CUBAAN PERTAMA MASAK MEE BANDUNG

June 20, 2014

Hehehehe saje je nak share resipi.

First time cuba ni hehehe.

Selama ni rasa macam susah je masak Mee Bandung. Mee Bandung hanya menu makan kat kedai aje. Hehehehe.

Tapi last month, masa balik umah mertua, kakak ipar masak mee bandung, tengok macam senang aje rupanya. Dan bahan dia pun tak susah.

Ok ni Ye

Resipi Mee Bandung Tulang Special (4 orang makan)

BAHAN-BAHAN

200g tulang + daging (Rebus sampai empuk)


Bahan kisar
2 ulas bawang besar
2 ulas bawang putih
Segenggam cili kering (dah direbus)
Segenggam udang kering


Sayur - sawi, carrot, kubis bunga (ikut suka)
Telur
Air
Kacang tanah blend (sebelum blend goreng dulu)

Gula dan Garam secukup rasa

Cara-caranya
1) Tumiskan Bahan Kisar td hingga garing.
2) Masukkan air
3) Masukkan tulang dan daging yang direbus dahulu tadi
4) Masukkan air rebusan daging

5) Biar didih sikit
6) Masuk sayur (batang sawi, carrot)
7) Biar reneh lama sikit api kecil. (15mins)
8) Masukkan daun sawi
9) Pecah telur
10) Masukkan kacang yang dikisar td
11) Didihkan kejap
12) Gula garam secukupnya

Siap!!!!

Oh ye jangan lupa mee nya. Rendam kejap dalam air panas dan tos.
Next time nak cuba Mee Bandung Seafood lak la hehehe


LAGI ARTIKEL MENARIK

0 comments

Thanks Lovelies