Skip to main content

Selsema batuk akibat minum ais banyak semasa buka puasa

Assalammualaikum,

Semoga semua sihat. Tapi ada juga yang dah mengadu sudah sakit tekak, demam batuk selsema dah terutama anak-anak kecil. Bulan puasa ni, sedap betul berbuka dengan air sejuk kan. Lagi-lagi la air batu.


Sedangkan kita orang tua pun boleh sakit tekak perit bila terlebih ais. Bukan apa seharian berpuasa dengan cuaca panas, tiba-tiba waktu berbuka dengan ais. Terkejut badan. Terus sakit tekak dan demam selsema batuk.

Kalau anak-anak lagi la kasihan, tak tahan tengok hingus yang kerap meleleh, dada yang mula berombak dan badan menjadi panas kan.

Ibu bapa akan rasa lega bila hingus anak cepat kering. Kalau dua tiga hari tak kering-kering tu ibu bapa perlu risau. Lebih-lebih lagi kalau hingus dah bertukar warna kuning atau hijau. Tu dah infection dah la tu.

Alhamdulillah, Auni Nadra memang jarang kena selsema batuk ni. Sebab dia ni sangat konsisten mengunyah Omega Guard setiap hari. Ibu pun kagum tengok dia, boleh kunyah begitu sahaja. Kalau abang Aqeef kena bancuh dalam susu atau Vico.

Auni Nadra ni dengan sendiri nya akan bawa botol Omega tu pada ibu suruh ibu buka 'Ibu, nak Ega'

Omega Guard ni memang bagus sangat untuk keringkan selsema. Ianya juga bagus untuk kecerdasan otak anak-anak kita tau. Semoga anak-anak kita membesar menjadi anak yang bijak pandai.

Oh tapi bukan untuk kanak-kanak.sahaja tau Omega Guard ini, malah kita orang dewasa ni sangat bagus ambil Omega Guard sebab ianya sangat bagus untuk penjagaan jantung, kolestrol sihat, dan juga boleh mengawal berat badan.

Setiap rumah wajib ada Omega Guard ni tau. Alhamdulillah, rumah kami memang tiada ubat setakat ini. Kami kawal dan cuba cegah dengan pemakanan tambahan.

Alhamdulillah.

Siapa yang berminat nak dapatkan Omega Guard dan lain-lain supplement, boleh hubungi Jiha melalui whatsapp di 0123807024.

Selamat Berpuasa .

Comments

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Kedai Perabot MURAH di Pulau Pinang

Since ramai sangat yang bertanya tentang almari gojes khas untuk stok Shaklee tu... ok let me share
Memang kedai perabot ni MURAH la di area Pulau Pinang ni. Jiha discover masa mula-mula pindah Penang dulu sebab nak mencari stove cabinet. Since rumah sewa kan, cari yang murah la. Rumah sendiri nanti, kalau ada rezeki baru la pasang kitchen cabinet idaman kalbu ahahahaha.
So google punya google jumpa la... stove cabinet nya RM120 je. Rata-rata kedai yang kami survey, paling murah pon rm300, kualiti yang sama malah ada yang lagi teruk kualiti pun ada tapi mahal. Oh NO...tidak berbaloi. So akhirnya kat kedai Uncle tu, dapat beli stove cabinet dan cabinet untuk letak pinggan mangkuk semua. Puas hati hehehhee.
Almari stok Shaklee ku yang murah. Nak yang macam Ikea macam neni Hadhatina punya, tapi tak muat kereta la pulak nak angkut dr sana ke Penang. And if nak kumpul order pon...kos lori semua tu jd mahal jugak. So google and jumpa satu kedai ni, kat Simpang Ampat. Tapi harganya RM700. So…