardin.

LAGI ARTIKEL MENARIK

1 comments

  1. Asiah pernah makan tapi makan ngan kari. Sedappp...;)

    ReplyDelete

Thanks Lovelies