Skip to main content

6months pregnancy check up =)

Alhamdulillah check up went well, cume kali ni agak lama....2 jam setengah..ramai plak org hr tu...berat naik 2kg ok!!! ayayai, tp tu berat yang dibenarkan since dah masuk 6bulan..so ok la..tp nape badan ni nampak mcm naik 5kg? hehehee kembang semangkuk oh no!!!
Hb pon alhamdulillah menaik dari 11 ke 11.4 bulan ni.... yang lain2 sume ok, cume ade sedikit permasalahan..nurse tu kate perut i dah mcm 26weeks sedangkan baru 24weeks.... hmm actually perut i ni cepat kembong (bahaya tak eh utk baby?)...kembung, bdn cepat sgt masuk angin since anak2 dara lg..angin mang banyak..kalau tido ala2 sexy and tak pakai selimut mang bgn nanti badan terasa mcm belon, perut dah kembong semacam, sama juga kalau lambat b_rak, nanti perut pon kembong jugee..ayayai... dah tu masa nurse tu ukur, mang perot tgh kembung angin pon masa tu tp takla explain kat nurse tu...die pon confuse sebab berat tak naik byk sgt dan yang lain2 sume ok..... ada tak cara2 selamat utk preggy women buangkan angin dlm badan ni ek??...huhu
oh oh...this time check up kene injet kancing gigi...org kata pas kene injet tangan jd lenguh sume kan...tp i mcm ok aje..drive back to kl ok...pastu mcm bertenaga semacam..siap call hubby lg berlagak konon tak saket hehhe....tp mlm tu jeng jeng jeng...syok tgh tido, tibe2 dlm kol 4pagi terjaga sebab tangan terasa saket...mule2 confuse nape rasa saket, pastu baru teringat yang kene injet siang td.... baru terasa lenguhnye.sudahnye sampai ke pg la tak lena tido (hakhakhak belagak lg td)........tp Alhamdulillah 2 hari aje lenguh2 tu...next month kene injet lg... ayayai...
p/s: start brape bulan eh strecth mark kuar? peyot i blum ada tanda2 lg tp igt nak pakai for prevention, akak opis kate patut dah kene pakai dr 4 bulan...oh now dah 6 bulan...ada yang suggest Palmer, Bio Oil...ade lg tak yang elok2 eh?

Comments

  1. wah..seronoknyer dah 6bulan...tggl 3bulan lagi...
    jiha, nad dulu xpakai ape pun kat perut tuk strecth mark tuh...alhamdulillah, perut mmg cantik sampai skrg...tp, cuma satu jelah...nad xkan garu perut langsung walaupun gatal...cuma gosok2 jer...tp, kalo ade org yang mmg ada alahan...pakai bio oil biasanya...

    ReplyDelete
  2. ikot bdn jiha...ade yg mmg free strech mark,genetic sume...tp better prevent...balasah je losyen ape ade...utk elak kulit kering...bile kulit kering,2 yg jd luke n strech mark..

    ReplyDelete
  3. nad: hehehe syoknye takde strecth mark..jiha ni lom ada lg tp tgk kakak2 nye strecth mark macam ada...so assume genetic akan ada lah ni..tu yang cuak tu hehhe

    mas: oh gitu eh...gatal sket2 dah ade ni tp tu la tahan aje dr garuk..

    ReplyDelete
  4. fashya guna minyak zaitun, so far kulit sangat licin...tp gatal2 still mengganas...lagi2 kalo pakai baju yg fabrik die banyak bulu2....menggila garu perut...syok je rase...pastu trus sapu minyak zaitun balik..... tuang banyak2....

    ReplyDelete
  5. uih lagi 3 months 2 go..dah berangan nama ker? huhu..

    ReplyDelete
  6. hai,im ur silent reader n also preg 5 months rite now..skrg,i pkai lotion pureen utk elak strecth mark n itchy..its recommended cz bau dia pn wangi like other lotion..use it e'time after bath.. -ijafarisha-

    ReplyDelete
  7. fashya: oo gune minyak zaitun eh..jiha takut mlm time tido garuk2 tak perasan..siang2 ni leh control lg

    ryna: hikhik nama dah berangan2 dah hehehe

    ijafarisya: thanks... lotion pureen tu mang khas utk stretch mark ke or lotion biasa tu?

    ReplyDelete
  8. jiha,dia mmng khas utk stretch mark..u blh bli kt guardian@watson..sgt bgus diamalkn skrg even tnda2 tu xde lg..dia blh gna smpai kta pntang nnt.. :) -ijafarisha-

    ReplyDelete
  9. hiii jiha
    1st time masuk cni..saya pun 6bln hehe. best bc blog2 pegnen ni..leh tukar2 info..
    erm psl strecth mark tu, even skang mmg xde..tp kite xtau kn kekadang stat 8bln dia muncul..better awk pkai dr skrg..sy pakai palmer's cocoa butter start dr 4bln kot. smpai skang ok lg..better prevent dr dah muncul nnt kang ssh nk ilang lak hehe. tu je nk share :)

    ReplyDelete
  10. ijafarisya: ok ok thanks =)

    wizza: hi wizza =)..... tu la akak opis pon kate patut dr 4 bulan kene pakai... balik ni zass nak gi cari hehehe

    ReplyDelete
  11. hye jiha,i peknen dah 8 bulan ++,i pakai lotion pureen strecth mark tue dr 4 bulan lagi tau,krimnyer ok tak berminyaak...n wangi mcm lotion...

    ReplyDelete
  12. hai sis Jiha..seronok kan pregnant..heheh..nyway sy pun pregnant...awal lg..bru 2 bln..seronok bce N3 dlm blog sis..terserlah hati berbunga sis tu..hehehe..

    nyway..keep in touch ok..visit myBlog too..

    http://amormarziey.blogspot.com

    ReplyDelete
  13. mun: wah dah hampir due la ni kan..all the best..mesti syok kan...

    marziey: hehe u pon nanti mesti akan berbunga2 jugak...syok

    ReplyDelete
  14. u..aritu kat guardian i ade jumpe losyen tuk stretch mark time preggy...lupa la brand ape...wan yang tunjuk..u g je farmasi..sure berlambak..hehehe..ish..bestnye perot dah besau...leh rs baby..

    ReplyDelete
  15. amy: baby dah makin aktif hehehe syok.. perot pon dah berat hehehe

    ReplyDelete
  16. u..

    doc i kata, if ur genetic mmg ada, u akn dpt jgk s/m tu eventhough u sapu th best s/m cream there is in th market but if mmg gen u xde, xpakai lotion ape pn xkn naik s/m.

    as fr myself, alhamdulillah xde develope any s/m ms preggykn adam hr tu. gatal2 pn xde. i g usha perot mak i, mmg besih suci murni gitu. hihihi..

    tp klu u nk pakai lotion pn ok gk. klu xblh prevent pn bln reduce skit2 apa slhny kn? my sil kata french oil pn works well..

    gud luck!

    ReplyDelete
  17. aida: tu la..i rasa i mang akan ada kot sebab mak and kakak2 i ada...tu yang beria nak pakai dr awal ni...so takla horror sgt kot hehhe

    french oil busuk la tak tahan hehehe

    ReplyDelete
  18. rajin-rajin melawat www.diyaluna.com

    ReplyDelete
  19. puan jiha, doc saye pulak dok suggest sapu baby oil since 12weeks lg. ape2 pon, yg penting jgn garu perut. horror nnti jadiknye. huhuhu

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…