Skip to main content

5 Tips Agar Anak Fokus Belajar , Ibu Senang Hati

Assalammualaikum,

Ramai ibu bapa bimbang bila anak tidak fokus belajar di sekolah. Bila berjumpa dengan cikgu sekolah anak, perkara pertama yang cikgu tekankan ialah anak anda tidak fokus di dalam kelas. Ibu bapa tentunya mahukan yang terbaik untuk anak bukan. 

Jom ikuti 5 tips ini supaya anak anda lebih fokus;


1. Kurangkan sesi menonton televisyen. 
Kalau kebiasaannya sesi menonton TV 2 jam sehari, ubah menjadi 1 jam sehari. Tambahkan dengan aktiviti lain seperti 'art project' yang memerlukan anak untuk turut beraktiviti. Tetapi jadual jangan terlalu padat, dikhuatiri anak akan terlalu penat dan kurang daya fokus.

2. Kurangkan pengambilan gula.
Pernah dengar Sugar Rush? Bila ini berlaku, anak akan terlebih aktif dan kurang fokus. Ibu perlu mengawal kadar pengambilan gula harian anak-anak.

3. Tingkatkan aktiviti fizikal seperti senaman.
Kerap bersenam bukan sahaja bagus untuk dapatkan badan yang cantik dan sihat, ianya juga membantu meningkatkan kadar konsentrasi

4. Pastikan anak tidur dengan nyenyak.
Tidur yang mencukupi, tidur yang nyenyak. Seeloknya masuk tidur pada waktu yang sama setiap hari. 

5. Makan seimbang dan ambil vitamin yang sesuai untuk kanak-kanak.
Ibu perlu menjaga pemakanan anak-anak supaya sentiasa seimbang. Menyedari hakikat pemakanan moden masa kini, ibu juga perlu memberi anak dengan makanan tambahan seperti multivitamin yang semulajadi dan berkualiti untuk anak.

Cadangan multivitamin yang sesuai

Vitalea for Children adalah multivitamin yang sesuai diambil oleh kanak-kanak. Antara kelebihan Vitalea for Children yang buat ibu-ibu patut pilih sebagai multivitamin anak-anak ialah;
  1. Mengandungi Vitamin C, D dan E yang bagus sebagai 'immune booster'
  2. Mengandungi kesemua 8 jenis Vitamin B yang sangat bagus untuk minda.
  3. Kaya dengan Calcium, Magnesium, Zinc, Copper yang bagus untuk tulang anak anda.
  4. Menggunakan gula stevia jadi tidak perlu risau tentang 'Sugar Rush' dan kerosakan gigi.
  5. Sedap rasanya. Rasa Anggur dan tentunya anak-anak akan suka.
Kini Promosi Buy 3 Free 1. 

Ibu-ibu akan lebih jimat jika beli Vitalea For Children ini sekarang kerana promosi Buy 3 Free 1 masih berlangsung. Shaklee akan menghentikan jualan promosi ini bila-bila sahaja. Jadi sebelum terlambat, haruslah bertindak segera. Saya sendiri pun beli untuk anak-anak saya. Memang menjadi kegemaran mereka.

Berminat untuk dapatkan multivitamin yang hebat ini, boleh hubungi saya di

sms/whatsapp
0123807024
Najihah Razali
sitinajihah83@gmail.com

Comments

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…