Skip to main content

Selsema batuk akibat minum ais banyak semasa buka puasa

Assalammualaikum,

Semoga semua sihat. Tapi ada juga yang dah mengadu sudah sakit tekak, demam batuk selsema dah terutama anak-anak kecil. Bulan puasa ni, sedap betul berbuka dengan air sejuk kan. Lagi-lagi la air batu.


Sedangkan kita orang tua pun boleh sakit tekak perit bila terlebih ais. Bukan apa seharian berpuasa dengan cuaca panas, tiba-tiba waktu berbuka dengan ais. Terkejut badan. Terus sakit tekak dan demam selsema batuk.

Kalau anak-anak lagi la kasihan, tak tahan tengok hingus yang kerap meleleh, dada yang mula berombak dan badan menjadi panas kan.

Ibu bapa akan rasa lega bila hingus anak cepat kering. Kalau dua tiga hari tak kering-kering tu ibu bapa perlu risau. Lebih-lebih lagi kalau hingus dah bertukar warna kuning atau hijau. Tu dah infection dah la tu.

Alhamdulillah, Auni Nadra memang jarang kena selsema batuk ni. Sebab dia ni sangat konsisten mengunyah Omega Guard setiap hari. Ibu pun kagum tengok dia, boleh kunyah begitu sahaja. Kalau abang Aqeef kena bancuh dalam susu atau Vico.

Auni Nadra ni dengan sendiri nya akan bawa botol Omega tu pada ibu suruh ibu buka 'Ibu, nak Ega'

Omega Guard ni memang bagus sangat untuk keringkan selsema. Ianya juga bagus untuk kecerdasan otak anak-anak kita tau. Semoga anak-anak kita membesar menjadi anak yang bijak pandai.

Oh tapi bukan untuk kanak-kanak.sahaja tau Omega Guard ini, malah kita orang dewasa ni sangat bagus ambil Omega Guard sebab ianya sangat bagus untuk penjagaan jantung, kolestrol sihat, dan juga boleh mengawal berat badan.

Setiap rumah wajib ada Omega Guard ni tau. Alhamdulillah, rumah kami memang tiada ubat setakat ini. Kami kawal dan cuba cegah dengan pemakanan tambahan.

Alhamdulillah.

Siapa yang berminat nak dapatkan Omega Guard dan lain-lain supplement, boleh hubungi Jiha melalui whatsapp di 0123807024.

Selamat Berpuasa .

Comments

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…