The waiting game.. and he is finally here =)

July 22, 2010

4 July 2010
8 days past my due date, 26 June 2010... KK dah buat surat suruh menyerah diri ke hospital... pepagi Ahad tu ajak hubby gi... kat Dewan Bersalin tu.. dierang buat ctg and check servix opening... 0cm... hampa, then konon sebab dah 8days past my due date, sorang doctor suh warded and they poke me in the hand.. adoi sgt tak selesa... tetiba datang lg sorang doctor kata ward penuh and disuruh dtg esok.. adoi cubelah check dulu sebelum nak masukkan jarum tu..cesss

5 July 2010
Dlm kol 12pm tu dah register ke wad... bosan nye tunggu.. and yes.. kene masuk jarum lg cos esok nye akan di induce...tunggu jugak if saket contraction tu nk dtg... yg ada cume sengal n rasa mau berbaring aje.... dlm kol 6pm... time doctor reramai round.... oh ni yg plg worst.. huhu... doc yg senior tu check buku merah and nampak this 'loop hole'.... my 1st scan showed that baby due date is 15 July 2010... beza kn dgn 26 June... masa kat KK.. doc suh repeat scan lg 3 minggu... unfortunately misi2 tu tak perasan akan notes doc yang suh repeat scan tu... pastu another doctor appoinment pulak Jiha dah masuk 6 bulan, then doctor tanye mana image repeat scan tu.. that one yang supposed determine my edd... pastu sampai 2 3 org doctor dtg scan perut Jiha.. and they said to follow due date 26 June... tp doctor kat hospital stick with edd 15 July.. dierang tanak take risk induce selagi belum waktunye... tp before dierang suh blk tu, doctor scan n kate uri dh matang...so???? still suruh aku blk gak... and yes after doctor tu blah... i cried, nasib ada hubby.. nape nanges? sebab dh tak sabar nk jumpe buah hati dlm prut ibu ni kot...

13 July 2010
Dlm kol 5 lebih tu rasa bdn tak sedap, n saket dtg.. tp confuse samada saket contraction or saket nk poo poo hehehe.. sebab bese tim2 tu Jiha akan poo poo... tp kaklong kata, 'awak ni mcm nk beranak je ni'... and yes saket tu after 10mins dtg,, terus texted hubby... neno neno neno hubby terus drive dr Penang... sempat lepaskan Maghrib, abah mama and aceed hantar Jiha ke hospital... tunggu... then check baby heartbeat..pastu check jalan.. die kata 0cm and berkira2 nk suh Jiha blk ke tak... duhhhh aku dh saket ni... istigfar istigfar... pastu dtg sorang nurse yg sejuk mata n hati ku ni dtg.. maybe die tgk Jiha dh terkerut2 saket.. die check jalan and dah bukak 3cm... ape la doc tu... naseb baik la aku ngandung takleh marah2... kene poke in the hand lg and
warded.... oh saket dh dtg every 5 minutes..

14 July 2010
kol 12am hubby sampai.. lega sgt hati ni... bertambah kuat semangat dpt tgk muka suami time saket2.... pukul 330am... rasa nk poo poo... pgl nurse, check still 3cm... tp mang nk poo poo since tak poo poo ptg td... nurse masukkan ubat *ontot hehehe sebab die tk bg teran poo poo... ouch tercecet2 terus ke toilet... haha lega... lega kejap je sebab saket contraction... Jiha sampai 3 kali muntah hijau.. time contraction je rasa nk muntah... pg tu breakfast sgt tak lalu, tp gagahkan capai kurma yg dh di doakan... dpt mkn satu je... sgt tak larat... dlm kol 940am camtu saket big time.. pgl nurse.. oh dh bukak 7cm...neno neno off to dewan bersalin... saket nye Ya Allah, tp dlm hati ada rasa excited nk jumpe baby... bile doc pecahkan ketuban.. light meconia.... huhu anak ibu dh overdue tatau brape hari and die dh release meconia dlm tu huhuhu sian anak ibu...

hubby dipanggil masuk bilik... die usap2 kepala... labour room tu dh makin penuh.. oh tp dierang bukak spec Jiha so sumer nye kelam... then nurse suh test teran.. oh i failed.. dierang kata i bukan teran tp kemut.. rasa mcm dh abes teran.. die suh teran mcm org kene sembelit.. adoiyai... teran lg teran huhu takleh.. nurse2 and sister2 tu siap ugut2.. oh sgt tak best dgr bile kata baby dh slow.. nanges tp bukan sebab saket sebab sedih... pastu dtg sorang doctor perempuan yang budiman, die suh nurse2 tu bg kata2 support, hubby kata kepala baby dh nampak tp i mcm tak percaya hahaha ye la i kan rabun ayam so tak nampak la kan.. .. Jiha dlm hati igt kan dierang acah2 aje hahaha ape la... then doctor yang budiman td amek tangan Jiha and buh kat kepala baby... tiba2 semangat terus mencanak2 and Allahuakhbar!!.. 1034am keluar lah baby... oh.. tak nampak tak nampak....amek spec... tak sempat pakai spec dierang terus bawak baby kat NICU sebab baby dh telan air ketuban yang ada meconia tu and pernafasan baby sgt laju.... sedih tp kuatkan semangat.. i need to be strong for my baby... lepas jahit tu, tertido... after one hour baru bgn and ditolak ke ward... tertido lg and 330pm ajak hubby tgk baby...

nanges... tak tahan tgk baby dgn tiub2 n wayar2...die pakai oksigen support so tak dgr die nanges.... ada suction tiub nk kuarkan meconia from his lungs huhuhu sedihnye ibu tgk... dada die berombak laju... Ya Allah.. selamat kan lah anak ku....

apple of my eye

p/s: pasni nak cerita pasal seminggu Aqeef di NICU

LAGI ARTIKEL MENARIK

20 comments

  1. Tu yg tkut tu kan klu da overdue..huhu..pape pun syukur Aqeef da sihat dan Ibu yer pun da leh belai manja Aqeef..hehehe

    ReplyDelete
  2. alalala tomey2..xpe jiha die dah selamat..at least xkene induce..huhu

    ReplyDelete
  3. tp sbenarnye...ikut due awal atau waktu scan tu eyh jiha? mcm hanie ni...dlm scan dah over 2 minggu dah perkembangan baby ni.
    kadang2 konpius dah sbenarnye hanie ni pregnant brape minggu huuhu.
    apepon, sedih bace part2 akhir tu. insyaallah, semuanye slamat k

    ReplyDelete
  4. maraziey & nadya: alhamdulillah...

    hanie: nk tentukan due date mase scan during 1st trimester, kalau tarikh tu lebih kurang je dgn kiraan last period tu ok lah, tp in my case beza jauh sgt so tu yg kene repeat scan... lepas dr 1st tri tu scan kalau tarikh tu lain, ur baby can either be too big or too small sebab pemakanan kite..and more on nk check developement die, heartbeat and all

    ReplyDelete
  5. kita baca citer jiha dah mengalir air mata..tapi cover2 sebab kat opis tengah ramai orang..hihihi

    ReplyDelete
  6. congrats ibu...bergenang dah kelopak mata ni...

    teringat mase berjuang utk dani ari tu. same kes. hubby kate dah nampak kepala, so, semangat tu datang...n kluarrrr..lege kan..

    sayang jiha tak dapat pegang dia lama-lama mase lpas dia kluar yelah becoz of meconia tu kan..
    dani ari tu keluar2 terus gedebuk atas perut ana dorang letak..

    tapi now dia dah ade depan mata kan...

    seronok kan tgk dia...jiha citer ana plak yang teruja. rase cam nak bersalin lagi..hikhikhikhik

    ReplyDelete
  7. congrats jiha..

    xdpt nk tahan air mata la baca cite jiha ni..cm baca novel..huhu..cedih..xpe yg penting sume selamat kan..

    nani skang preggy 6bln..cm semangat je baca cite jiha ni..lama tau tgu jiha wrote down ur delivery story ni..ari2 nani buka..puas ati dah dpt baca..

    peluk cium aqeef ek..tomei..tpkan...nama anak jiha same dgn nama yg nani idam-idamkn..huhu

    ReplyDelete
  8. lama nk tggu cter jiha...
    mas ms bersalin pon air ketuban ade light meconia..tp alhamdulillah Rijal xmakan,maybe sbb Rijal overdue 2 hr...pape yg terjadi ade hikmahnye kn....ni da ade dlm dakapan ibu,sgt bahagia,feeding time is the most sweetest moment yg mas nantikan....

    slmt berpantang jiha!

    ReplyDelete
  9. jiha..nak cakap syukur sbb finally dah kuar..tapi baca pengalaman cam ngerinya..

    tapi..x sabar baca next story..

    oh, kiutnya aqeef..

    ReplyDelete
  10. fuhh..berliku-liku sungguh perjalanan jiha nak bersalin ni kan..tp alhamdulillah..semuanya dh selamat skrg..dan..yeayy..kita berkongsi tarikh lahir our baby..:)

    ReplyDelete
  11. jiha, suspen nya. tp syukurlah semuanye selamat..

    anyway, selamat berpantang jiha! mwahx2 to bby aqeef!

    ReplyDelete
  12. mummy jiha...
    bergenang air mata kte bile bace..pengorbanan seorg ibu..tp ape2 pn alhamdulillah jiha n baby selamat...
    selamat berpantang and hug 2 baby aqeef =)

    ReplyDelete
  13. tahniah jiha...
    dah dapat merasa pengalaman untuk menjadi seorang ibu yang sejati...so, pasni jaga aqeef elok2 na...kisskan ur baby for me...

    ReplyDelete
  14. xpe..yg penting aqeef dah discharge spital kan? bole la gomol2 aqeef dah. hehe.. congratss..aqeef mmg comel..happy for u

    ReplyDelete
  15. terharunya dengar citer jiha..btw,congrats and alhamdulillah sume dah selamat :)

    ReplyDelete
  16. jiha..comelnyeee!!!
    diah kalo ikut period dh masuk 11weeks..tp kalo ikut hubby balik msia baru 9weeks..so nak ikut yg mana ni?peninggg..huhuhu

    ReplyDelete
  17. deena: hehe cover2

    ana: hehehe nak bg dani adik dah ke?

    nani: InsyaAllah semoga dipermudahkan buat nani lak nanti... =)

    mas: tu la.. sian Aqeef, tp alhamdulillah sihat dah... eh nama baby ko Rijal eh.. sama nama ngan adik aku lah

    ryna: ngeri dan berdebar2 huhu

    misha: thanks =)

    intan: dugaan pertama .. semoga lepas ni dipermudahkan semuanya

    nads: kiss byk2 kat aqeef hehe

    wizza: alhamdulillah..

    marissa: thank u =)

    mrs nageb: thanks, alhamdulillah

    diah: hehe diah, btol lah tu..mang pregnancy weeks kira dr last period, bukan dr tarikh kite conceived.. so stick with ur last period nye week or yang 1st scan within the 1st trimester ok... so u now dah 11 weeks la ni.. bile EDD

    ReplyDelete
  18. Ya Allah.. besarnye pengorbanan seorg ibu.. moga aqeef tros bijak n jadi anak soleh.. Ameen..

    ReplyDelete
  19. kak lang.. i dah nangis sesorang dah kat ofis ni...hehehehe.. smlm masa jmpa tu crita x sprti ni.. hehehhee.. nasib baik tgl i je kat ofis nih...

    ReplyDelete

Thanks Lovelies