KISAH OMEGA-3 DAN IANYA CARA UNTUK ANAK FOKUS BELAJAR

November 18, 2014

Assalammualaikum,


Jiha ada baca satu buku ni iaitu 'Omega-3 Oils, A Practical Guide' ditulis oleh Dr Donald Rudin dan Clara Felix. Jadi, entry kali ini ditulis hasil dari bacaan dari buku ini. 

Dan Jiha sekeluarga memang mengamalkan Omega-3 lebih-lebih lagi ini adalah salah satu cara untuk anak fokus belajar. Omega-3 dari minyak ikan mempunyai kelebihan yang ini.

Ok mari Jiha nak kongsikan hasil bacaan tentang Omega-3 ni, bagaimana ia mula diperkenalkan kepada dunia.

Siapakah Dr Donald Rudin?

Dr Donald Rudin ni antara yang pioneer yang study mengenai Omega oils ni. Die risau dengan kadar penyakit yang meningkat selepas dunia mula diperkenalkan dengan 'processed food'. Penyakit seperti diabetes, kanser, sakit jantung, strok, obesiti, arthiritis, allergi, cyctic fibrosis, depresi, hyperaktif dan juga schizophrenia mula wujud dan meningkat apabila dunia diperkenalkan dengan 'processed food' 

Manusia semakin kurang mendapat nutrien dari pemakanan harian. Sudahla nutrien semakin berkurang malah pada masa tu orang belum sedar kepentingan Omega Fatty Acids terutamanya Omega-3.

Memulakan 'Program Omega'

Omega-3 dari ikan tinggi DHA dan EPA yang bagus untuk perkembangan otak

Dr Donald Rudin berpendapat yang kekurangan nutrien dan juga ketiadaan Omega-3 dalam diet harian menyebabkan kadar penyakit meningkat dengan banyak.

1. Antara masalah yang dihidapi 44 orang pesakit

Jadi dia telah memulakan 'Program Omega' iaitu 'pilot study' yang melibatkan seramai 44 orang pesakit. Mereka diberi Flaxseed oil yang kaya dengan Omega-3. Pada masa itu, tiada peralatan dan peruntukan untuk mendapatkan Fish Oil, jadi Dr Rudin memilih menggunakan Flaxseeds oil.  

Dalam 44 orang pesakit ini , ada yang 
  • mempunyai kulit kering dan berkerak di kepala, kening, tangan, kaki.
  • keletihan melampau
  • masalah imunisasi, allergi pada makanan dan udara
  • masalah osteoasthiritis
  • sakit kepala, dengung kuat di telinga, tidak fokus
  • gatal-gatal pada kulit
  • sakit dada

2. Hasil dari Program Omega ini

Keputusan nya adalah sangat memberangsangkan, kebanyakkan menunjukkan peningkatan pada tahap kesihatan mereka

Masalah kardiovaskular

2 orang telah melaporkan yang tiada lagi kesakitan pada dada selepas beberapa bulan mengamalkan diet Omega-3.

2 orang lagi yang sebelum ini mempunyai masalah hipertensi menunjukkan penurunan pada masalah tekanan darah tinggi. Dan untuk yang mengalami masalah tekanan darah rendah, bacaan nya telah menjadi normal.

Seorang wanita yang mengalami masalah varicose vein, (vena varikos), mendapati kesakitan itu lega setelah mengamalkan Omega-3

Masalah sakit kepala

Kesedaran tentang kepentingan Omega-3

Dan kesan terhadap penyakit yang lain pun amatlah memberangsangkan. Dr Ronald Rudin telah menyakinkan dunia pada masa itu tentang kepentingan khasiat Omega-3 untuk menjaga sel badan supaya lebih sihat.

Dengan menambah Omega-3 ke dalam diet harian kita, kita akan mendapat kesan-kesan yang positif untuk kesihatan kita.

Walaupun Flaxseeds kaya dengan Omega-3 tetapi ia tidak mempunyai EPA dan DHA. Dr Donald Rudin meneruskan kajian nya terhadapa minyak ikan yang juga kaya dengan Omega-3 dan tinggi kandungan EPA dan DHA.

Saya pilih Omega-3 yang kaya dengan EPA dan DHA


Alhamdulillah, kami sekeluarga pun mengamalkan Omega-3 dari minyak ikan. Kerana Omega-3 dari minyak ikan berupaya menukar ALA kepada EPA dan DHA yang sangat bagus untuk perkembangan otak. Jadi masa Jiha mengandung, sudah mula makan Omega Guard ini untuk perkembangan bayi di dalam kandungan. 

Sekarang anak sudah besar, mereka pun makan Omega Guard setiap hari untuk sentiasa kekal cerdas dan untuk lebih fokus pada pembelajaran. InsyaAllah

Untuk yang dewasa pun, sangat bagus untuk lebih fokus di tempat kerja. Dan tentu sekali manfaat Omega Guard yang lain seperti membantu mengawal tekanan darah, membakar lemak, menjaga kesihatan jantung dan banyak lagi.

Sekiranya anda berminat untuk dapatkan Omega Guard ini ini,klik Ikon di bawah;

 KLIK SINI


Ataupun Jika anda ingin DAPATKAN PENJIMATAN HEBAT 15-20%

Isi borang dengan klik Icon di bawah ini dan Jiha akan hubungi anda untuk Consultation.NAJIHAH RAZALI
0123807024
sitinajihah83@gmail.com


LAGI ARTIKEL MENARIK

0 comments

Thanks Lovelies