Skip to main content

Minum air gula and repeat scan @ 30weeks and 6days

Klinik Kesihatan mang tak standardize eh... last time Jiha minum air gula kat KK Au Keramat, air gula nye warna oren and likat sket.... hr ni kat KK Salak, Sepang.. air gula nye warna putih jernih.. tak selikat yang kat Keramat... nak minum pon senang sket...hehehe tp cume tekak perit sket la... mule2 ala2 relax aje.. 5mins after that rasa pening2 lalat sket.. mungkin sebab puasa pastu kene minum air gula tu pulak... alahai sian baby pon kene puasa ye ... bukan main die tendang2 td
oh selain minum gula, i was scheduled for repeat scan jugak hr ni... last 2 weeks nye check up kan dierang kate mcm tak tally kan tarikh scan ngan my EDD... hr ni pon sampai 2 org doctor scan tp in diff bilik rawatan.. bilik rawatan yang ke 2 tu scanner nye canggih sket... puas sket mata ni tgk baby gerak2 dlm tu..hehehe baby asek tertonjol2 aje..lebih2 lg bile doctor acu2 bende alah scanner tu kat perut ibu.. kat situ gak la die tendang hehehe... baby nak main ye.. oh ya.. resultnye.. still follow my EDD jugak.. doc kate tak lari sgt dr tarikh EDD tu..so ok lah... Alhamdulillah baby sihat =).. and the second doc tu gitau 'boy anak u ni' hehehehe.. so far semua scans and the 3D scan semua result adalah boy.. hehehe my baby boy... oh ya ... baru hr ni teringat nak tanye berat baby, sebelum ni scan tak terpk langsung nak tanye... his current weight now is 1.1kg... alala tomeynye berat baby... and kepala baby pon kat bawah, but doc kate baby akan keep on pusing2 until 36weeks... takpe lah sayang ibu nak pusing2 main roller coaster sampai 36weeks pon takpe... tp pastu kepala mesti dok kat bawah aje eh hehehe... next check up will be on 6May... pastu 8May is my birthday =).... and another best thing on 8May is..our outdoor pregnancy photoshoot hehehe... alah tak sabar weehuuuu =)
p/s: esok pagi my parents will reach KLIA around 915am... oh tak sabarnye... will cook sambal tumis udang, ayam goreng rempah, sayur campur and kakngah will bring ayam masak lemak cili api, tempoyak, ulam2an and telur masin... plan asal nak sambut belated anniversary @ welcome home party tp since kami baru sahaja kehilangan dearest family member, arwah andak.. so just prepare lunch bese aje utk my dear parents esok... oh sgt rindu mereka lah.

Comments

  1. jiha nape kena minum air gula?berat nek byk ke?

    ReplyDelete
  2. wizza: my dad ada kencing manis... jdnye terpaksa minum 2 kali sepangjang preggy ni huhuhu tak sedap

    ReplyDelete
  3. aik..i pun ade family history gak..tp kene minum skali je..pas result ok xyah repeat..lain2 ek derang nie..

    ReplyDelete
  4. aaa baru nak tnye nape kene minum air gula...
    mommy wiza da tlg tnye kan.. hihihi..

    seb baek xkene minom air gula.. huhuhu..
    kite xsabo la nak nengok pic jiha time pregy

    ReplyDelete
  5. sedap tk air gula tuh...mesti manis sgt2...tak rela lg sekali....uweksss

    ReplyDelete
  6. nadya: tu la Jiha pon pelik gak nape kene minum kali ke dua ni... cos nurse yang kat KK keramat ni kata sekali aje... heheh ikut kan aje la..Alhamdulillah result ok =)

    wizza: air gula tu ok je cume tekak perit sket pas minum... hehehe ala jiha gumuk sgt la preggy ni..hehehe nanti lah upload gambar =)

    yatie: mang sgt manis... tak syok

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…