Skip to main content

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua...

Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.

Stok kena sentiasa ada hehehehe

Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)

Bahan-Bahan
Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana)
Bawang Putih 4 ulas
Kicap
Sedikit Garam dan Gula

Cara-Cara nya
1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris)
2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend
3. Siap

Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.

Version 2 : Selera Suami ku (Yus)

Bahan-Bahan
Cili Api/Padi 4-5 biji
Cili Hijau 5-6 biji
Bawang Putih 4 ulas
Kicap
Sedikit Garam dan Gula

Cara-Cara nya
1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris)
2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend
3. Siap

Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak kurangkan pedas, so kurang kan cili api dan tambah pula cili hijau. Dia kata kalau buat colek2 takde la pedas sangat. Kalau makan sup atau soto dia suka bubuh sambal kicap banyak sebab nak gelap kicap sikit sup tapi taknak pedas sangat. Hehehe macam-macam, layan kan je la selera suami ku.

Version 3 : Pinjam Pinjam Resipi Makcik 

Bahan-Bahan
Cili Api/Padi 4-5 biji
Cili Hijau 5-6 biji
Bawang Putih 4 ulas
Bawang Merah kecik 2-3 ulas
Kicap
Sedikit Garam dan Gula

Cara-Cara nya
1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau, bawang kecik dan bawang putih (tak perlu hiris)
2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend
3. Siap

Hahahah ni hasil makan sambal kicap kat rumah makcik Jiha, rasa macam ada rasa bawang merah. So ku pun cuba la. Ok la sedap. Cuma kalau ikut rasa, version ni sesuai untuk colek2 dengan pisang goreng, keledek dan lain-lain. Kalau dengan sup atau soto, pada lidah ku macam tak sesuai lah. Version 1 atau 2 ok lagi untuk sup dan soto hehehe.

Makan dengan Mee Siput memang syok...sambal campur (sambal kicap dan sambal tumis ikan bilis)

Ok ini lah 3 Version resipi Sambal Kicap idaman hati kami sekeluarga. Tak lengkap tau kalau takde sambal kicap di rumh hehehee.

Selamat Mencuba

Comments

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Pengalaman Sendiri Punya Cyst Semasa Mengandung

Cyst semasa mengandung? Lately ni dapat tahu beberapa orang yang keguguran sebab cyst dah pecah. Allahu sedihnya tetapi Allah sebaik-baik perancang. Kita kena lah redha dengan segala ketentuan-Nya. Jiha nak kongsi pengalaman Jiha sendiri ada cyst semasa mengandung. Post ini agak panjang dan bereemosi sedikit hehehe. Cyst pada kehamilan ketiga Pengalaman ini bermula pada April 2015 . Instinct rasa macam mengandung ditambah pula dengan period yang tak kunjung tiba. Masa ni anak kedua iaitu Auni Nadra dah pun 2 tahun jadi memang Jiha plan untuk conceive. Pergi ke klinik panel, doktor agak keliru samada yang di scan itu adalah kantung bayi ataupun cyst. Tak sempat tunggu nak jumpa Dr Rosita di Pearl Maternity Hospital, Jiha pergi ke klinik pakar lain malam tu.  'Awak tak pregnant tapi ni cyst' Allah...menitik airmata. Bukan sebab doktor kata tu cyst. Tapi sebab doktor kata 'Awak tak pregnant', sedangkan instinct ni kuat rasa pregnant. Kemudian Jiha ikhtia

Resipi Jawa : Tepung Jewer

Hahahaha pernah dengar tak...   Tepung Jewer...sebutan nya 'Jay wear' (pekatkan rrrr tu untuk lebih bunyi kejawaan hehehe) Ok lah...ni antara menu sarapan atau minum petang yang orang jawa Malaysia selalu makan... (sebabnya ada kenalan Jawa dari Indonesia tak tahu menu ni hehe...) Oh atau pun di kalangan orang India, ianya adalah PURI, mereka biasanya makan dengan kuah kari....tapi kalau orang jawa, semestinya sambal ketuk atau sambal sardin. Ok lah meh nak share resipi Tepung Jewer ni Bahan-Bahan 1. 500gm Tepung gandum 2. 1/4 Butter yang dicairkan atau minyak masak 3. Secubit garam 4. Air secukupnya Uli semua bahan hingga menjadi dough. Pecahkan kepada bulatan dough kecil Biar dough 'sit' dalam setengah jam. Ok dah setengah jam!! Lenyekkan dough secara membulat, jangan terlalu nipis. Goreng 'deep fry' dalam minyak panas. Apabila ianya kembung dan kekuningan, boleh la angkat. Dah hilang panas sikit...boleh l

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa. Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe. Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie . Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20