Skip to main content

YURAN PENDAFTARAN BRAINY BUNCH UNTUK SESI REGULAR

Assalammualaikum,


Sob sob dah besar dah anak ibu. Next year 5yo and dah nak pergi sekolah dah. Tapi ibu excited juga sebab tak sabar nak tengok dia pakai uniform. Alalala.

Memilih TASKA

Actually kami dah tengok few other kindy, tapi memang Brainy Bunch ni paling lekat di hati. Antara faktor nya;

1. Sangat dekat dengan rumah. Less 10minutes driving. Dan paling penting, boleh lalu jalan dalam. So tak perlu lalu main road yang busy gila di waktu pagi itu. Gigil makkksss.


2. Environment nya yang luas dan bersih. Among all, memang ini lah yang paling ok.


3. Since Aqeef masih belum kenal sepenuhnya ABC, Ibu ada sedikit concern. Sebab few kindy yang ditanya, dia expect 5yo dah boleh kenal ABC. (Not sure whether this is TRUE, tapi ini hasil Jiha interview all the teachers la huhuhu). Lately been pushing Aqeef on the ABC. Kesian Aqeef, ibu pun sama stress. 

Tapi lepas pergi borak dengan teacher Hani kat Brainy Bunch, dia terangkan macammana konsep classroom di situ. Terus rasa lega. 

Ini aje la 3 main points why I chose Brainy Bunch. 

Silibus Sekolah rendah sekarang in BM?

Ni pun my concern juga, sebab now dah back in BM eh. Jadi tanya lagi kat teacher...eh actually dierang tak bahasakan teacher, tapi aunty. Aunty Hani kata, memang purpose dia untuk bagi anak fluent in English dulu. Then around September dia akan emphasize on Malay. Sebab Malay senang nak catch up sebab di rumah pun anak-anak cakap Malay.

Aqeef boleh la cakap English sikit-sikit dan boleh buat full ayat dah. Tapi ni nak asah lagi. Biar fluent betul. Jangan jadi macam ibu yang selalu terabur ni ahahahaha. 

Type of Programme??

Aunty Hani cadangkan untuk pilih 'Regular' dulu since Aqeef tak pernah ke sekolah lagi kan. Takut dia boring. So untuk 'Regular' ni  macam halfday la. Start pukul 8 dan habis pukul 12.

Ada Language class (English and Malays), Mathematical Skills, Sensorial and Motor skill, Science Class dan Islamic Class. Akan ada session Talaqi juga.

Jiha and Yus nak tengok dulu macam mana, kalau after few months dia ok dengan 'Regular', mungkin nak switch to Star Session pulak. From 8 to 3pm. So ikut hari nya, ada Martial Arts, Gardening, Talaqi (extra) and etc.

brainy bunch penang
klik gambar untuk link Brainy Bunch ok

Bag Sekolah dah beli?

Haha semangat tak? Sebenarnya beli masa gi Jakarta dulu tau. Nampak back pack 'Planes' tu. Aqeef suka. So beli la. Actually Brainy Bunch ada jual bag juga tapi tak wajib beli. Hehehe pakai bag Planes aje lah Aqeef ok.

Seronok juga anak dah nak masuk sekolah ni. Hehehe Ibu berdua je la dengan Auni morning session. Tapi nanti kalau dah masuk Star Session, lama lah sikit. Hehehe ibu boleh la relax sikit. Takda la kocoh2 nak amek anak pukul 12 tu...nak masak lagi kan.

brainy bunch penang
On his 4th birthday

Comments

  1. Entry yang membantu untuk ibu bapa membuat pilihan yang tepat.
    Terima kasih kepada semua yang meluangkan masa di laman kami. Sokongan anda, masa depan anak2 kita hari ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks ridoma...semoga tips yang sedikit ni dapat dimanfaatkan bersama

      Delete
  2. yeah... I like it... very helpful untuk sesiapa yang nak bagi anak masuk taska, tadika nanti..... thumbs up... thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Miera... I was a bit blurr at first...tp bila dah borak dgn teacher, baru clear sikit.

      Delete
  3. Jiha nnt make sure aqeef sampai before 8am tau. Kalau boleh la sbb xnk miss solat dhuha. Alhamdulillah khayra dh boleh lancar bacaan solat 70%. Surah pon skrang tgh lancarkan ayat Qursi. Sejuk hati tau bila dgr dia duduk sorang main2 sambil selawat shifa la, baca doa dhuha la. Nk nanges! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hopefully Aqeef pun pandai nanti macam khayra

      Delete
  4. Replies
    1. Thanks....Ibu yang nebes lebih hehehe

      Delete

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…