Home » , » Baru nak belajar-belajar menyimpan emas

Baru nak belajar-belajar menyimpan emas

Alhamdulillah, setelah sekian lama teragak-agak nak beli emas (faktor kewangan sebelum ini tidak mengijinkan hehe), hari ini berjaya buka akaun emas

Study pasal emas

Kurang arif sikit pasal emas ni, ada bertanya-tanya pasal emas ni pada kawan-kawan, pada babah Shaklee saya, blogwalking jumpa blog cikgu emas.

Pamp Suisse

Teruja tengok Goldbar Pamp Suisse. Bile baca review spread dia tinggi. (Ececeh macam pandai sangat aje ku bercerita hahaha, boleh la hasil dari bacaan sikit-sikit)

Anyway Pamp Suisse, emas 999 ye. Ok maksud spread tinggi ni if harga emas semasa ni rm160 , die beli balik rm140 (ini contoh ye).... so bila kita nak jual balik, dia beli harga rendah sangat lah. Lagi tinggi spread dia, rugi lah sikit pada kita.

Tapi bagusnya Pamp Suisse ni, banyak merchant yang terima kalau kita jual balik.

Public Gold

Ok yang ini spread rendah compared to Pamp Suisse. Memang mula-mula nak go for Public Gold tapi minimum gram ialah 10gram per Goldbar. Jiha nak 1gram per Goldbar. Nak tahu kenapa? Kena lah baca sampai habis hehehehe.

Public Gold ni InshaAllah akan juga kudapatkan nya. Target target target.

Amsyiq Gold

Ni favourite babah Shaklee saya hehehehe. Kalau tak silap emas 999 rm150 per gram kata babah.
Mula-mula nak terpengaruh dengan Amsyiq juga tapi outlet dia banyak sekitar Shah Alam sahaja. So agak susah la nak withdraw emas nanti kan.

Akhirnya KUWAIT FINANCE pilihan hati

Emas 995 dan price untuk hari ini RM136.05. Ada 1gram per goldbar, 5gram per goldbar, 10gram and so on (makcik lopa haha). Setiap goldbar didatangkan bersama certificate.

Untuk buka akaun Emas, untuk dewasa minimum 10gram emas. Kalau nak buat withdrawal later boleh, dengan syarat kene tinggalkan minimum 2gram dalam bank ok.

Untuk akaun Junior emas pulak, minimum 5gram ye. Bagus buka untuk anak-anak ye.

Sebulan 1gram emas

I quote from one movie that I watched (tapi lupa movie apa haha)

'A country is valuable because of its gold, not the money, money is just paper'

Lebih kurang macam ni yang Jiha faham, bernilai nya matawang itu disebabkan gold posession. Kalau takde gold, duit tu takde nilai pon sebenarnya. (Pakar emas sila betulkan pemahaman saya jika tersilap hehehe)

So, InshaAllah setiap bulan beli lah minimum 1gram emas. Tapi zakat jangan lupa ye uollss hehehehe.

Kenapa Jiha nak 1gram per goldbar??

Hehehe selain untuk my own investment dengan membeli emas ini, 1gram emas ini insentif untuk anak-anak IRON MILLIONAIRES yang layak ye. Kalau ada rezeki di kemudian hari, mana tau mak boleh bagi 5gram emas pulak ke.Hehehehe

So siapa nak emas, jom join my group tapi pastikan anda LAYAK untuk menerimanya lah ye.

Kriteria orang yang LAYAK senang je
♥Positif
♥Cekal
♥Buat apa yang disuruh tanpa beralasan
♥Bekerja keras
♥Percaya rezeki ALLAH S.W.T
♥........... (ini rahsia, nak tahu meh tanya I lebih lanjut ok)

Jiha
0123807024
IRON MILLIONAIRES
InshaAllah ini untuk anak Shaklee saya yang LAYAK pada JAN 2014 ni

5 comments:

  1. Hehehe ingay pesan babah, EMAS tak buat kita untung, ILMU kita tentang EMAS yang buat kita untung

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baik....mari menimba ilmu tentang emas lg... bertahun juga study ni...ni baru confident mau beli hehehe

      Delete
  2. mcm kena stay juga nih.... simpanan emas ye??? hmmm... =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom study emas..sy join #powergold..www.jutawanpowergold.biz/saragold
      www.agc2u.com..jom sama2 jd goldsaver..bley add sy kt fb ctsarah1718@gmail.com

      Delete
  3. Salam puan jiha...
    Berminat utk jadi GOLDSAVER dengan #POWERGOLD...bermula dengan 1gram_1bln_1keluarga...KEAHLIAN SEUMUR HIDUP RM386 (free 1gram goldbar)..boleh SAVING EMAS (utk diri sendiri n family), TRADING EMAS (jual beli emas) & NETWORKING (kembangkan network)
    Boleh tinjau web : www.jutawanpowergold.biz/saragold
    Web syarikat : www.agc2u.com (ada katalog emas)
    Contact : sara - 0132001309

    ReplyDelete

Thanks Lovelies