Skip to main content

Aqeef's new prescription ;(

Huhu harus pasrah la kan.... eczema ni mang on and off... jaga makan pon kdg2 naik jugak..kdg2 pelik... apa yg i salah makan pulak ni huhhu

dulu masa mula gi jumpe Dr Biduwiah... rashes di muka yg mang teruk kan... agak sebulan lepas tu...tibe2 rashes dekat badan pulak....keep on pakai kan aje cream nizoral+fusidin+elomet yg Dr Bidu bg utk pipi dia tu.... kat pipi mang cepat ilang..other parts mcm kureng sket

Baru ni...perasan nipple belah kanan Aqeef mcm pelik...ouh akibat eczema jugak ke ni.... pastu ntah silap makan ape... nipple die tu mengembung n melecet, mcm bisul...sampai stain baju die... bhgn2 rashes pon me merah huhuhu sedihnye

so went to see Dr Bidu lg.... die kata mang eczema tp kat nipple tu mcm dh infection huhuhu and dia kata nizoral+fusidin+elomet tu mang seswai kat pipi, tp tak seswai kat bahagian lain....so Dr Bidu prescripe new ubat ubatan utk Aqeef

Zinnat antibiotik
Syrup when needed (if gatal sgt)
Elomet utk bahagian yg menggerutu and kasar tu
Bactroban utk bisul (ada kat kaki Aqeef n nipple...kaki tu sebab die suke keruk2 la..)

oh siannye anak ibu ni.....

Comments

  1. kesiannye aqeef ni. kecik2 dah sakit dah.. hope cepat la elok allergic tu. amin...

    ReplyDelete
  2. min: tu la...ni salah satu dugaan as parents... Aqeef ni alhamdulillah a happy baby, tak byk meragam langsung...tp bahagian yg ni pulak lah... u get some u lose some...

    ReplyDelete
  3. try la physiogel lotion.aydan dulu pipi die naik rashes sampai keras kulit..letak physiogel lotion tu kat badan n muka now dah licin n lembut..cuma eczema die tetap ade on off tp xteruk la..sikit2 je merah kadang2 silap mkn..kalu ngn ubat2 ni takut ade steroid n not good for long term use. n be caution yg ade steroid xboleh guna byk2 n xlebih dr 7 hari..ini doc pakar yg cakap aritu..

    ReplyDelete
  4. siannye aqeef.. takpe jiha, tula cabaran2 as parent utk buat kite lebih kuat.. jg aqeef elok2.. mmg good boy die ek.. klu tgk gamba, muke mcm tade sakit2 gatal2.. hepi sentiase :)

    ReplyDelete
  5. jiha, harap ini dpt membantu

    http://alinalan.blogspot.com/2010/12/eczema-semakin-berkurangan-hasil-makan.html

    ReplyDelete
  6. omg..siannyer..tabah hati yer ibu aqeef.get well soon baby..

    ReplyDelete
  7. ramai jgk ibu2 yg ade anak eczema ni kan. rasenye penyakit ni common dah skrang. mungkin sebab factor keturunan, sekeliling dan permakanan. sama2 lah kite usaha buat yg terbaik :)

    ReplyDelete
  8. siannye aqeef.kite yg gatal pon sibuk tergaru2,lagikan aqeef.
    tp aqeef mesti kuat utk semua ni.
    ibu aqeef sabar ye..
    insyaallah aqeef makin besar eczema dia pun beransur hilangg.amin. c=

    ReplyDelete
  9. Lagi byk dugaan lagi kuat hati parent dan lagi byk info yang dpt share..suke sgt!tp kesian untk aqeef yang kn lalui sume ni..doa auntie moga aqeef cepat sembuh dan kuat ye syg

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…