Skip to main content

PERSIAPAN RAMADHAN SEORANG WAHM & IBU MENYUSU

Salam semua....Alhamdulillah esok kita dah mula berpuasa kan.

This is my second time berpuasa sebagai WAHM. Tapi tahun ni lebih mencabar sebab anak dara saya sudah dapat kaki dan banyak keletah hehehehe. Semakin kuat menyusu dan semakin kuat makan hehehe. Alhamdulillah.

WAHM lagi Busy?

Yes, sebagai orang yang pernah bekerja dulu, Jiha rasa memang jadi WAHM ni lebih mencabar kan. Mana nak fokus anak-anak, mana nak fokus business dan mana nak fokus kerja rumah. Tapi Alhamdulillah sekarang ni dah boleh cope. Rumah pun dah agak teratur sikit lah hehehe. 

Jadual di bulan Puasa/ My Ramadhan Checklist

So sebagai WAHM yang Busy, jadual sangat perlu. Lagi lah di bulan Ramadhan ni kan, kalau boleh amalan tu nak la diganda-gandakan. Basically Jiha memang dah ada everyday To-Do-List pun, cuma mungkin boleh ditambah-tambah lagi sempena bulan Ramadhan ni kan. Dan yang pastinya, Jiha baru je selesai discuss menu 7 hari dengan Yus ni. Set siap-siap apa nak masak. Untuk anak-anak makan siang dan menu buka puasa. Kebiasaannya, memang tak plan betul-betul pasal menu ni hahaha. Asal teringin, cari resipi kat Internet. Tapi ni menu dah fix hahahahaha. Jimat masa Jimat masa.

Pengalaman Berpuasa dan Menyusu

Masa Aqeef Danial setahun lebih, tu la first time berpuasa sambil menyusukan anak. Alhamdulillah, masa puasa takde berkurang pun susu, TAPI, memang takda tenaga langsung. Bayangkan setiap kali lepas menyusu Aqeef, rasa macam tenaga tu disedut-sedut. Selesai je menyusu, Ibu terus terbaring dan tidur. Punya la penat nya rasa. Macam nak pitam pun ada.

Alhamdulillah, tahun lepas menyusukan Auni Nadra, totally different. Ibu cergas. Hehehe rahsianya sebab Ibu bersahur dengan Set Mighty Triple Gems. Masih dapat buat kerja rumah macam biasa. Menyusukan Auni Nadra pun steady aje bertenaga. 

Tahun ni ada kelainan?

Tahun ni Jiha ada buat sedikit kelainan. ESP dan Performance Drink yang dalam Set Mighty Triple Gems tu masih ada, cuma Mealshakes tu Jiha gantikan dengan Cinch Shake Cafe Latte. Hasrat nak turun 10kg di bulan puasa ni hikhik. Yus pun sekarang ni dah minum Shake je pagi`pagi untuk breakfast. And ni dia kata nak sahur shake aje jugak. Dia pun nak kurus juga tu hehehe.

Tak lupa juga pada Cinch Teamix untuk tingkatkan metabolisme makcik umur 30 an ni eehehhe

Doakan kami berjaya ye hehehehe

Nak ORDER SET TENAGA IBU MENYUSU DI KALA RAMADHAN?

KLIK SINI AJE

BERPUASA DAN MENYUSU BADAN

Dulu masa kerja...pump susu 2-3 jam sekali pun dah letih macam apa..balik rumah direct feed lagi terus rasa macam nak pitam

Ni dah jadi WAHM....around the clock Auni Nadra direct feed...Alhamdulillah energetic...kerja rumah siap....bisnes pun jalan

Sebab saya sahur dengan energy booster saya

Psstt, nak tahu tak...energy booster saya ni juga menganjal dan memuluskan kulit tau

Klik Je Link ni ok ;)

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=7fe1f8abaad094e0b5cb1b01d712f708

JIHA 0123807024

SALAM RAMADHAN SEMUA!!

Comments

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…