Skip to main content

Universal Studio Singapore...weehuuuuu


SERONOK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Hehe over mak
Ok sebelum bercerita panjang............

Total Damages and Some Tips ;)

1) Ticket
Non-Peak RM145 for Adult 

cheapest so far... we bought two, me and hubby...Aqeef free for 3yo and below is FREEEE
(and please spent another rm65(nonpeak) for express pass, sgt penat waiting and tak sempat main semua, I'll come again to USS with express pass...kumpul duit dari sekarang hehehe excited)

2) Return bus ( Tune Hotel Danga Bay -USS- Tune Hotel)
RM25 (if u duduk at Tune, u boleh add on and get rm23 for the return bus)

3) Belanja2 souvenirs and makan
Budget is SGD 100 but we manage to spent less than that hehehe (cos we tapau Breadtalk banyak2 kat JB hahaha)... bought two fridge magnets kat Far Far Away, botol air Transformers Bumblebee, photos and makan2

4) Surau
between Ancient Egypt (mummy return) and Galactica...kecik aje tp selesa jugakla sebab aircond and org tak ramai sgt)

5) Empty small mineral bottle???
Please bring along ye...cos Singapore takda air pancut or getah paip kat toilet dia...ayo...so just refill the bottle at the sink...pastu baru la lepaskan hajat kecil...kalau hajat besar?..I can not imagine kepayahan nye aoyo........ eh eh tp at Changi Airport..Aqeef poops big time...oh mang seksa la

6) Buy ride photos 
Ni saya silap...maybe sebab teruja with our 1st shot kat Evac transformers..so we bought the photo at SGD12.... padahal die snapkan jugak using our camera...so my advice, if u nak beli gambar kenangan..beli lah yang naik ride (contoh kat Mummy, Galactica roller coaster and etc)...yang susah sendiri nak capture lah kan

Ok mari buat cerita bergambar

We took the 1st bus from Tune at 7am so sampai pon awal lah kan...so apa lagi bergambar la...oh I so heart this candy tree...rasa mcm kat fantasy land 

SCI FI CITY

Transformer
Oh we were the earliest group to arrive....time for Kakngah and BIL dulu naik..me and hubby jaga Aqeef...tunggu punya lah lama cos waiting time is 1hour...sekali dierang keluar kan..kata rosak pulak...frust btol...dah la lama tunggu sekali rosak pulak kan huhuhuhu...so kiterang jalan tmpt lain dulu...last sekali baru gi sini balik...nasib baik sempat...yelah dah la kene rotate jaga Aqeef kan... fuh tapi memang terbaik lah...berdebor rasa...mcm berlakon dalam citer Transformer pon ada heehehe

Galactica
Weehuuuu...sgt thrilled naik these two roller coasters.... yang paling teruja Cyclon...kaki hanging ..oh nak naik lagi....and hubby for the 1st time naik roller coaster atas paksaan bininye ni...tp die sgt suka lepas tu ok...excited...and yang lg bestnye ...kat Galactica ni takyah beratur...maybe org takut nak naik kot...so masuk2 je dah boleh naik dah heehehhe

oh kat sini naik 3 ride ni aje









MADAGASCAR

Kat sini lg frust...ni tak sempat sgt...sempat naik merry go round melayan Aqeef aje








JURASSIC PARK


Kat sini pon I naik canopy flyer aje...nampak mcm biasa tp kecut gak perut.....oh ramai jugak org beratur..penat tunggu je....oh next time I'll get u Express pass hahahaha



FAR FAR AWAY

Shrek 4D
Owh best sgt....sgt excited..Aqeef pon suke cuma nanges sket bile kerusi die gegar2 efek movie tu....hehehe...enjoy the movie so much

Enchanted ride
ni pon roller coaster...best...hubby naik ni dulu before i ajak die naik Galactica hehehe





ANCIENT EGYPT
Ni pon suspen gak....siap i terjerit lg bile mummy tibe2 muncul ekekeke.....best la...salute habis

 oh naik jugak Treasure Hunt...tp agak boring hehehehe

NEW YORK & HOLLYWOOD
Cantik....ni last2 sekali amek gambar...dah petang sgt so sgt cantik pemandangan nye ;)
Banyak sgt gambar nak upload (and tak familiar ngan layout Blogger baru ni ayoyo)

oh

Lights Camera Action
kene tgk jugak ni...sound stage by Steven Spielberg,,,,amazing oh technology die


and FINALLY

TIPS Bergambar dgn MASKOT lalalala
Nampak aje..terus bergegas pergi..sebab die ada quota berapa org je leh amek gambar at one time and dierang strict with that, kalau die kata last shot tu last lah...takyah la nak beratur ke apa ....and bile u dah jalan2 nanti...susah dah nak jumpa maskot yang sama hehehe...jangan lupa beratur ye....


Frankeinstein
Ni sepatutnye sampai turn kiterang dah takleh dah..tp lucky ada Aqeef.... usherer tu kata 'Last shot for the baby' hehehehe my lucky Aqeef......Aqeef terus hulur tangan nak salam hahaha yang ni tak takut lak die


Woody WoodPecker
Ni last maskot yang kiterang amek gambar....dah nak kuar gate dah masa ni boleh ternampak plak...so apa lagi...beratur la cepat...hahaha nasib baik tak kene tinggal bus

Optimus Prime
Ni pon last2 masa tgh tunggu Kakngah and BIL naik transformer ride....weehuuu

Evac
Oh yang ni bukan maskot pon...static je kat situ tp still kene q gak ye

Miss Monroe
Oh wangi nye dia...muka mcm Karen Cartwright cite Smash tu pon ada hehehe (die tukar2 org rasanye sebab tgk my frens album USS, mcm lain org )

Po Kung Fu Panda
1st photo with maskot...masa opening tu, Po datang greetings all visitor before we enter the park...masuk2 je ternampak photo session with Po ;)..we are the last person to q....next session another 2 hours..fuh nasib



OK jom balik before ketinggalan bus...hehehe see u again USS ;)



p/s: rasanye ni entry terpanjang ku kah? hehehe

Comments

  1. siap sedia ye jiha untuk terima panggilan aku

    ReplyDelete
  2. Bestnya! Me yg ada relatives kt spore pon x prnh jejak uss lg. Kena pi ni.

    ReplyDelete
  3. bestnyeeeeeeeeee haritue nyaris dah nak p tapi disebabkan ader hal tak dapat lah pegi....

    ReplyDelete
  4. dah plan nak ke uss ni setahun yg lepas hehehe tiket kan mahal so.kumpul.duit. setahun ekekekekkeek

    ReplyDelete
  5. salam,i ada baca entry u psl package bersalin..u ada lg x nombor yg 7x urut n lain2 rm340..murah sgt.. urgently need it..tq btw,my fon number 017-2420027

    ReplyDelete
  6. boleh i tau x kat mane nombor tukang urut yg 7x urut n lain2? i ada baca entry u dat psl package bersalin/pantang..really need it urgently..tq btw my number 017-2420027 n if u ada no package yg lain,plz let me know

    ReplyDelete
  7. Oh Jiha
    thanks la pasal review ni
    actually niat nk g USS hampir nak padam sbb banyak org kata bawa toddler mcm usia anak kita ni x sesuai
    tp me tgk Aqeef happy siap senyum sampai telinga lagi
    so, should be okey la kan
    hehehe

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…