YURAN PENDAFTARAN BRAINY BUNCH UNTUK SESI REGULAR

September 25, 2014

Assalammualaikum,


Sob sob dah besar dah anak ibu. Next year 5yo and dah nak pergi sekolah dah. Tapi ibu excited juga sebab tak sabar nak tengok dia pakai uniform. Alalala.

Memilih TASKA

Actually kami dah tengok few other kindy, tapi memang Brainy Bunch ni paling lekat di hati. Antara faktor nya;

1. Sangat dekat dengan rumah. Less 10minutes driving. Dan paling penting, boleh lalu jalan dalam. So tak perlu lalu main road yang busy gila di waktu pagi itu. Gigil makkksss.


2. Environment nya yang luas dan bersih. Among all, memang ini lah yang paling ok.


3. Since Aqeef masih belum kenal sepenuhnya ABC, Ibu ada sedikit concern. Sebab few kindy yang ditanya, dia expect 5yo dah boleh kenal ABC. (Not sure whether this is TRUE, tapi ini hasil Jiha interview all the teachers la huhuhu). Lately been pushing Aqeef on the ABC. Kesian Aqeef, ibu pun sama stress. 

Tapi lepas pergi borak dengan teacher Hani kat Brainy Bunch, dia terangkan macammana konsep classroom di situ. Terus rasa lega. 

Ini aje la 3 main points why I chose Brainy Bunch. 

Silibus Sekolah rendah sekarang in BM?

Ni pun my concern juga, sebab now dah back in BM eh. Jadi tanya lagi kat teacher...eh actually dierang tak bahasakan teacher, tapi aunty. Aunty Hani kata, memang purpose dia untuk bagi anak fluent in English dulu. Then around September dia akan emphasize on Malay. Sebab Malay senang nak catch up sebab di rumah pun anak-anak cakap Malay.

Aqeef boleh la cakap English sikit-sikit dan boleh buat full ayat dah. Tapi ni nak asah lagi. Biar fluent betul. Jangan jadi macam ibu yang selalu terabur ni ahahahaha. 

Type of Programme??

Aunty Hani cadangkan untuk pilih 'Regular' dulu since Aqeef tak pernah ke sekolah lagi kan. Takut dia boring. So untuk 'Regular' ni  macam halfday la. Start pukul 8 dan habis pukul 12.

Ada Language class (English and Malays), Mathematical Skills, Sensorial and Motor skill, Science Class dan Islamic Class. Akan ada session Talaqi juga.

Jiha and Yus nak tengok dulu macam mana, kalau after few months dia ok dengan 'Regular', mungkin nak switch to Star Session pulak. From 8 to 3pm. So ikut hari nya, ada Martial Arts, Gardening, Talaqi (extra) and etc.

brainy bunch penang
klik gambar untuk link Brainy Bunch ok

Bag Sekolah dah beli?

Haha semangat tak? Sebenarnya beli masa gi Jakarta dulu tau. Nampak back pack 'Planes' tu. Aqeef suka. So beli la. Actually Brainy Bunch ada jual bag juga tapi tak wajib beli. Hehehe pakai bag Planes aje lah Aqeef ok.

Seronok juga anak dah nak masuk sekolah ni. Hehehe Ibu berdua je la dengan Auni morning session. Tapi nanti kalau dah masuk Star Session, lama lah sikit. Hehehe ibu boleh la relax sikit. Takda la kocoh2 nak amek anak pukul 12 tu...nak masak lagi kan.

brainy bunch penang
On his 4th birthday

LAGI ARTIKEL MENARIK

8 comments

  1. Entry yang membantu untuk ibu bapa membuat pilihan yang tepat.
    Terima kasih kepada semua yang meluangkan masa di laman kami. Sokongan anda, masa depan anak2 kita hari ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks ridoma...semoga tips yang sedikit ni dapat dimanfaatkan bersama

      Delete
  2. yeah... I like it... very helpful untuk sesiapa yang nak bagi anak masuk taska, tadika nanti..... thumbs up... thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Miera... I was a bit blurr at first...tp bila dah borak dgn teacher, baru clear sikit.

      Delete
  3. Jiha nnt make sure aqeef sampai before 8am tau. Kalau boleh la sbb xnk miss solat dhuha. Alhamdulillah khayra dh boleh lancar bacaan solat 70%. Surah pon skrang tgh lancarkan ayat Qursi. Sejuk hati tau bila dgr dia duduk sorang main2 sambil selawat shifa la, baca doa dhuha la. Nk nanges! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hopefully Aqeef pun pandai nanti macam khayra

      Delete
  4. Replies
    1. Thanks....Ibu yang nebes lebih hehehe

      Delete

Thanks Lovelies