Short vacation : Jalan-Jalan Melaka

January 03, 2014

Cuti Hujung Tahun

Alhamdulillah tercapai juga hasrat nak cuti-cuti Melaka. Walaupon sehari je, tapi kepuasan sebab hasrat tercapai tu bukan main lagi hehehehe. Thanks to my husband hehehe.

Restoran Asam Pedas Selera Kampung

Sampai Melaka dalam pukul 230pm, so isi perut dulu hehhee. Kawan yang suggest kedai ni. Lauk sangat variasi. Udang galah, ketam, ayam kampung bertray-tray tau. Tapi asam pedas nya macam biasa2 pulak. Mungkin dah biasa dengan asam pedas keluarga mertua yang lagi terangkat kesedapannya kot hehehe

Yang nyaman di sini ada jual jeli kelapa jugak. Habis satu tray keluarga kami je ngap. Ada juga otak2 dan yang paling retro, ada sagun....hahaha masa sekolah rendah kot makan sagun. Jakun 5 minit hahhaa.

Review Hatten Hotel

Deluxe King Suite.

Bilik yang agak luas. Siap ada 2 LCD tv hehe. Tilam katil yang best sampai hubby nak tahu beli di mana hahahaha. Interior die simple nd modern, which I like. Tapi takde bath tub, hairdryer, bathrobe hehehe. Agak kuciwa sebab I enjoy me time kat bathtub hotel. Bagi hilang penat lelah layan anak hahahaha.

Siapa yang nak bercuti jalan2 sekitr bandar Melaka, Hatten Hotel is very convinient. Sebelah Mahkota Parade je.. ada satu bridge nak ke Mahkota Parade. Ada satu bridge nak ke Dataran Pahlawan. Even Hatten Hotel ni in the same building with Hatten Square Mall. So boleh lah nak shopping ke apa hehehe.

Tips : Compare between Agoda dan website Hatten Hotel. Untuk bilik ini harga kat website Hatten lagi murah. Tapi kalau nak amek Deluxe Junior Suite, dekat Agoda lagi murah, cuma takda breakfast.

Breakfast kat Chatterz, Hatten Hotel. 

Agagaga for me agak kurang variasi and rasa tak sedap sangat. Hehehehe. So rasanya ok kot if korang nak amek Junior Suite via Agoda, sebab save dalam rm100 gak. Boleh makan kat warung sekitar bandar Melaka yang lagi sedap2 hehehehehe.


Swimming time.

Pagi tu lepas breakfast, sempat bawak Aqeef mandi pool. Tapi angin kuat masa tu so sangat sejuk nye lahai... less than 1 hour je kt pool. Cantik juga kawasan pool die, tp for kids, lebih enjoy macam pool kat M-suite Hotel kot. Dah macam taman tema air, takyah gi Legoland haha.

Melaka River Cruise

Ini aim utama jalan2 Melaka tau. Sebab rasa macam romantik. Feeling2 macam kat Venice gitu. Tapi I must say.. Melaka memang cantik hehehe. Oh hahaha tapi naik lah malam, baru lah cantik ada lampu2. Air percik2 ke muka pon boleh layan kan aje sebab tak nampak bersih ke kotor hahaha.
Rasa puas hati lah dapat naik cruise ni.


Additional things yang buat bertambah happy ialah naik beca. Tak ada dalam plan pon. Beca sekarang semakin cantik hiasan nya. Colourful dengan didendangkan lagu2 dangdut. Lagu macam comel macam cantik pon ada hahhahaa.

Pak Putra Tandoori & Naan

Wah ini lagi satu food place yang kene pergi. Nan cheese nye mama mia sedap oh. Lembut. Tapi sedikit hampa, sebab sampai agak lambat sebab pergi naik cruise dulu, so tandoori nya habis. Orang kata Tandoori nya yang ho liao sangat hehehe. Takpe takpe.. there is always next time hehehe.

Klebang Coconut Shake

Ni pon ada dalam plan sebab since pregnantkan Auni lagi dah mengidam ini coconut shake yang orang dok sebut2 hehe

ampai pantai klebang...blurr sebab ramai nye orang jual coconut shake. So yang mana satu ni eh. Nasib baik lah ramai kawan orang Melaka. Tanya lah kat dierang. Rupenya kt sebelah Caltex tu. Kat tepi jalan tu untuk yang nak Take Away hehehe. Kalau nak minum situ, kena masuk simpang tu. Parking pon besar, kedai pon besar hehehe.

Ya Allah nikmat rasa. Oh tapi nak buat review juga.
Minum situ... coconut shake dengan satu scoop walls vanila ice cream. Sedap2,, isi kelapa banyak tapi rasanya macam lack rasa air kelapa. Kalau tambah sikit... mesti lagi sedap kot.
Tak puas minum di situ. Kiterang singgah yang depan nye pulak. Beli take away. Eh yang ini sedap pulak. Rasa nye sebati, ada rasa air kelapa nye. Oh sangat puas hati akhirnya hehehehe.

Jalan2 bersama parents.

Tak plan pon sebenarnya. Very last minute plan, tapi sangat excited dierang mahu ikut... seronok dapat bawak dierang jalan2. Dan berkat bawak merek berjalan lah ni.. anak dia dapat naik rank bulan December baru ni. Alhamdulillah

Tak sabar for our next Vacation ;)

LAGI ARTIKEL MENARIK

7 comments

  1. wah hotel tu memang best, mandi kolam sejuk, tingkat atas

    ReplyDelete
  2. lin nk g minggu ni. tp book mahkota hotel. mak nye entry ni sngt berguna tuk lin. boleh jd panduan jalan2.. hehe

    ReplyDelete
  3. banyak lagi tempat menarik,....cuma akak mmg tak plan nak pergi semua sebab short vacation je.....nanti masuk la Muzium Samudera and Menara Taming Sari tu....kalu ada masa gi zoo melaka pon best hehehe

    ReplyDelete
  4. berapa harga hotel tue untuk semalam ya?

    ReplyDelete
  5. Thank you for sharing Pn Jiha.. memang saya ada plan nak bercuti ke melaka

    ReplyDelete
  6. Selamat bercuti! Boleh kunjungi A Famosa Resort di Melaka lain kali :) 5* Villa 827


    www.villafamosaresort.com

    ReplyDelete

Thanks Lovelies