Skip to main content

Giving birth to Auni Nadra

Alhamdulillah syukur padaNya yang Maha mengasihani, Jiha telah selamat melahirkan seorang baby girl



Date : 30 March 2013
Time : 3:13pm
Baby weight : 2.9kg
Length : 52cm
Head : 34cm
Venue : Pearl Maternity Hospital, Penang

Okeh...mau cerita kali ni punya experience pulak...In summary, kali ni lebih smooth mungkin sebab dah ada experience and dipermudahkan oleh Allah SWT....Syukur Alhamdulillah

Planned by Dr Rosita untuk di induce on my due date, 30 March 2013 if tak bersalin2 lagi kan, kol 830am dah kene serah diri.... so malam sebelum tu dah get ready everything la..tidur dgn debaran juga sebab esok bakal di induce kan hehehe

Pagi 30 March 2013

430am..... terasa mcm sengugut sedikit....abaikan rasa tu dan terus pelok hubby kuat2 hehehe (request kat hubby nak tidur pelok erat2 malam tu, yelah manalah tau malam tu malam terakhir dapat pelok suami tercinta kan sob sob emosi pulak kejap)

5am....... datang lagi senggugut tu... eh..baby mcm tau2 aje hari ni due date dia hehehe... oh takmo la tido sebab mang dah takleh tido...hari2 akhir menunggu nak bersalin ni mang bgn awal pulak..mata segar aje semacam... bangun terus mandi...solat hajat and baca2 ape yang patut....sambil rasa sengugut tu datang2 lagi...setiap 10mins dah ni...kejut hubby utk get ready for subuh and gitau die yang dah ada rasa dah ni and mcm kene gi awal sket dr plan.....

7am..... breakfast kaw2 punye...meehoon goreng,,, milo + ESP, amek Vitalea, B-complex, Vita C and Omega Guard untuk tenaga during labor nanti hehehehe

8am...tibe die Pearl...rasa sakit masih bearable...nurse buat CTG tp alala nape pulak le CTG die ni....kejap hilang kejap ok....sampai makyung kene pegang baru la ok bacaan die.... jadinye kol 930am baru siap CTG nye hahaha ape da.... Dr Rosita takde masa ni...so Dr Rahayu yang dtg check...die buat VE....oh dah bukak 3cm...oh ye sebelum tu check bp....tinggi pulak...maybe sebab berdebar nak beranak hahaha.... Dr Rahayu kata since dah bukak 3cm takyah induce kot...tp tgk keadaan... nanti cek lg....so lepas tu saya disumbatkan enema and few minutes after...ke toilet lah kita hehehehehe

1030.... dah ada kat wad dah masa ni.... Dr Rahayu dtg pecahkan air ketuban.... contraction still 10mins and bearable...lepas pecah air ketuban,,,dah 5mins and rasa tu dah kuat sket...ouchieee

12pm.... Nurse dtg check VE...masih 3cm la...so as per instructed by Dr Rahayu....pitocin pon di 'drip' kan ke tangan ku agagagagaga and bermula la episode contraction yang lebih kerap dan kuat

1pm.... roger nurse....sakit hhuhuhu ...nurse suh tahan....baru 5cm....tarik napas dalam2 and hembus..... oh it helps...tarik napas sedalam2nye mang boleh rasa lega sket...sket aje lah tp hehehe

2pm.... roger lagi...hehehe....nurse tanye ada rasa nak berak tak?..Takde lg...so die suh tahan...die kata 230pm baru naik labor room

220pm...nak terberak sgt dah ni....roger nurse....okeh dah 7cm...nurse suh tahan and nenong nenong gi naik Labor room

in LABOR room

Dah fully dilated..tp baby tak crowning lg.... so nurse pon mtk izin nak masuk tiub utk kuarkan urine...hehehe banyak gile urinenye.... penuh satu bekas hahahaha....siap nurse kata 1st time patient urine byk camni hahahah.... die kata...sebab urine banyak so kepala baby takleh nak turun 

lepas dah setel kuarkan urine....nurse suh test teran bg kepala baby turun hehe... mula lah episode teran meneran....and nurse kata kalau ngiring lg cepat..so die ajar..satu kaki lurus, satu kaki bengkok, tangan tarik paha yang kaki bengkok and teran....hiyark....berjaya crowning

okeh Dr Rosita sampai.... so dah boleh push habes2an hehehehe.... after few tarik napas...hiyarkkkk terkeluar lah baby...oh oh amazing rasa...sebab nampak semua tu di depan mata....kali ni pakai spec...so jelas sgt rasa

pastu Dr Rosita tarik kuar uri dan jahit...Alhamdulillah tak banyak juga koyaknye 

hubby tak berhenti2 sebut Alhamdulillah....syukur kali ni menghadap rasa sakit contraction dengan hubby ada di sisi....so sgt tenang nampak muka die...and pandai die amek hati waktu menahan sakit contraction tu.... dulu bile dah masuk labor room baru nurse pggl hubby kan....sebelum tu merengkot la sorang2 huhuhuhu

okeh Auni Nadra dah menjerit mintak susu hehehe.....

kesayangan ibu

Comments

  1. bestnya jiha...nampak mcm mudah sgt bersalin yg kedua ni yerp? maybe sbb dah ada jalan. bestnya dpt bersalin normal. huk hukk

    ReplyDelete
  2. oh beb! baca pengalaman ko terasa2 macam baby aku plak tgh crowning. hahaha.

    alhamdulillah dipermudahkan.. :)

    ReplyDelete
  3. tahniah jiha...2nd deliver more smooth kan..

    ReplyDelete
  4. congrats jiha..nk baby girl jugak please..... hehehe

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah :) syukur dh selamat :)

    ReplyDelete
  6. Alhamdullillah..tahniah
    semoga jadi anak solehah...Nama yang sangat sedap..

    ReplyDelete
  7. Congrats Jiha. Alhamdulillah semuanya dipermudahkan. Happy tengok gambar Aqeef yg last tu. :)

    ReplyDelete
  8. alhamdulillah, suma da selamat...tahniah jiha...rs tingin lak nk bersalin lg..rindu jugak sama Dr Rosita...layanan yg diterima dulu sgt superb...nurse dia baik²...
    :)

    ReplyDelete
  9. tahniah!! Selamat berpantang..

    jemput menjengah and folo too..http://ibuilyaniescottage.blogspot.com/ TQ!

    ReplyDelete
  10. Alhamdulillah...dipermudahkan..selamat berpantang jiha..tahniah..

    ReplyDelete
  11. congrats ye Jiha.. selamat dah semua.. baby Auni sangat comel

    ReplyDelete
  12. alhamdulillah. tahniah jiha :)

    ReplyDelete
  13. Tahniah.. ANak saya pun nama Auni jugak... Nur Auni Faqiha >_<

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…