Skip to main content

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua...

Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.

Stok kena sentiasa ada hehehehe

Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)

Bahan-Bahan
Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana)
Bawang Putih 4 ulas
Kicap
Sedikit Garam dan Gula

Cara-Cara nya
1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris)
2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend
3. Siap

Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.

Version 2 : Selera Suami ku (Yus)

Bahan-Bahan
Cili Api/Padi 4-5 biji
Cili Hijau 5-6 biji
Bawang Putih 4 ulas
Kicap
Sedikit Garam dan Gula

Cara-Cara nya
1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris)
2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend
3. Siap

Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak kurangkan pedas, so kurang kan cili api dan tambah pula cili hijau. Dia kata kalau buat colek2 takde la pedas sangat. Kalau makan sup atau soto dia suka bubuh sambal kicap banyak sebab nak gelap kicap sikit sup tapi taknak pedas sangat. Hehehe macam-macam, layan kan je la selera suami ku.

Version 3 : Pinjam Pinjam Resipi Makcik 

Bahan-Bahan
Cili Api/Padi 4-5 biji
Cili Hijau 5-6 biji
Bawang Putih 4 ulas
Bawang Merah kecik 2-3 ulas
Kicap
Sedikit Garam dan Gula

Cara-Cara nya
1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau, bawang kecik dan bawang putih (tak perlu hiris)
2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend
3. Siap

Hahahah ni hasil makan sambal kicap kat rumah makcik Jiha, rasa macam ada rasa bawang merah. So ku pun cuba la. Ok la sedap. Cuma kalau ikut rasa, version ni sesuai untuk colek2 dengan pisang goreng, keledek dan lain-lain. Kalau dengan sup atau soto, pada lidah ku macam tak sesuai lah. Version 1 atau 2 ok lagi untuk sup dan soto hehehe.

Makan dengan Mee Siput memang syok...sambal campur (sambal kicap dan sambal tumis ikan bilis)

Ok ini lah 3 Version resipi Sambal Kicap idaman hati kami sekeluarga. Tak lengkap tau kalau takde sambal kicap di rumh hehehee.

Selamat Mencuba

Comments

  1. Kicap ada banyak jenis. Salah kicap tak jadi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kicap apa yg paling sesuai ek?

      Delete
    2. setakat ni saya pakai kicap kipas udang, jalen pon ok jugak...ikut citarasa masing2 ehehehe

      Delete
  2. Terima kasih.. nak tanya.. goreng cili padi tu pakai minyak ke tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye goreng dengan minyak....cili tu goreng sekali dengan bawang putih

      Delete

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…