Skip to main content

RESIPI TRIFLE YANG MUDAH!!!

Salam semua,

Hari ni Jiha nak share satu resipi yang mudah. Al-kisah nya, jalan-jalan di Giant, teruja tengok Tepung Custard hehehehe. So beli lah. Tapi sangat takde idea nak masak apa. Jiha memang suka la sos custard ke apa ke yang related to custard tapi memang tak pernah masak sendiri.

So borak-borak dengan Geng Gossip Mommies, mereka pun suggest la buat Trifle. Yes senang sebab tak perlu nak bakar-bakar. Masuk peti ais je.


menu dessert yang mudah
Jiha takda loyang so bubuh dalam bekas ni je hehhee

Resipi Trifle (Untuk satu loyang)

Bahan A : Cake Swiss Roll atau Sponge Cake

Bahan B : Untuk custard
2 cawan susu cair
1 cawan air
4 sudu tepung custard
5 sudu gula
Campur semua dan masak atas api sampai likat tapi jangan terlalu lama nanti keras.

Bahan C : Buah Cocktail (Tin Besar)
Ambil buah sahaja. Air tak perlu

Bahan D : Jelly Konyaku
125gram Jelly Konyaku
650ml air
(kalau refer pada instruction kat plastik Konyaku tu 250g jelly dan 1000ml air, tapi kalau nak makan jelly sahaja boleh refer instruction, tapi kalau untuk trifle, air harus dilebihkan supaya dia tak terlalu pejal, senang nak makan bersama lapisan cocktail dan custard nanti)
Campur Jelly Konyaku dan Air dan masak hingga likat. Juga jangan terlalu lama nanti keras

Jom buat Trifle

1. Potong Swiss Roll dan susun di permukaan loyang.
2. Tuangkan Custard meliputi Swiss Roll
3. Tuangkan buah cocktail di atas custard tadi
4. Tuang jelly meliputi buah cocktail
5. Sejukkan di dalam peti ais sekurang-kurangnya 3 jam.

Tips : Lepas dah siap, boleh juga makan dengan satu scoop Vanilla Aiskrim hehehehe

SELAMAT MENCUBA!!


Comments

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…