Meeting Dr Nadir Khan, Klinik Wangsa, Wangsa Maju

May 23, 2011

Aqeef selsema.... so mang kebiasaan nye akan sedut sendri...tp last week... ibu mcm lalai sket nak menyedut ingus Aqeef... main lap2 gitu aje

so mcm teruk sket, die ngamuk..mujur tak demam

Sabtu hari tu gi pasang buai kat Damansara, family customer i tu sgt2 friendly ;)..so they recommend this one Dr in Wangsa Maju.... so the next day, kami anak beranak pon pegi lah...

masa die cek guna stetoskop...takde bunyi

it is either ok or teruk;

ok means takde kahak la kan

teruk means kahak tu dah banyak...sampai takde ruang kosong..tu yang takde bunyi... kalau ada bunyi, means paru2 tu ada ruang kosong lg... huhuhuhu (menangis di dalam ;( )...bile buat neb...mang Aqeef terbatuk2 sampai termuntah kahak yg sgt banyak... so in his case... Teruk la kan..sebab obviously mang ada kahak..huhuhu

pape pon ni benda2 yang i have to bear in mind, pesanan dari Dr Nadir

-buang semua ubat batuk, ubat selsema, ubat tahan gatal, ubat tahan muntah (aik...doc suh buang ubat2 ni, reason why... ubat ni menyebabkan batuk, selsema, gatal, muntah berhenti..tp sebenarnya kuman tu ada di dalam badan...tu yang soon akan kene lg lg dan lg...in case of Aqeef eczema, boleh menyebabkan lg lambat nak baik n paling takut kene Asthma huhuhu)
-batuk is good...?? batuk release kuman yg ada dlm paru2... so biar die batuk
-buat steaming.... amek rice cooker...steam water..buh vicks sket dlm tu... steaming kat anak.. then buat cupping method... tepuk2 dada n belakang...bg kahak tu spread... (alhamdulillah, banyak kahak kuar lepas tepuk2 aqeef)

Doc pesan, since Aqeef ada congenital pnuemonia, so akan selalu kene admitted.... die tanya bile last kene?
i said...Jan admitted...

die kata, oh dah lama jugak..kalau tak sedut ingus n kahak..tiap2 bulan boleh kene and boleh asthma since Aqeef ada history consume air ketuban huhuhuh(fuhh nasib baik la ibu selalu sedut)

p/s: dah lama tak amalkan makan kurma n aqeef nyonyot,...huhuhu sebab ibu pon selsema huhuhu... oh oh... ubat2 yang doc tak makan tu bukan tuk Aqeef je..tp apply to everyone


LAGI ARTIKEL MENARIK

20 comments

  1. Kakak..ramai blogger da pg jumpe Dr Nadir dr Klinik Wangsa tu..siap ade yg buat N3 psl cara2 nak wat steam tu..aritu Kak JueRayyan, then Kak Misha Mama Raisya..dia siap letak gambar lg steam baby tu..http://mishawads.blogspot.com/2011/05/kisah-raisya-batuk-selsema.html..majoriti cakap Dr Nadhir Khan tu mmg bagus sgt2..

    ReplyDelete
  2. salam jiha, nak tanye skit. masa aqeef mula2 diagnose eczema, jiha jumpa doctor mana ye? anak saya 3 bulan, teruk sangat rashes merah kat muka n leher, semua jenis bedak/tepung/home remedy dah cuba. ingat nak bawak jumpa doctor kulit la. any recommendations?

    ReplyDelete
  3. huhu, yeke gtu..sofea ari tu sesema n batuk..pastu g klinik doc kasi ubat, n skang dah ilang, tp kan ade weird sound tiap kali die menyusu atau tido..macam bunyik hidung tersumbat pon ade..risau jugak..takut kahak still ade..biasanya kalau berbunyi tu camne ek jiha?..risau ne, patut ke p jumpe doc?..

    ReplyDelete
  4. ha ahh betul la tu
    dlu pernah dah dgr statement yg same,
    jgn bg ubat batuk, selsema ngna tibiotik kat budak2,
    biarkan dia baek sdiri,
    if nk try petua2 kg, tu xpe..
    :)

    ReplyDelete
  5. Dr ni memang bagus Jiha. Jue dan Misha yg cakaplah. Dorang pun suggest Dr ni masa Dani kene otitis hari tu..tapi belum pernah ke sana lagi sebab asal nak pegi je, dah baik selsema ngan batuknya..:)

    ReplyDelete
  6. Bukan ke baby memang tak boleh makan ubat batuk n selsema? Doc prescribe ubat cair kahak je kan??
    Risau jugak ni Pahat batuk selsema kejap on kejap off.
    Mahal tak doc tu charge?

    ReplyDelete
  7. mummy aish: mang pemes la Dr Nadir ni ;)

    farah: eczema menyerang Aqeef ngan teruk masa umur 3 bulan lebih gak la... jumpe Dr Biduwiah Ampang Puteri... tp sama gak on off... skang ni guna physiogel aje and sapu dgn olive oil body oil brand LALELI..alhamdulillah getting better

    fit: gi je jumpe dr Nadir tu fit... recommended sgt

    na: itu lah...rasa menyesal dulu penah bg aqeef makan ubat

    ana: takpe...hopefully jgn kene2 lg eh..tp kalau kene, leh terus jumpe dr ni

    ilot: doc kata kita yang mak especially ni pon takleh makan ubat2 tu..sebab akan gi ke anak juge thru susu ibu

    ReplyDelete
  8. oww okey, lg satu nak tanye jiha, kalau eczema tu cemane ek sebab sofea skng slalu la gatal2, area muke, kepala, telinga, belakang siku n lutut....abes smpi calar2 die garu..mmg tak ingt dunia..lepas garu2 tu merah je bintik2..eczema ke tu?..sebab ari tu g jumpe doc die kasi cream..dah 3 doc dah jumpe..tp tak baik2 jugak..huhu..ke leh gune physiogel n olive oil cam aqeef gak?erm pening..sorry jiha manyak tanye lak..hehehe

    ReplyDelete
  9. mcm bagus je doc tu..ammar batuk ni :( rasa mcm nak pegi r tpt tu...

    ReplyDelete
  10. fit: selalu nye kalau area2 tu gatal, mang eczema lah tu... cuba guna phsiogel tu dulu fit..mana tau ok.... kalau jumpe dr..die akan bg cream gak..tp for long term mcm tak elok, die bg ubat tahan gatal gak..tp according to Dr Nadir,..a BIG NO to ubat tahan gatal....lg lambat baik nanti

    evyn: pergi lah...consultation best, very informative...consultation + ubat baru rm65 aje... kalau gi hospital swasta...ckp kejap + ubat mau 4ratus huhuhu

    ReplyDelete
  11. thanks jiha. nak tanya skit pasal food elimination. camne jiha tau food mana yg baby alah? brape jam baru nmpk kesan kat baby? Saya minum anlene tiap ari. kalau baby alah kat cow's milk, tak affect ke susu nanti kalau kita tak minum susu.

    ReplyDelete
  12. hi jiha, actually kat msia ni camtula kan. sakit sikit ubat. kalau dr kat oversea dorang tak bagi makan ubat utuk build immunity system. huhu.
    hope aqeef cepat baik ye syg :)

    ReplyDelete
  13. jiha, nk no clinic tu..bg direction nak g sane buleh?thankss

    ReplyDelete
  14. Saya adalah pesakit doktor ini sejak tahun 1994, masa tu rambut dia kaler hitam & lebat lagi. Dr. Nadir ni mmg seorang yg peramah, dia adalah doktor untuk 3 generasi keluarga kami iaitu ibubapa, adik-beradik & anak.

    Dia mmg akan bangun dari kerusi , bukak pintu & panggil patient sendiri, sebab tak nak lesu duduk lama atas kerusi, tak macam kita, pemalas nak bangun.

    Mmg caranya menggalakkan penggunaan menthol crystal untuk menyedut wap agak berbeza dengan tanggapan doktor lain. saya juga pernah bertanya kaedah ini kepada doktor lain, tetapi mereka seperti tak mahu mempercayai @ tak menerima kaedah ini.

    Dia mmg pantang dengar kalau kita ckp bagi anak makan ubat batuk...confirm kena marah lepas tu

    anak saya umur 2 minggu pon dia suruh buat steaming tetapi tanpa menthol crystal, kalau kena benda tu, confirm melalak laa pasal pedih. bapak dia pon malas nak buat steaming pasal perit hidung, pedih sampai ke otak, tapi lepas tu kering je hidung

    ReplyDelete
  15. yes agree... Alhamdulillah nampak banyak perubahan besar since jumpe Dr Nadir...Thanks to Allah sebab menemukan kami dgn Dr ni ;)

    this is Klinik Wangsa nye number 0341421614, consultation Dr Nadir siang from 9 to 445pm.... senang je nak cari...dkt dgn Jusco Wangsa Maju...dekat kedai2 tu...berdepan dgn Shaklee

    ReplyDelete
  16. tqvm atas info ini... :)

    ReplyDelete
  17. klinik ni panel ING ke?berapa bayaran utk sekali rawatan bagi baby yg berumur 4bln dan 2thn?

    ReplyDelete
  18. panel tu saya tak pasti....price die dalam rm60 ke 65

    ReplyDelete
  19. saya satu keluarga memang selalu ke klinik tu..ubat2 pun ok..tp kalau time Dr Nadir mmg ramai yg akan datang...

    peminatvitamin.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la...mmg kalau time dr nadir ada....ramai sgt kan...tapi Alhamdulillah...follow die punya pantang...dah nak masuk 2 tahun tak jumpa dia dah...

      Delete

Thanks Lovelies