Aqeef's new prescription ;(

December 28, 2010

Huhu harus pasrah la kan.... eczema ni mang on and off... jaga makan pon kdg2 naik jugak..kdg2 pelik... apa yg i salah makan pulak ni huhhu

dulu masa mula gi jumpe Dr Biduwiah... rashes di muka yg mang teruk kan... agak sebulan lepas tu...tibe2 rashes dekat badan pulak....keep on pakai kan aje cream nizoral+fusidin+elomet yg Dr Bidu bg utk pipi dia tu.... kat pipi mang cepat ilang..other parts mcm kureng sket

Baru ni...perasan nipple belah kanan Aqeef mcm pelik...ouh akibat eczema jugak ke ni.... pastu ntah silap makan ape... nipple die tu mengembung n melecet, mcm bisul...sampai stain baju die... bhgn2 rashes pon me merah huhuhu sedihnye

so went to see Dr Bidu lg.... die kata mang eczema tp kat nipple tu mcm dh infection huhuhu and dia kata nizoral+fusidin+elomet tu mang seswai kat pipi, tp tak seswai kat bahagian lain....so Dr Bidu prescripe new ubat ubatan utk Aqeef

Zinnat antibiotik
Syrup when needed (if gatal sgt)
Elomet utk bahagian yg menggerutu and kasar tu
Bactroban utk bisul (ada kat kaki Aqeef n nipple...kaki tu sebab die suke keruk2 la..)

oh siannye anak ibu ni.....

LAGI ARTIKEL MENARIK

10 comments

  1. kesiannye aqeef ni. kecik2 dah sakit dah.. hope cepat la elok allergic tu. amin...

    ReplyDelete
  2. min: tu la...ni salah satu dugaan as parents... Aqeef ni alhamdulillah a happy baby, tak byk meragam langsung...tp bahagian yg ni pulak lah... u get some u lose some...

    ReplyDelete
  3. try la physiogel lotion.aydan dulu pipi die naik rashes sampai keras kulit..letak physiogel lotion tu kat badan n muka now dah licin n lembut..cuma eczema die tetap ade on off tp xteruk la..sikit2 je merah kadang2 silap mkn..kalu ngn ubat2 ni takut ade steroid n not good for long term use. n be caution yg ade steroid xboleh guna byk2 n xlebih dr 7 hari..ini doc pakar yg cakap aritu..

    ReplyDelete
  4. siannye aqeef.. takpe jiha, tula cabaran2 as parent utk buat kite lebih kuat.. jg aqeef elok2.. mmg good boy die ek.. klu tgk gamba, muke mcm tade sakit2 gatal2.. hepi sentiase :)

    ReplyDelete
  5. jiha, harap ini dpt membantu

    http://alinalan.blogspot.com/2010/12/eczema-semakin-berkurangan-hasil-makan.html

    ReplyDelete
  6. omg..siannyer..tabah hati yer ibu aqeef.get well soon baby..

    ReplyDelete
  7. ramai jgk ibu2 yg ade anak eczema ni kan. rasenye penyakit ni common dah skrang. mungkin sebab factor keturunan, sekeliling dan permakanan. sama2 lah kite usaha buat yg terbaik :)

    ReplyDelete
  8. siannye aqeef.kite yg gatal pon sibuk tergaru2,lagikan aqeef.
    tp aqeef mesti kuat utk semua ni.
    ibu aqeef sabar ye..
    insyaallah aqeef makin besar eczema dia pun beransur hilangg.amin. c=

    ReplyDelete
  9. Lagi byk dugaan lagi kuat hati parent dan lagi byk info yang dpt share..suke sgt!tp kesian untk aqeef yang kn lalui sume ni..doa auntie moga aqeef cepat sembuh dan kuat ye syg

    ReplyDelete

Thanks Lovelies