Skip to main content

My PHUKET review ;)

SERONOKKKKKKKKK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hehehe poyo tak...tp seriously mang we had lots of fun there hehehe...and rasa sgt berbaloi dgn pakej 3D2N yang we booked at Matta Fair May itu hari ;)...harga dlm rm320 seorang...utk aqeef of course la free hehehe.... ni harga tak campur flight... better ada ticket flight dulu bak kata travel agent ni.. so grab tiket tambang murah...pastu zasss contact agent..hehehe

Firstly... ni contact travel agent tu ;)... we chosed Patong Resort Hotel sebab hotel ni no 2 paling murah dlm senarai yang ada masa tu...mula2 suspen je sebab hotel murah kan...tp overall sgt sgt sgt berpuas hati lah ;)

TERRY IBRAHIM (Mr)

Executive, Tour & MICE

Tradewinds.jpg

VALUE . SOLUTIONS . EXPERIENCE

13-3, Blok A, Jaya One, No. 72A, Jalan Universiti, 46200 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan

Tel 03-7967 0888 | DL 03- 7967 0808 |Fax 03-7960 3044

Email terry@tradewindstravel.com.my Website www.twtravel.com.my


Day 1:

Eh eh sebelum tu... i naik sekapal dgn artis u...Farid Kamil...jeng jeng jeng apa la die buat kat Phuket tu...shooting kot....tp semua group lelaki aje, lg jeng jeng jeng....tp kan die mcm comot aje... hahahaha...


ok we arrived around 130pm Phuket time....sampai2 terus melilau carik tourist guide...there..an elderly woman pegang sign 'Siti Nadia' my kakngah....bebel bebel naik van...die pon bawak kiterang ke few pit stops before ke Patong resort....airport to Patong takes about 1jam setengah jugak


1st PitStop: Madu Tshirt....t-shirt factory..... kat sini dierang cakap melayu and they are Muslims... sampai2 dierang nak briefing jap...siap pakcik yang nak briefing tu panggil i Era Fazira sebab org lain sibuk dok dgr die briefing...i tangan sibuk dok pegang2 t-shirt mata melilau sana sini hahaha...oppps termalu sekejap hehehe


kualiti t-shirt kat sini better compared to t-shirt yang beli kat Jakarta dulu...but ofcos mahal sket la...Jakarta rm5 dh dpt...sini rm7.90.... nak yang sulam sket, mahal sket tp not more than rm20 lah..kalau kat Phuket..SILA BELI t-shirt di sini....cos kat tmpt2 lain harga die dh up double and even more than double pon ada.... tp on other souvenirs SILA JANGAN beli di sini...sini harga nett.... cuma BUY 10 FREE 1 camtu .... kat Patong banyak souvenirs yang murah2 and boleh bargain...aunty Anuwan, our tourist guide kata...ask for 70% 1st....kalau nasib dpt..kalau tak pon dpt 50%.... ngeee



ni la Madu T-shirt factory tu...hasil tangkapan beberapa aje...tak berhasrat mau shopping sgt, more on siteseeing.... ;)

2nd PitStop: Phuket World Largest Gems Gallery...sampai2 kene tgk 2mins video presentations on their history gitu....pastu proceed ke workstation dierang...gile teliti la dierang buat barang kemas...pastu mata i pon bersinar2 tgk diamond yang bling bling gitu ..agagaga...lg berpinau mata bile masuk gallery (dlm gallery takleh tangkap gambar)...merasa gelemer pakai cincin rm150,000...agagaga yang peliknye...suami i menghilang time2 i nak sarung cincin barang kemas tu semua...time tu lah baru nak layan anak sedara kan hehehehe.....takkan la nak mintak cincin rm150,000...hilang akal apa hehehe


3rd PitStop: Cashew Nut Factory........ boleh try bermacam2 perisa cashew nuts kat sini...tp takde la murah sgt walaupon beli kat factory....i beli sepeket aje agagagaga....jd lah...Malaysia pon leh jumpe Cashew nut kan hehehe...sebenarnye masa ni we all dah penat sgt and laparrrrr.... banyak masa abes kat Madu T-shirt ngeeengeeee


pastu cari Masjid utk solat ....banyak juga Masjid kat Phuket...org Islam in Phuket dlm 0.8%....oh lupa...Phuket asalnye dr bahasa Melayu....Bukit sebab pulau ni mang berbukit2...pastu jd Bhukit,....lama2 jd PHUKET

Last PitStop: AMAN Restaurant, ARMAN HOTEL.....masa ni around 630pm.... mostly restaurants tutup around 6pm tp tourist guide dh nego ngan depa....ni kat area Patong jugak... dh dekat dgn hotel...oh ye..sebelum sampai Patong...lalu KATA beach....cantik juga area KATA, ada CLUBMED kat situ...tp according to aunty Anuwan, Patong lg developed...nanti i cerita kenapa jeng jeng jeng...ok sambung to makan2...suprisingly pakej yang kiterang amek ni...semua nye makan2 kat hotel..means above our expectation...ye la pakej murah kan...tatau la kalau amek pakej mahal sket mcm mana gayanye hehehe...aunty Anuwan cari for kedai yang Halal of course...makan pon sgt sedap ;)

selesai makan, sampai Patong resort....check in..semua org pengsan hahahaha...lgpon kene bangun as early as 6am...nak breakfast and kol 7 nak gerak ke Jetty utk ke PHI PHI Island ;)...fyi...bekfas at hotel starts from 6am to 10am...so memang sempat nak bekfas dulu


Day 2: PHI PHI ISLAND here we come ;D...from Patong to Jetty takes about 40mins gak..Phuket besar so from place to place agak jauh..so bile memikirkan yang pakej ni cover all transportation, makan, resort mang sgt sgt sgt murah...sampai di Jetty...naik cruise..and 1jam setengah to Phi Phi Island.....boat transfer pon free... Drinks pon free...n dierang siap provide free mabuk laut pills pada sapa yang nak....and free rental snorkelling items...duduk belah dlm boat sgt boring n pening and a bit stuffy... i love the strong wind outside ....tp mang goyang2 la boat due to the strong wind...peluk aqeef sekuat mungkin ni hehehe...aqeef pon having so much fun...sebelum smpi Phi Phi Don which is tmpt mana we had our lunch and mandi kat beach.... we stops at Monkey Beach...tp not at the beach...kat tgh lautan tu...so sapa2 yang nak snorkelling...masa 1hour gak kat sini...mula2 hubby and my 2 bros je yang turun...ibu n aqeef tgk excited dr atas.... tgk aqeef menjerit excited buat ibu terus gi tukar swimwear, pakai lifevest utk ibu n aqeef...terjun!!!!!...hahaha tipu sgt...berani la nak terjun dgn pegang aqeef tu.... ayah dh standby dlm laut...pass aqeef dulu pastu baru ibu turun.... tp tak snorkelling la kan hehehe...tercicir lak anak i nanti...cuak jugak sebab 3m jugak dlmnye..dgn ibu yang tak pandai berenang nye kan hehehe...tp mang di tepian boat je la agagagaga.....mat salleh2 semua excited tgk aqeef pon terjun dlm laut sama hehehe...Aqeef je kot tot yang turun masa tu hehehe

monkey Beach

going back..masa ni mang totally duduk luar..rooftop...sgt syiok weh...i like...dpt free fruitcuts lagi.. gambar di Phi PHI DON ada dlm camera my sis lak.... tak igt dunia lunch pastu mandi manda... tp wave sgt kuat, terkehel bahu i sket agagaga... since ombak kuat, so tak leh snorkelling kat sini...so make sure u spend that 1hour kat Moneky Beach td dgn snorkelling....pastu kalau ada banyak masa, boleh naik speedboat to PHI PHI LEY..which is the best lagoon in PHI PHI Island...masa kiterang gi tu, lalu dr tepi aje due to cuaca yang strong wind so tak recommended sgt naik speed boat kat situ...tp seriusly cantik cantik sgt... eh eh tp kan....i rasa air laut di Manukan Sabah lg crystal clear tau.... I LOVE MALAYSIAN WATER more hehehe

Sampai hotel, mandi2 tido jap...pastu bersiap nak gi Dinner...Arabic and Indian cuisine kat hotel ape tah.... tp sedap sgt makanan die...roti nan lembut, kambing masala pon sedap weh...

ok, after Dinner, export Aqeef and the kids kat nenek n atuk...so kami adik beradik pon kuar jalan2 around Patong area...ok...now i'll tell u kenapa Patong adalah tmpt yang plg developed and glemer di Phuket hehehe...... dok jalan2 kat situ...nampak ada satu jalan ni...mcm happening gile...so kami berempat..my kakngah and her hubs, me n yus...pon masuk la jalan itu...ish ish ish lagho lagho...masing2 dgn air kencing setan di tangan and tibe2 dgr org bersorak...jeng jong jeng... pole dance club....pakaian toksah cakap la kan...rupenye itu la BANGLA ROAD...entertainment road ...sepanjang2 jalan itu adalah club.... Ya Allah Ya Allah...dierang pon tgk je kiterang sebab bertudung kan...kakngah siap berjubah lg agagagaga...cepat2 jalan laju2...terus menuju ke Patong Beach...fuhhh lega weh.... kalau tertumpah air kencing setan tu kat kiterang tak ke naya...and not to mention seksi seksa tu...i tutup2 mata hubs i u hahaha ..... biar i je pole dance dpn die agagagaga...oh tp hampa nokssss.... masa kat Phi Phi masa tgh mandi2 lepas mandi kat beach tu...i period...bengangggg...takleh honeymoon in Phuket agagagaga..pastu kalau nak massage, bersepah2 kedai2 dgn tukang massage yang seksi juga.....dushhh.... 1hour 20000 baht sahaja...rm20 aje


Day 3: Free and easy.... mandi manda di pool after bekfas.... resort ni agak besar sampaikan ada 2 big pools at diff area.... ibu frust sebab takleh mandi pool...period agagaga


dah puas berenang, bertidur2an di bilik..... masa utk checkout...nak ke airport...oh cuba tgk ada gambar bawah ni....mat salleh n minah thai.... mana2 je celah kat Phuket ni, ada lelaki mesti ada escort minah thai...huhuhuhu ye la kat sana prostitution kan legal....tp eventho mat2 salleh tu bukan Islam to limits them...tp takkan la semua jantan jantan itu single kan? takkan takde yang married, huhuhu sedih la to see such betrayal...i mang pandang paisey kat laki2 tu semua hahaha...mesti dierang peliksssss... org Islam pon kalau tak kuat iman, toksah la gi Phuket agagagaga...bahaya wehhhh...another thing...this is from my colleague experience, Indon or Thailand....kalau guys in business trip, minah2 pelac''Ur tu macam boleh kesan je tau, maybe ada kerjasama ngan pihak hotel...tibe2 tgh2 malam ada org ketuk pintu 'Nak servis bang?' (convert sendri la in Indon or tagalog agagagaga).... so ckp kat yus...kalau ada business trip, i apply leave..mau ikot ok? hahahaha


oh ye... duit belanja utk souvenirs, air minum2 and jajan2, tak sampai rm500 pon abes hehehe..itu la untung amek pakej 3d2n ni, semua main things dah include kan ;)



Comments

  1. jiha,berapa harga total package tu? tak penah p matta fair.huhu

    ReplyDelete
  2. ainul: harga dlm rm320 je...sgt berbaloi lah ;)...jiha pon tu baru 1st time gi matta fair hehehe

    ReplyDelete
  3. murah giler pakej tu..memang berbaloi ek beli time MATTA..

    ReplyDelete
  4. hi..salam perkenalan
    boleh singgah : http://babyshopinyou.blogspot.com
    facebook : babyshop Inyou

    ReplyDelete
  5. bestnya jiha..nak g la camni...

    ReplyDelete
  6. syok nye holiday!!!!! beauty tak sabar tunggu our time ni.... but not phuket la syg... later baru pi phuket... =D

    ReplyDelete
  7. best giler tgk org g cuti2..uwaaahh diri sendiri terasa dh lama giler xgi tegangkan urat2 yg berselirat ni

    ReplyDelete
  8. bestnye u....waa..nk jln bercuti gak la cm ni..:D

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…