Skip to main content

PENGALAMAN PERIOD LANCAR SELEPAS MAKAN ALFALFA

Assalammualaikum,


Hari ni nak share pengalaman Jiha baru-baru ini. Nak dijadikan cerita period agak lewat. Suspen juga ni sebab dah 10 hari lewat. So mana la tahu kalau pregnant ke kan. Memikirkan ada possibility untuk pregant, Jiha stop lah kejap makan Alfalfa. Cop cop I am not hoping for one right now, tapi kalau Allah dah beri rezeki anak ketiga pulak, saya terima dengan hati yang terbuka hehehe.

Perut rasa sebu dan tersumbat

So pagi yang nak period tu, perut rasa sangat lah sebu. Tahu macam bakal period, tahu macam dah nak keluar tapi tak keluar tau. Tak selesa nya perut huhuhu. Then, petang tu keluar la sikit.

Esoknya, pun tak mahu keluar betul, sampai tak terjejas pun pad nya. Perut tak selesa, rasa macam ada benda tersumbat. 

lancarkan period dengan alfalfa
Yang botol gemok tu la Alfalfa saya. Ada juga botol yang kecik ye.

Alfalfa lancarkan period

Then Jiha teringat lah nak makan balik Alfalfa tu. So lepas breakfast tu makan lah Alfalfa. Wahhhh dalam tengahari macam tu, terus lancar keluar. Perut pun rasa selesa dan dah tak ada dah rasa macam tersumbat ke apa. 

Huhuhu kena la kasi lancar dan kasi keluar habis betul darah kotor ni kan. Kalau period tak lancar ni yang ada kemungkinan risiko fibroid, cyst tu semua. Nauzubillah. Mintak la dijauhkan. 


Manfaat Alfalfa yang lain

Ok lah ini lah sedikit pengalaman Jiha makan Alfalfa untuk melancarkan period. Sangat suka Alfalfa ni sebab bukan sahaja untuk melancarkan period, tapi bagus 

  • sebagai 'perapat' especially ibu-ibu yang lepas bersalin, 
  • membantu penyusuan ibu menyusu dan 
  • agen detoks yang bagus, bagus untuk kurus.


Sekiranya korang ada masalah yang sama, boleh hubungi JIHA untuk dapatkan Alfalfa ni ye

Ni no Jiha ; 0123807024

Comments

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…