Skip to main content

Short vacation : Jalan-Jalan Melaka

Cuti Hujung Tahun

Alhamdulillah tercapai juga hasrat nak cuti-cuti Melaka. Walaupon sehari je, tapi kepuasan sebab hasrat tercapai tu bukan main lagi hehehehe. Thanks to my husband hehehe.

Restoran Asam Pedas Selera Kampung

Sampai Melaka dalam pukul 230pm, so isi perut dulu hehhee. Kawan yang suggest kedai ni. Lauk sangat variasi. Udang galah, ketam, ayam kampung bertray-tray tau. Tapi asam pedas nya macam biasa2 pulak. Mungkin dah biasa dengan asam pedas keluarga mertua yang lagi terangkat kesedapannya kot hehehe

Yang nyaman di sini ada jual jeli kelapa jugak. Habis satu tray keluarga kami je ngap. Ada juga otak2 dan yang paling retro, ada sagun....hahaha masa sekolah rendah kot makan sagun. Jakun 5 minit hahhaa.

Review Hatten Hotel

Deluxe King Suite.

Bilik yang agak luas. Siap ada 2 LCD tv hehe. Tilam katil yang best sampai hubby nak tahu beli di mana hahahaha. Interior die simple nd modern, which I like. Tapi takde bath tub, hairdryer, bathrobe hehehe. Agak kuciwa sebab I enjoy me time kat bathtub hotel. Bagi hilang penat lelah layan anak hahahaha.

Siapa yang nak bercuti jalan2 sekitr bandar Melaka, Hatten Hotel is very convinient. Sebelah Mahkota Parade je.. ada satu bridge nak ke Mahkota Parade. Ada satu bridge nak ke Dataran Pahlawan. Even Hatten Hotel ni in the same building with Hatten Square Mall. So boleh lah nak shopping ke apa hehehe.

Tips : Compare between Agoda dan website Hatten Hotel. Untuk bilik ini harga kat website Hatten lagi murah. Tapi kalau nak amek Deluxe Junior Suite, dekat Agoda lagi murah, cuma takda breakfast.

Breakfast kat Chatterz, Hatten Hotel. 

Agagaga for me agak kurang variasi and rasa tak sedap sangat. Hehehehe. So rasanya ok kot if korang nak amek Junior Suite via Agoda, sebab save dalam rm100 gak. Boleh makan kat warung sekitar bandar Melaka yang lagi sedap2 hehehehehe.


Swimming time.

Pagi tu lepas breakfast, sempat bawak Aqeef mandi pool. Tapi angin kuat masa tu so sangat sejuk nye lahai... less than 1 hour je kt pool. Cantik juga kawasan pool die, tp for kids, lebih enjoy macam pool kat M-suite Hotel kot. Dah macam taman tema air, takyah gi Legoland haha.

Melaka River Cruise

Ini aim utama jalan2 Melaka tau. Sebab rasa macam romantik. Feeling2 macam kat Venice gitu. Tapi I must say.. Melaka memang cantik hehehe. Oh hahaha tapi naik lah malam, baru lah cantik ada lampu2. Air percik2 ke muka pon boleh layan kan aje sebab tak nampak bersih ke kotor hahaha.
Rasa puas hati lah dapat naik cruise ni.


Additional things yang buat bertambah happy ialah naik beca. Tak ada dalam plan pon. Beca sekarang semakin cantik hiasan nya. Colourful dengan didendangkan lagu2 dangdut. Lagu macam comel macam cantik pon ada hahhahaa.

Pak Putra Tandoori & Naan

Wah ini lagi satu food place yang kene pergi. Nan cheese nye mama mia sedap oh. Lembut. Tapi sedikit hampa, sebab sampai agak lambat sebab pergi naik cruise dulu, so tandoori nya habis. Orang kata Tandoori nya yang ho liao sangat hehehe. Takpe takpe.. there is always next time hehehe.

Klebang Coconut Shake

Ni pon ada dalam plan sebab since pregnantkan Auni lagi dah mengidam ini coconut shake yang orang dok sebut2 hehe

ampai pantai klebang...blurr sebab ramai nye orang jual coconut shake. So yang mana satu ni eh. Nasib baik lah ramai kawan orang Melaka. Tanya lah kat dierang. Rupenya kt sebelah Caltex tu. Kat tepi jalan tu untuk yang nak Take Away hehehe. Kalau nak minum situ, kena masuk simpang tu. Parking pon besar, kedai pon besar hehehe.

Ya Allah nikmat rasa. Oh tapi nak buat review juga.
Minum situ... coconut shake dengan satu scoop walls vanila ice cream. Sedap2,, isi kelapa banyak tapi rasanya macam lack rasa air kelapa. Kalau tambah sikit... mesti lagi sedap kot.
Tak puas minum di situ. Kiterang singgah yang depan nye pulak. Beli take away. Eh yang ini sedap pulak. Rasa nye sebati, ada rasa air kelapa nye. Oh sangat puas hati akhirnya hehehehe.

Jalan2 bersama parents.

Tak plan pon sebenarnya. Very last minute plan, tapi sangat excited dierang mahu ikut... seronok dapat bawak dierang jalan2. Dan berkat bawak merek berjalan lah ni.. anak dia dapat naik rank bulan December baru ni. Alhamdulillah

Tak sabar for our next Vacation ;)

Comments

  1. wah hotel tu memang best, mandi kolam sejuk, tingkat atas

    ReplyDelete
  2. lin nk g minggu ni. tp book mahkota hotel. mak nye entry ni sngt berguna tuk lin. boleh jd panduan jalan2.. hehe

    ReplyDelete
  3. banyak lagi tempat menarik,....cuma akak mmg tak plan nak pergi semua sebab short vacation je.....nanti masuk la Muzium Samudera and Menara Taming Sari tu....kalu ada masa gi zoo melaka pon best hehehe

    ReplyDelete
  4. berapa harga hotel tue untuk semalam ya?

    ReplyDelete
  5. Thank you for sharing Pn Jiha.. memang saya ada plan nak bercuti ke melaka

    ReplyDelete
  6. Selamat bercuti! Boleh kunjungi A Famosa Resort di Melaka lain kali :) 5* Villa 827


    www.villafamosaresort.com

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…