Skip to main content

5 Tips Agar Anak Fokus Belajar , Ibu Senang Hati

Assalammualaikum,

Ramai ibu bapa bimbang bila anak tidak fokus belajar di sekolah. Bila berjumpa dengan cikgu sekolah anak, perkara pertama yang cikgu tekankan ialah anak anda tidak fokus di dalam kelas. Ibu bapa tentunya mahukan yang terbaik untuk anak bukan. 

Jom ikuti 5 tips ini supaya anak anda lebih fokus;


1. Kurangkan sesi menonton televisyen. 
Kalau kebiasaannya sesi menonton TV 2 jam sehari, ubah menjadi 1 jam sehari. Tambahkan dengan aktiviti lain seperti 'art project' yang memerlukan anak untuk turut beraktiviti. Tetapi jadual jangan terlalu padat, dikhuatiri anak akan terlalu penat dan kurang daya fokus.

2. Kurangkan pengambilan gula.
Pernah dengar Sugar Rush? Bila ini berlaku, anak akan terlebih aktif dan kurang fokus. Ibu perlu mengawal kadar pengambilan gula harian anak-anak.

3. Tingkatkan aktiviti fizikal seperti senaman.
Kerap bersenam bukan sahaja bagus untuk dapatkan badan yang cantik dan sihat, ianya juga membantu meningkatkan kadar konsentrasi

4. Pastikan anak tidur dengan nyenyak.
Tidur yang mencukupi, tidur yang nyenyak. Seeloknya masuk tidur pada waktu yang sama setiap hari. 

5. Makan seimbang dan ambil vitamin yang sesuai untuk kanak-kanak.
Ibu perlu menjaga pemakanan anak-anak supaya sentiasa seimbang. Menyedari hakikat pemakanan moden masa kini, ibu juga perlu memberi anak dengan makanan tambahan seperti multivitamin yang semulajadi dan berkualiti untuk anak.

Cadangan multivitamin yang sesuai

Vitalea for Children adalah multivitamin yang sesuai diambil oleh kanak-kanak. Antara kelebihan Vitalea for Children yang buat ibu-ibu patut pilih sebagai multivitamin anak-anak ialah;
  1. Mengandungi Vitamin C, D dan E yang bagus sebagai 'immune booster'
  2. Mengandungi kesemua 8 jenis Vitamin B yang sangat bagus untuk minda.
  3. Kaya dengan Calcium, Magnesium, Zinc, Copper yang bagus untuk tulang anak anda.
  4. Menggunakan gula stevia jadi tidak perlu risau tentang 'Sugar Rush' dan kerosakan gigi.
  5. Sedap rasanya. Rasa Anggur dan tentunya anak-anak akan suka.
Kini Promosi Buy 3 Free 1. 

Ibu-ibu akan lebih jimat jika beli Vitalea For Children ini sekarang kerana promosi Buy 3 Free 1 masih berlangsung. Shaklee akan menghentikan jualan promosi ini bila-bila sahaja. Jadi sebelum terlambat, haruslah bertindak segera. Saya sendiri pun beli untuk anak-anak saya. Memang menjadi kegemaran mereka.

Berminat untuk dapatkan multivitamin yang hebat ini, boleh hubungi saya di

sms/whatsapp
0123807024
Najihah Razali
sitinajihah83@gmail.com

Comments

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Kedai Perabot MURAH di Pulau Pinang

Since ramai sangat yang bertanya tentang almari gojes khas untuk stok Shaklee tu... ok let me share
Memang kedai perabot ni MURAH la di area Pulau Pinang ni. Jiha discover masa mula-mula pindah Penang dulu sebab nak mencari stove cabinet. Since rumah sewa kan, cari yang murah la. Rumah sendiri nanti, kalau ada rezeki baru la pasang kitchen cabinet idaman kalbu ahahahaha.
So google punya google jumpa la... stove cabinet nya RM120 je. Rata-rata kedai yang kami survey, paling murah pon rm300, kualiti yang sama malah ada yang lagi teruk kualiti pun ada tapi mahal. Oh NO...tidak berbaloi. So akhirnya kat kedai Uncle tu, dapat beli stove cabinet dan cabinet untuk letak pinggan mangkuk semua. Puas hati hehehhee.
Almari stok Shaklee ku yang murah. Nak yang macam Ikea macam neni Hadhatina punya, tapi tak muat kereta la pulak nak angkut dr sana ke Penang. And if nak kumpul order pon...kos lori semua tu jd mahal jugak. So google and jumpa satu kedai ni, kat Simpang Ampat. Tapi harganya RM700. So…