Skip to main content

Roti Canai Wajib Rasa di Pulau Pinang

Assalammualaikum,

Selamat berhujung minggu. Hah nak share tempat makan Roti Canai yang best juga la di Pulau Pinang.

Alkisahnya walaupun dah beberapa tahun menetap di Penang, Jiha tak pernah tahu kewujudan tempat ni. Kawan sekeluarga dari KL datang bercuti di Penang dan datang ziarah rumah kami. Dia yang bagitahu pasal tempat ni. Hehehehehe.

Roti Canai Transfer Road

tempat makan best di Pulau Pinang
6 keping roti canai, satu kuah ayam, satu kuah daging hehehehe

Terletak di Jalan Transfer di bandar Georgetown, gerai tepi jalan saje. Memang betul2 tepi jalan ye hehehe...kereta lalu lalang je situ (sila awasi anak2 anda)

Keistimewaan roti canai kat sini ialah kuah dia kot. Ada pilihan kuah daging atau ayam. Kalau kuah daging dapat juga beberapa ketul daging dan kalau ambil kuah ayam, dapat la suku ayam tu (ayam paha dan thigh).

tu diaaa....sekali sekala pekena ni memang syok

Jiha suka ambil kuah ayam sebab lembut betul ayam dia, Yus pulak memang akan ambil kuah daging. Roti Canai dia lain sikit dari roti canai biasa. Kalau roti canai biasa jenis yang rangup dan flaky, roti canai sini tebal sikit tapi garing juga la.

Kedai dia ni memang ramai betul orang tak putus-putus. Kadang2 kene tunggu sebab table tak cukup dah penuh orang. Kat situ ada juga jual Roti Bakar, sedap juga kalau makan masa breakfast kan.

Kalau nak cari Roti Canai yang rangup dan flaky, lagi satu pilihan yang agak sedap ialah di kedai Nasi Kandar Kg Melayu. Jiha suka juga roti canai dia. Dan Nasi Kandar Kg Melayu ni pun memang agak famous la.

Ok lah...hehehe orang Malaysia memang takleh tak makan roti canai kan. So kalau datang ke Penang jangan lupa pergi cuba roti canai ni ok.

Dah makan roti canai kena la telan Omega Guard segera. Heehehe

Comments

  1. terbaek..pepagi da info roti canai. mesti cari ni. Singgah sinun blog fred omar ya

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…