Skip to main content

Susu Ibu Tak Cukup, Ibu Mertua marah bila baby kerap menangis

Assalammualaikum,


Dilema ibu yang sedang berpantang biasanya bila susu ibu tak cukup dan anak kerap menangis. Ditambah pula dengan tekanan dari orang sekeliling seperti ibu, ibu mertua malah suami sendiri. Bila lihat bayi menangis terus je anggap yang susu badan tu sikit sangat dan tidak cukup untuk baby. Mesti ibu rasa stress kan?

Jangan risau kalau ibu dalam 1-5 hari berpantang sebab susu yang sedikit itu cukup sebenarnya untuk baby kita. Perut dia kecil sahaja ibu-ibu. Kalau dia menangis, mungkin sebab nak biasakan diri dengan suasana luar dari rahim ibu.

Minggu kedua berpantang susu ibu masih kurang?


Ini ibu perlu risau la. Kalau minggu kedua masih kurang susu nya, ibu perlu ikhtiar kan sesuatu untuk tambah susu ibu tu. Mesti lah ibu-ibu semua nak usaha sekurang-kurangnya dapat menyusukan susu ibu sepenuhnya sampai baby 6 bulan. Kalau dapat teruskan sehingga 2 tahun lagi best.

Kalau susu ibu masih kurang, macammana nak sediakan stok yang mencukupi bila ibu dah mula masuk kerja lepas cuti pantang kan. 

Jadi macammana cara yang selamat untuk tambah susu ibu?

Ramai ibu-ibu yang mengamalkan Set Menyusu dan berjaya tambah susu ibu. Kalau dulu sekali pam hanya boleh dapat 2oz, selepas konsisten dengan Set Menyusu boleh dapat 8-12oz sekali pam. Best kan?

Dan yang paling penting sekali, Set Menyusu ni merupakan vitamin semulajadi dan meningkatkan tahap kesihatan ibu-ibu yang menggunakannya. Dan ianya juga sangat bagus untuk kecantikan kulit. Teruja kan?

Set kegemaran ibu berpantang, bagus untuk ibu pantang dan tambahkan susu ibu
Bayangkan ibu berjaya lengkapkan penyusuan susu ibu ni. Lagipun ianya sangat dituntut di dalam Islam. Untuk menyusukan anak sehingga umurnya 2 tahun. Jadi mestilah ibu-ibu kena ikhtiar sebaiknya kan. Jadi ikhtiar lah dengan set menyusu ini dan boleh whatsapp/sms saya di 6012-3807024 untuk dapatkan Set ini beserta konsultasi yang berterusan. Saya berpengalaman menyusukan 2 orang anak lengkap sehingga anak berumur 2 tahun. Semasa menyusukan anak pertama saya masih bekerja lagi, jadi tiada alasan ibu bekerja untuk menjayakan penyusuan susu ibu untuk anak tersayang kan.

Go breastfeeding 

Comments

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…